NEWSTRAP.GR

Η αποτυχία του κάθε υπουργού, είναι προσβολή για την Πολιτεία των Ελλήνων

E-mail Print PDF

Γράφει η Νάνσυ Καλαφάτη

 
Μετά την1geroul τελευταία επίθεση αρχαιοκαπήλων στο παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπιάς τα ζητήματα που εγείρονται είναι μείζονος σημασίας. Η Ελλάδα φαντάζει ότι είναι ένα απέραντο ξέφραγο αμπέλι, εύκολη βορά κάθε ντόπιου και αλλοδαπού κακοποιού στοιχείου.
Η χώρα μας μοιάζει σαν “εύκολος καρπός” προς βρώση του κάθε αρχαιοκάπηλου είτε δρα αυτοβούλως για να εμπορευθεί τους πνευματικούς μας θησαυρούς, είτε εντέλλεται από πλούσιους “συλλέκτες”.
Με ρεπορτάζ το "Πρώτο Θέμα επαναφέρει μεγάλες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που ξεχάστηκαν, επειδή ξεπεράστηκαν από άλλα θέματα επικαιρότητας. Επανέρχονται στοιχεία που γέννησαν απορίες στην κοινή γνώμη, για αποφάσεις της Δικαιοσύνης οι οποίες ενόχλησαν το περί “Δικαίου αίσθημα” των πολιτών.
Γιατί η Δικαιοσύνη μας πολλές φορές επέτρεψε σε άτομα ύποπτα για μεγάλες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας να κινούνται σήμερα ελεύθερα ανάμεσά μας και μάλιστα απερίσπαστα να επιδίδονται σε κοινωνικές η κοσμικές δραστηριότητες.
Οι δημοσιογράφοι όμως πέρα από τις δύο συμπτώσεις οφείλουμε να ψάχνουμε την είδηση διασταυρώνοντας στοιχεία και καταθέτοντας τις απορίες της κοινής γνώμης! 
Εμάς δε μας ενοχλεί ως πρόσωπο ο κ.  Γερουλάνος! Όπως δε μας ενοχλούσε και παλιότερα ο κ. Βουλγαράκης . Μας ενοχλεί όμως σφόδρα, το πως έδρασαν ή δρουν αυτά τα πρόσωπα ως Υπουργοί Πολιτισμού.
Ενώ θα έπρεπε να είναι θεματοφύλακες και “φύλακες” μιας μοναδικής και ανυπολόγιστης αξίας, πολιτιστικής κληρονομιάς, γεγονότα στις θητείες τους μας δείχνουν εντελώς το αντίθετο !
Θυμάμαι ακόμη τις δηλώσεις του κ. Βουλγαράκη, ενώ η πυρκαγιά κατάκαιγε την Ηλεία, δίπλα στο λοφίσκο της ιερής Άλτης: Κάηκαν μόνο... μερικά δένδρα, είπε ! Αγοούσε το ρόλο που έπαιζε ο καταπράσινος λοφίσκος για τους αρχαίους Ολυμπιονίκες- δισκοβόλους... Αγνοούσε όλα εκείνα που πρωτίστως πρέπει να γνωρίζουν, όσοι αναλαμβάνουν επικεφαλής στο συγκεκριμένο Υπουργείο: Την λεπτομερή Ιστορία του τόπου μας!
Σε βάθος και όχι επιδερμικά, με το άλλοθι ότι σπούδασαν κάποια άλλη επιστήμη και όχι φιλοσοφία, αρχαιολογία κλπ..Δε μιλάμε για τις εξειδικευμένες γνώσεις. Μιλάμε πρώτα και κύρια για τη συναίσθηση της δύναμης που αποκτά και την ευλάβεια από την οποία πρέπει να διακατέχεται ο κάθε διαχειριζόμενος τα θέματα Πολιτισμού της χώρας του... Κι αν το πάρουμε από  οικονομικής πλευράς, πάλι το ίδιο είναι καθώς γίνονται αυτοί οι κύριοι διαχειριστές του “μισού κορμού” της μηχανής σωτηρίας της χώρας!
Γιατί Πολιτισμός και Τουρισμός παραμένουν ακόμη η μόνη βαριά βιομηχανία μας!
 
Συνεπώς, δεν εξετάζουμε μόνον αν η πυρκαγιά στην Ολυμπία ήταν εμπρησμός...Αν η κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη έγινε βράδυ... Αν η ληστεία-γιατί περί ληστείας πρόκειται και όχι κλοπής- στην Ολυμπία,  έγινε πρωί... Εξετάζουμε την άπρονοησία να μην υπάρχει σχεδιασμός μέριμνας και αντιμετώπισης τέτοιου είδους καταστροφικών πράξεων!
Διαμαρτυρόμαστε για το ότι ένας μόνον φύλακας σε κάθε τέτοιο σημαντικό χώρο και παρωχημένα συστήματα ασφαλείας, είναι έγκλημα!
Αλήθεια, πόσους έμμισθους κρατικούς υπαλλήλους έχει στην υπηρεσία του, ο κάθε Υπουργός Πολιτισμού, ανάμεσά τους και ο κ. Γερουλάνος;
Γιατί επίσης θυμόμαστε ότι υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες από την ΕΛΑΣ -όταν προέκυπταν σοβαρά εγκλήματα- για έλλειψης ανδρών... Μάλιστα δημοσιεύθηκε ότι υπουργοί μεταχειρίζονταν τους άνδρες της προσωπικής τους ασφάλειας για προσωπικές τους εξυπηρετήσεις.
Θα μπορούσαν λοιπόν να αποποιηθούν την επίδειξη “δύναμης” με οδηγούς και συνοδούς ασφαλείας. Κυρίως τώρα που επιβάλλεται μόνον η επίδειξη σεμνότητας!
Επαναλαμβάνω, ότι η προσωπικότητα Γερουλάνου, η κοινωνική ή επαγγελματική του εξέλιξη και η πολιτική του ανέλιξη, ουδόλως μας αφορού!
Μας αφορά μόνον και το κρίνουμε, ότι επί δύο χρόνια με υπερεξουσίες στους τομείς Πολιτισμός- Τουρισμός , έχουμε και πάλι μια "πικρή γεύση" ότι τίποτα επί της ουσίας δεν προχώρησε και στον τομέα του Πολιτισμού. Τα περί "απελευθέρωσης της κρουαζιέρας" και όλα τα συναφή, ακόμη είναι νωπό για να εντοπίσουμε τα θετικά ή τα αρνητικά! Θα μιλήσουν οι ξενοδόχοι και οι καταστηματάρχες όταν στο τέλος της φετινής χρονιά θα κάνουν απολογισμούς!
Έθεσε ο κ. Γερουλάνος την παραίτησή του στη διάθεση του κ. Παπαδήμου. Πολύ καλά έπραξε, αλλά  δε μας φθάνει! Έπρεπε να του την είχε ζητήσει ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος, ευθύς μόλις γνωστοποιήθηκε η υπόθεση της Ολυμπίας!
Δε μας ενδιαφέρει ο κοινωνικός " εναγκαλισμός" των δύο ανδρών ή αν ο κ. Παπαδήμος είναι πιεσμένος με το τι μέλει γενέσθαι τη Δευτέρα στο Eurogroup! Δεν μας ενδιαφέρει αν ο ΟΠΑΠ, ο κύριος χρηματοδότης του τομέα του Πολιτισμού είναι προς αναζήτηση... επενδυτή, με το αφελές αιτιολογικό ότι καλά λεφτά πιάνουν μόνον οι επικερδείς επιχειρήσεις του Δημοσίου.
 
Μας ενοχλεί σφόδρα το γεγονός ότι επί θητείας Γερουλάνου έχουμε ληστείες θησαυρών μας κατ' εξακολούθηση και όμως παραμένει ακόμη Υπουργός!
Κάποτε πρέπει να γίνει η αρχή και να ζητούνται ευθύνες Υπουργών και για αμέλεια!
 
Κρίκος μιας τεράστιας αλυσίδας τα 65 αντικείμενα της Ολυμπίας;Σπάνιοι ελληνικοί θησαυροί που αγνοούνται και υποθέσεις που ξεχάστηκαν...«Παραγγελιά» συλλεκτών του εξωτερικού το πλιάτσικο στην Αρχαία Ολυμπία; Χωρίς φύλακες από το Νοέμβριο το παλαιό μουσείο Ολυμπίας!
Στα σημεία αυτά εστιάζεται  ρεπορτάζ στο “πρώτο Θέμα”. Μιλάει για το ενδεχόμενο ήδη τα 65 αντικείμενα να φυγαδεύθηκαν στο εξωτερικό. Υπογραμμίζει ότι ήτανπολύ καλά μελετημένοι οι ληστές καθώς αναζητούσαν άλλα δύο εκθέματα, ένα χρυσό στεφάνι και μια συλλογή γραμματοσήμων!
Όπως και ο πίνακας του Πικάσο που κλάπηκε από την Εθνική Πινακοθήκη, ήταν “στοχευμένα” τα αντικείμενα” καιίσως εκεί πρέπει να εστιάσουν τις έρευνες οι αστυνομικοί , μην εξαιρώντας από ύποπτο ΚΑΝΕΝΑΝ.
Επίσης υπενθυμίζεται, ότι αμύθητης αξίας αρχαιοελληνικοί θησαυροί, σπάνιες βυζαντινές εικόνες και κειμήλια που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς έχουν απαχθεί από τα μουσεία και φιγουράρουν σε παράνομες γκαλερί του εξωτερικού, αλλά και ιδιωτικές συλλογές επιχειρηματιών, που δε διστάζουν να προσφέρουν υπέρογκα ποσά προκειμένου να αποκτήσουν ένα μοναδικό κομμάτι.
 Αναφέρεται ακόμη το γεγονός με πολύτιμες βυζαντινές εικόνες και άλλα σπάνια αντικείμενα που μεταφέρονται σε παράνομες γκαλερί, κυρίως στο Λονδίνο και ότι γίνονται έρευνες από κοινού
του τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛΛΑΣ, της Σκότλαντ Γιάρντ και της Ιντερπολ.
 
Η εφημερίδα επαναφέρει παλαιότερες και πρόσφατες  μεγάλες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που κατάφερε να διαλευκάνει η Ελληνική Αστυνομία. Όπως τον Μάιο του 2010 στην περιοχή της Κορίνθου, όταν βρέθηκαν τα δυο μοναδικά αγάλματα κούρων, που χρονολογούνται στα τέλη του 6ου αι. π.Χ. Οι "δίδυμοι Κούροι" όπως ονομάστηκαν, είχαν προκάλεσαν το ενδιαφέρον πολλών ξένων συλλεκτών αλλά και ξένων μουσείων. Η σπείρα των αρχαιοκαπήλων προσπάθησε να πουλήσει τα δύο σπάνια ευρήματα σε άνδρες της Αστυνομίας έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ. Τα πολύτιμα αγάλματα βρήκαν θέση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τελικώς εκτίθενται στο Μουσείο της Κορίνθου.
Γίνεται αναφορά στην “ατιμωρησία” των αρχαιοκαπήλων και σε πολύκροτες υποθέσεις που είναι καταχωνιασμένες στο συρτάρι της Εισαγγελίας σκάνδαλα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο και απασχόλησαν για μήνες το διεθνή τύπο. 
Όπως τη πολύκροτη υπόθεση γνωστού επιχειρηματία στις Σχοινούσες. Πέντε χρόνια μετά και δεν έχει γίνει τίποτα!
Άνδρες του τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής κατάφεραν μετά από έρευνες ετών να ξεσκεπάσουν ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας παγκοσμίως, που είχε την έδρα του στις Σχοινούσες. Μέχρι σήμερα όμως στους εμπλεκόμενους δεν έχουν απαγγελθεί συγκεκριμένες κατηγορίες με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ελεύθεροι στα κοσμικά σαλόνια της Ευρώπης.
Το κλιμάκιο του τμήματος Αρχαιοκαπηλίας έμεινε έκπληκτο όταν τον Απρίλιο του 2006 μετά από αιφνιδιαστική έφοδο στην πολυτελή βίλα του εφοπλιστικού ζεύγους Παπαδημητρίου, στις Σχοινούσες και στην κύρια κατοικία τους στο Παλαιό Ψυχικό, ανακάλυψε ένα «μικρό μουσείο» όπου εκτίθονταν στους ενδιαφερόμενους αγοραστές μοναδικά κομμάτια. Κατασχέθηκαν περισσότερα από 150 σπάνια κομμάτια ανυπολόγιστης αξίας μεταξύ αυτών κι ένας ολόκληρος δωρικός ναός συσκευασμένος σε κοντέινερ έτοιμος να μεταφερθεί στο εξωτερικό, ένα άγαλμα της Αφροδίτης, μια μαρμάρινη σαρκοφάγος, δύο σφίγγες από γρανίτη και εκατοντάδες άλλα αρχαία αντικείμενα μοναδικής σπουδαιότητας.  
Οι αστυνομικές αρχές μόλις είχαν βρει την άκρη του νήματος σε μια υπόθεση σπείρας που είχε απλώσει τα πλοκάμια της σε ολόκληρο τον κόσμο και τροφοδοτούσε με αρχαιότητες γκαλερί της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γενεύης, του Λονδίνου αλλά και της Νέας Υόρκης.
Οι άνδρες της ΕΛΛΑΣ έφτασαν στις Σχοινούσες μετά από πληροφορίες για τη δράση των εμπόρων αρχαιοτήτων Ρόμπερτ Σάιμς και Χρήστου Μιχαηλίδη, αδερφού της κας Δέσποινας Παπαδημητρίου και συνεταίρου του Robin Summer, διεθνούς εμβέλειας αρχαιοκάπηλου.
Την ίδια περίοδο οι έρευνες των Αρχών οδήγησαν και στην Πάρο όπου βρίσκονταν η πολυτελή κατοικία της εφόρου του Μουσείου Γκετί, κυρίας Μάριον Τρου, η οποία σύμφωνα με δικαστικό φάκελο των Ιταλικών αρχών  είχε έκνομες συναλλαγές με τους Σάιμς - Μιχαηλίδη.
Μετά από πολύχρονες δικαστικές κλήσεις η κ. Τρου εμφανίστηκε ενώπιον των ελληνικών ανακριτικών αρχών και υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κακουργηματικές πράξεις που τις αποδίδουν και αφέθηκε ελεύθερη πληρώνοντας χρηματική εγγύηση 15.000 ευρώ.
Ο συνήγορος της κυρίας Τρου υποστήριξε πως επειδή το αδίκημα φέρεται να έχει τελεστεί στο Μαλιμπού των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται και η έδρα του Μουσείου, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο είναι πλημμεληματικής μορφής και έχει παραγραφεί!
Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στην υπόθεση του πρώην υπαρχηγού της ΕΛΛΑΣ
Μιχάλη Νηστικάκη, που βρέθηκε στο ειδώλιο του κατηγορουμένου για υπεξαίρεση και εμπορία αρχαίων αντικειμένων με πρόθεση την εξαγωγή τους στο Μόναχο της Γερμανίας και τελικώς αθωώθηκε...
Μιλάει επίσης για την αθώωση των ιερέων Ιάκωβου Γιοσάκη και Κύριλλου Σταυρόπουλου που κατηγορούνταν για παράνομες ανασκαφές και αρχαιοκαπηλία στα Κυθήρα.
Η υπόθεση εκτυλισσόταν στον απόηχο του παρα-δικαστικού σκανδάλου με εμπλεκόμενους τους δύο ιερείς και που εν μέσω διαφωνιών το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά το 2006 τους έκρινε αθώους, λόγω παραγραφής των αδικημάτων τους και τους απάλλαξε!
Παραγραφή! Αυτή η λέξη μας δαιμονίζει πλέον καθώς αποδείχθηκε μια από τις κύριες αιτίες της κοινωνικής-πολιτικής σαπίλας και της καταστροφής της ζωής μας. Το Σύνταγμα αλλάζει... Οι επεξεργαστές του αλλάζουν...Οι νομοθέτες -πολιτικοί αλλάζουν...
Αλλά την “παραγραφή” αντί να την εξαφανίσουν από υφιστάμενη έννοια,την φέρνουν όλο και ποιο κοντά γιατί εξυπηρετεί πολλά συμφέροντα, όπως καθημερινά αποδεικνύεται .
Το Υπουργείο Πολιτισμού θα έπρεπε να είναι μια κοιτίδα γνώσης και πνευματικής ευφορίας. Έχει σεμνούς και αξιολογότατους υπαλλήλους πιστέψτε με. Εξειδικευμένους που ελκύουν να τους σέβεσαι. Έχω συνεργαστεί αρκετές φορές κυρίως με τις Εφορίες Αρχαιοτήτων για θέματα ιστορικών ντοκιμαντέρ.
Είχαν πάντοτε οι άνθρωποι εκεί,πάντα καλή διάθεση συνεργασίας. Άκουγα και παράπονά τα οποία-δυστυχώς- παραμένουν για προβλήματα που χρονίζουν χωρίς λύση. Από ένα χαλασμένο μηχάνημα αντιγραφής dvd ,μέχρι προχωρημένες πολύτιμες ανασκαφές, που σταμάτησαν επειδή διακόπηκε η χρηματοδότηση. Ανασκαφές που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν από χρόνια. Να έχουμε σήμερα περάσει σε στάδιο αποκατάστασης ή εξωραϊσμού χώρων, ώστε να αυξάνεται η επισκεψιμότητα και μαζί της και η άφιξη των τουριστών-επισκεπτών!
Ναι τα οικονομικά της χώρας είναι περιορισμένα τραγικά! Ναι τα κονδύλια του Κράτους περικόπτονται από εκεί που είναι απαραίτητα και όχι από εκεί που λιμνάζουν!
Όμως έστω και έτσι με σωστό προγραμματισμό και ορθολογισμό, μπορούν ακόμη να γίνουν θαύματα, λόγω φιλοτιμίας της μεγάλης μερίδας εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟΛ..
Ο κύριος Γερουλάνος και αρκετοί άλλοι συνάδελφοί του στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, από τους λεγόμενους “εκσυγχρονιστές” έχουν ξεχάσει ότι, ακόμη διαθέτουμε μνήμη...
Έτσι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι το ΥΠ.ΠΟΛ ήταν το “στρατηγείο” της προετοιμασίας των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 2004, με αρχιστράτηγο τον νυν Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Είναι το ίδιο πρόσωπο που σήμερα με δραματικούς τόνους-δείχνοντας απελπισμένος- μας μιλάει για θυσίες του ελληνικού Λαού, για μνημόνια χρέη και δάνεια.
Όμως τότε ως Υπουργός Πολιτισμού, επί Πρωθυπουργίας Σημίτη, δεν περιόρισε τα φιλόδοξα -και πανάκριβα- οράματα της κας Αγγελοπούλου και άλλων παραγόντων που ενεπλάκησαν. Γνώριζε πόσο είχε στοιχίσει η κάθε σπιθαμή από τα Ολυμπιακά έργα. Όμως δεν ήγειρε “επανάσταση” για να πωληθούν να νοικιαστούν ή να διατεθούν προς εκμετάλλευση στις τοπικές κοινωνίες. Το μόνο Ολυμπιακό ακίνητο που ακούσαμε να γίνεται μήλον της έριδος ήταν εκείνο της Δυτικής Αττικής που εμπλέκεται με τις ανταλλαγές του Βατοπεδίου!
Επί του παρόντος ο κ. Λουκάς Παπαδήμος έχει λόγο στο αν θα παραμείνει στη θέση του ο κ Γερουλάνος. Ας μας κάνει τη χάρη κι ας μην τον κρατήσει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η εκεί παρουσία του μόνον δραματικά γεγονότα σηματοδότησαν...
Το τι θα τον κάνει το ΠΑΣΟΚ δε μας αφορά. Πάντως τόσα χρόνια αντέχαμε και χωρίς την έντονη πολιτική παρουσία του συγκεκριμένου Υπουργού!Αν επχειρεί προσωπικές επικοινωνιακές για να κατέβει στον πολιτικό στίβο, δικό του θέμα και καλά να πάθουνε όσοι θα τον ψηφίσουν!

Add comment


Security code
Refresh

Hotel Dolphin St. Georgio - Antiparos

11dgaeg

Κάντε τις κρατήσεις σας μέσω της εφημερίδας μας και θα έχετε ΕΚΠΤΩΣΗ  10% στην τιμή.