Γράφει η Νάνσυ Καλαφάτη
Νεαρός πατέρας εμφανίστηκε σε κανάλι και σε απ ευθείας σύνδεση δήλωσε:
“Το μόλις τεσσάρων μηνών κοριτσάκι μου, πάσχει από μια σπάνια ασθένεια και χρήζει άμεσης μεταμόσχευσης λεπτού εντέρου. Ελάχιστα νοσοκομεία στον κόσμο μπορούν να παρέμβουν στην περίπτωσή του. Ένα από αυτά,στο Λονδίνο, τη δέχθηκε. Απαιτούνται όμως 300 χιλιάδες Ευρώ.
Όμως το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας(ΤΥΠΕΤ) στο οποίο η μητέρα έχει ασφαλίσει ως έμμεσο μέλος το κοριτσάκι μας, δηλώνει ότι δεν έχει τα χρήματα για να καλύψει τα έξοδα επέμβασης και περίθαλψης της μικρής στο εξωτερικό!”
Η δημοσιογράφος πράγματι συγκινημένη, μεταφέρει στο νεαρό γονέα και την πρόθεση θεατών να συνδράμουν στην περίπτωση της μικρής. Ο πατέρας αρνείται -από αξιοπρέπεια όπως δηλώνει-να δώσει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού. Δεν είναι και δεν αισθάνεται πένης .Δε ζητά κοινωνικό οίκτο! Ζητά απλώς αυτό το οποίο το τετράμηνο κοριτσάκι του δικαιούται: Να πληρώσει το ταμείο της, τη μάχη της με το θάνατο, για να κερδίσει το δικαίωμα στη ζωή...Έσπευσαν ο Υπουργός Υγείας, ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και μεγαλομέτοχοι άλλων δύο τραπεζών, για να καλυφθεί το ποσόν των 300 χιλιάδων και η μικρή να ταξιδέψει εσπευσμένα στο Λονδίνο. Ευχόμαστε όλα εκεί να πάνε καλά και- Θεού θέλοντος και γιατρών- να επιστρέψει το κοριτσάκι υγιές.
Με αφορμή αυτό το γεγονός ας πάμε μερικές ημέρες πιο πίσω:
Στα τραγικά επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας, με την Αθήνα μας να καίγεται, τα πυροσβεστικά οχήματα να τρέχουν, και ναμην φθάνουν, τις αστυνομικές δυνάμεις να συγκρούονται με κουκουλοφόρους.
Ανάμεσα στις πρωτοφανείς καταστροφές που καταγράφονταν την επόμενη ημέρα, ήταν και η καταστροφή των γραφείων του ΤΥΠΕΤ. Εκεί όπου φυλασσόταν οι φάκελοι των αρχείων των δικαιούχων σε περίθαλψη, των εν ενεργεία και συνταξιούχων υπαλλήλων της Εθνικής...
Απορίες μας γεννά η πραγματικά συγκινητική περιπέτεια υγείας της μικρούλας :
Αναρωτιώμαστε αν η μη καταβολή του ποσού που χρειαζόταν από το ΤΥΠΕΤ, οφειλόταν πράγματι σε έλλειψη χρημάτων ή σε αδυναμία να βρεθούν τα στοιχεία της μικρής, λόγω καταστροφής πρωτότυπου αρχειακού υλικού...
Δε γνωρίζουμε αν το ΤΥΠΕΤ έχει προχωρήσει σε ψηφιακή καταγραφή των αρχείων του , ή οι ασφαλισμένοι του θα κληθούν και πάλι να βεβαιώσουν τα στοιχεία τους...
Αν πράγματι το ΤΥΠΕΤ έχει αποθεματικά, από τις εισφορές των ασφαλισμένων του ή είναι τόσο προβληματικό ώστε να χρειάζεται η παρέμβαση της Διοίκησης της Εθνικής με χορηγία για κάθε σοβαρή υπόθεση.
Αναρωτιώμαστε γιατί η Διοίκηση της Εθνικής μοιράστηκε το κόστος υγείας δικού της εργαζόμενου, με προσφορές από μεγαλομετόχους άλλων τραπεζών; Ότι πάντως και να συμβαίνει, παραμένει η τραγική διαπίστωση:
Η από τα ασφαλιστικά ταμεία καλυπτόμενη περίθαλψη, καθημερινά υποβαθμίζεται τραγικά...
Σε λίγο, το φάρμακο θα επιστρέψει στην εποχή του ...φαρμακοτρίφτη- φαρμακοποιού!
Γιατί τα υποκατάστατα, ακόμη και στην περίπτωση που πράγματι εξυπηρετούν, πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα τα καπελώσουν οι επιτήδειοι! Δε θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια και θα χάσουν τα υπερκέρδη που αποκόμιζαν εδώ και χρόνια, με την ανοχή των υπευθύνων και ημών...Δεν αποκλείται ήδη να καταστρώνονται σχέδια!
Από την άλλη ανάπτυξη ντόπιας φαρμακο-βιομηχανίας, η οποία είχε ξεκινήσει δυνατά πριν από κάποιες δεκαετίες, αλλά στη συνέχεια καταπλακώθηκε από της πάσης φύσεως πολυεθνικές, δε φαίνεται στον ορίζοντα! Τουλάχιστον ακόμη.
Ούτε καν βλέπουμε δείγματα τέτοιας προσπάθειας στο πλαίσιο της περίφημης ανάπτυξης!
Άλλωστε και όλοι οι τομείς έρευνας πάνε στράφι λόγω περικοπής κονδυλίων από το Κράτος!
Και πως να αναπτυχθεί κάτι χρήσιμο , όταν σε αυτό τον τόπο τα καλά που πάνε να ξεκινήσουν εξακολουθεί να τα πνίγει η γραφειοκρατία και η σκοπιμότητα!
Όμως ότι και να συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί με τους μεγάλους, στα θέματα υγείας,τα μάτια μας πρέπει να είναι όχι δεκατέσσερα αλλά εκατόν τέσσερα, για την υγεία των μικρών παιδιών!
Οι λίγε γεννήσεις σε λίγο λόγω οικονομικής κρίσης και ύφεσης,θα γίνουν ακόμη λιγότερες.
Σε λίγο δε θα ήμαστε”ανάδελφο” αλλά ανύπαρκτο ΄Εθνος!
Και πως να πάρει μπροστά η κρατική παραγωγική μηχανή, όταν χειριστές της εξακολουθούν να είναι δοκιμασμένα με αλλά αποτυχημένα δε πρόσωπα!
Να μην επιτρέψουμε λοιπόν η στην περίθαλψη και νοσηλεία των παιδιών μας τουλάχιστον να αναπτυχθεί σε έναν παιδιοκτόνο Ηρώδη!
Δε θα ήταν κακό να ψάξουμε και λίγο πιο βαθιά τα στοιχεία που αφορούν επακριβώς - με νούμερα-στα αποθεματικά των ταμείων, αλλά και την ικανότητα διαχείρισης από τους υπευθύνους. Καλό είναι να υπάρχουν για το μέλλον...