Ο Εντρέ Σεμαράντι είναι ο φετινός αποδέκτης της κορυφαίας μαθηματικής διάκρισης στον κόσμο, του Βραβείου Αμπελ 2012, του λεγόμενου και «Νόμπελ» των μαθηματικών, όπως ανακοίνωσε η Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων που χορηγεί το βραβείο.
Διεθνή
Τραγικό τέλος στην τραγωδία της Τουλούζ.
Με έφοδο των αστυνομικών δυνάμεων που ανάγκασε τον 24χρονο Μοχάμεντ Μεράχ να πηδήξει από το παράθυρο του διαμερίσματος όπου παρέμεινε ταμπουρωμένος και να δώσει τέλος στη ζωή του -πυροβολώντας έως την τελευταία στιγμή- έληξε το θρίλερ της πολιορκίας στην Τουλούζ που διήρκεσε πάνω από 32 ώρες κρατώντας ολόκληρη τη Γαλλία με κομένη την ανάσα.
Τρεμάμενη γη το Μεξικό – Σημειώθηκαν 48 μετασεισμοί
Επιμέλεια: Μαρία Χάλαρη
Σε τρεμάμενη γη εξελίχθηκε το Μεξικό. Μετά τον σεισμό των 7,4 βαθμών, της Τρίτης, ακολούθησαν, σήμερα Τετάρτη, 48 μετασεισμοί.
Η Εθνική Σεισμολογική Υπηρεσία του Μεξικού ανακοίνωσε τον αριθμό των σεισμικών δονήσεων, που ήταν μεγαλύτεροι των 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Οι περισσότερες ζημιές που καταγράφηκαν την Τρίτη αφορούν σε κτήρια της πολιτείας, Γκερέρο, που ήταν στο επίκεντρο του σεισμού. 800 σπίτια στο Ακαπούλκο χρήζουν επισκευής. 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Κανένας νεκρός δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής.
Σοκ: Κρέμασαν 7χρονο αγόρι γιατί το είδαν στην τηλεόραση!
Επιμέλεια: Μαρία Χάλαρη
Απαγχονισμένο βρέθηκε σήμερα, Τετάρτη, ένα 7χρονο αγόρι στο Ιράκ σε ένδειξη «παιχνιδιού». Ύποπτοι για την δολοφονία του, τρία ακόμα ανήλικα.
Σύμφωνα με τις αρχές, ο μικρός Ιρακινός φόρεσε μια θηλιά στο λαιμό και μετά από παρότρυνση των φίλων του ανέβηκε σε ένα κοντέινερ πετρελαίου. Η θηλιά έσφιξε και ο 7χρονος ξεψύχησε.
Οι τρεις ανήλικοι παραδέχτηκαν στην αστυνομία πως αναπαριστούσαν, μαζί με τον θανόντα, μια σκηνή από δημοφιλή τηλεοπτική σαπουνόπερα της Τουρκίας.
Προς το παρόν οι αρχές δεν ξέρουν πώς να χειριστούν το θέμα, αφού δεν έχει σημειωθεί κανένα παρόμοιο στο παρελθόν.
Το περιστατικό έλαβε χώρα στην πόλη Κουτ, νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.
Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ συγκλόνισε το Ακαπούλκο
Της Μαρίας Χαλαρη
Σεισμικές δονήσεις μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν στο Μεξικό.
Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε 108 χιλιόμετρα ανατολικά του Ακαπούλκο.
Αιματοκύλισμα στο Ιράκ – Έκρηξη στο Υπουργείο Εξωτερικών
Δεκάδες άνθρωποι έχασαν σήμερα την ζωή τους μετά από επιθέσεις στο Ιράκ και άλλοι 200 τραυματίστηκαν σοβαρά. Μεταξύ των επαναλαμβανόμενων επιθέσεων εξερράγη και ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Γκέιρ Χάαρντε: Στο εδώλιο ο πρωθυπουργός της χρεοκοπίας
Επιμέλεια: Μαρία Χάλαρη
Για αμέλεια και παραλήψεις που οδήγησαν την Ισλανδία σε οικονομική κατάρρευση το 2008, κατηγορείται ο Γκέιρ Χάαρντε –Αμήν και πότε και στην δική μας γούνα!
Οι κατηγορίες σε βάρος του αφορούν την αμέλεια του όταν κατέρρεαν οι τράπεζες Kaupthing, Landsbanki και Glitnir.
Ο ίδιος απέρριψε τις εισηγήσεις αυτές ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου. Χαρακτηριστική είναι η φράση του «Ανάμεσα στην δημοκρατία των αγορών και την δημοκρατία των πολιτών, προτιμώ την δημοκρατία των πολιτών».
Ο Χάαρντε θεωρεί, μάλιστα, την πτώχευση της Ισλανδίας επίπλαστη γιατί απλά δεν θέλησε να υπακούσει στις επιταγές του ΔΝΤ.
Η απόδοση ευθυνών σε πολιτικό για την οικονομική κατάσταση που επέφερε η εξουσία του, σημειώνεται πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας. Κάτι που εκείνος θεωρεί «πολιτική δίωξη».
Εντύπωση έχει προκαλέσει πως τον δρόμο των δικαστηρίων δεν ακολούθησαν εξίσου οι τρεις ιθύνοντες υπουργοί εκείνης της περιόδου. Αυτό ήταν απόφαση του Κοινοβουλίου το 2010.
Ωστόσο, στην δίκη θα καταθέσουν 50 μάρτυρες μεταξύ των οποίων και πρώην στελέχη τριών τραπεζών και την Κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας.
Υπενθυμίζεται πως ο Γκέιρ Χάαρντε παραιτήθηκε τον Γενάρη του 2009, μετά την πτώχευση των τραπεζών στη χώρα. Το κράτος, τότε, έπεσε στην δύνη του υπέρογκου χρέους.
Όσο για τους Ισλανδούς; Άλλοι τον θεωρούν «αποδιοπομπαίο τράγο» και άλλοι στο όνομα της δικαιοσύνης θέλουν να τιμωρηθεί μετά την χρεοκοπία.
Ο πρώην Ισλανδός πρωθυπουργός κάθισε στο εδώλιο στις 5 Μαρτίου και η δίκη του αναμένεται να διαρκέσει αρκετό καιρό.
Φύλαγε τα ρούχα σου Ελλάδα, για να έχεις τα μισά. Και θυμήσου: Τυφλός δεν είναι όποιος δεν βλέπει την μπόρα που έρχεται, αλλά αυτός που δεν προβλέπει.
Άσαντ: Πολιτικές συμβουλές δια στόματος πεθερού!
Επιμέλεια: Μαρία Χάλαρη
Συμβουλές διαχείρισης της διεθνούς κριτικής για την αιματοχυσία στη Συρία, δια στόματος πεθερού φαίνεται ότι δεχόταν ο Μπασαρ αλ Άσαντ.
Ο Φαουάζ Αχράς είναι μεγαλοκαρχαρίας των επιχειρήσεων στο Λονδίνο, καρδιολόγος και πατέρας της συζύγου του Άσαντ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, ο Αχράς χρησιμοποίησε τον μαγικό κόσμο του διαδικτύου, στέλνοντας ηλεκτρονικά μηνύματα στο Σύρο πρόεδρο, για να τον βοηθήσει να εξωραΐσει την καταστολή.
Συνολικά υπεκλάπησαν 3.000 μηνύματα από τον Ιούνιο ως τον Φεβρουάριο του 2011. Από αυτά προκύπτει πως ο Αχράς πρότεινε 13 διαφορετικούς τρόπους στον Άσαντ για να παραπλανήσει την διεθνή κοινότητα ως προς αιματοκύλισμα στη Συρία, στρέφοντας το βλέμμα της «σε άλλη κατεύθυνση».
Ο καρδιολόγος σε ένα από αυτά κατηγόρησε ανοιχτά και το BBC για την επιμονή του να προβάλλει εικόνες από τους αποτροπιασμούς στη Συρία, την ώρα που η Λιβύη ήταν λίγο πριν την απελευθέρωση από τον Καντάφι.
Η εφημερίδα, όπως και το πρακτορείο Ρόιτερς, προσπάθησαν να εντοπίσουν τον επιχειρηματία χωρίς αποτέλεσμα.
Σημειώνεται από την Guardian, πως ο Αχράς είχε πολλές σχέσεις με διπλωμάτες, μεγαλοστελέχη Βρετανικών κυβερνήσεων, συμβούλους και η στήριξη του στο απολυταρχικό καθεστώς του Άσαντ θα προκαλέσει σάλο και στην Αγγλία.
Η Μοσάντ και η CIA συμφωνούν: το Ιράν δεν επιδιώκει τη κατασκευή πυρηνικών
Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ (Μοσάντ) έχουν παραδεχθεί, όπως ακριβώς και οι αμερικανοί ομόλογοι τους, ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως η Τεχεράνη διεξάγει ένα πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων, όπως δήλωσε πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στους New York Times:
Καίριο χτύπημα του Ισραήλ σε τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα
Η Τουρκία φωνάζει,το Ισραήλ “χτυπά” αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά. Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ “πάγωσε” το πρόγραμμα “Αετός της Ειρήνης”,το οποίο έχει υπογράψει η Τουρκία με τη BOEING και αφορά στα εναέρια συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που είχε παραγγείλει η Άγκυρα.
ΕΕ-ΗΠΑ: Στα όπλα για τα πυρηνικά του Ιράν
Επιμέλεια: Μαρία Χάλαρη
Ανενεργά είναι τα πυρηνικά όπλα του Ιράν, σύμφωνα με έγγραφο που έδωσε στην δημοσιότητα ο David Morrison (πολιτικός ερευνητής από την Βόρια Ιρλανδία).
Η μυστική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύει από το 2007 πως η Τεχεράνη έχει διακόψει κάθε χρήση πυρηνικών από το 2003. Την ίδια άποψη υιοθέτησε και το Ισραήλ.
«Ο πρόεδρος Μπους αναγκάστηκε να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν», επισημαίνει σε σημείωση του ο Morrison. Αυτό είναι απολύτως λογικό, αφού η ενδεχόμενη καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας θα ήταν αδικαιολόγητη, από την στιγμή που οι υπηρεσίες των ΗΠΑ θεωρούν πως αυτές είναι ανενεργές.
Τον Νοέμβριο του 2011 ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δεν ανέφερε σαφώς, εάν όντως η Τεχεράνη διατηρεί ανενεργά τα εργοστάσια πυρηνικών όπλων από το 2007. Μάλιστα το Ιράν, λέγεται, πως τότε είχε ξεκαθαρίσει στον ΔΟΑΕ πως θα κλείσει τις εγκαταστάσεις πυρηνικών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ουρανίου, στο Νατάνζ και το Φόρντοου, οι οποίες παρακολουθούνται από τον Οργανισμό. Ως και τον περασμένο Φεβρουάριο καμία εκτροπή δεν επισημάνθηκε στις υποσχέσεις της Τεχεράνης.
Ωστόσο, η Αμερική δεν επαφίεται στα όσα ανακοινώνει ο ΔΟΑΕ και έτσι στις 16 Φεβρουαρίου 2012 o διευθυντής της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, James Clapper, τόνισε πως η χώρα είναι έτοιμη «να αξιολογήσει αν το Ιράν σκοπεύει να αναπτυχθεί στον τομέα των πυρηνικών και αν σκέφτεται ακόμα να κατασκευάσει νέα όπλα».
Η Μέση Ανατολή είναι μια ελεύθερη ζώνη πυρηνικών, κάτι που γνωρίζει καλά η διεθνής κοινότητα. Εκτός από το Ιράν, κάτοχος πολλών πυρηνικών είναι και το Ισραήλ. Μάλιστα πιστεύεται, πως το ενδεχόμενο πρόκλησης προβλημάτων από πλευράς Ισραήλ μέσω του πυρηνικού του προγράμματος είναι σοβαρό και για τις γύρω περιοχές.
Παρόλα αυτά, ΕΕ και ΗΠΑ συνεχίζουν να επιβάλλουν συστηματικά κυρώσεις, ακόμα και υπό την απειλή πολέμου μόνο στο Ιράν, αφήνοντας το Ισραήλ χωρίς έλεγχο.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, George Osborne, δήλωσε πέρυσι τον Δεκέμβριο πως «το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να ελέγξει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο θεωρείται το πιο επικίνδυνο για την ανθρωπότητα αυτή την στιγμή». Η αναφορά του επιβεβαιώνει και την πρόσφατη επιβολή κυρώσεων στο Ιράν και την απομάκρυνση του βρετανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από τις ιρανικές τράπεζες.
Και ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, David Cameron, ο Υπουργός Εξωτερικών, William Hague και εκείνος της Μέσης Ανατολής κ. Alistair Burt τάσσονται υπέρ του Ισραήλ. Η βρετανική αυτή προπαγάνδα συνδέεται άρρηκτα και με την Ουάσιγκτον.
Το ζητούμενο της Αμερικής, ωστόσο, είναι η ασφάλεια και η προστασία του Ισραήλ με κάθε τίμημα και χωρίς ίχνος κριτικής στα όσα πράττει. Ο Ομπάμα δήλωσε χαρακτηριστικά στην Ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Θεμάτων: «Έχω καταστήσει σαφές ότι δεν θα υπάρξει διαρκής ειρήνη εάν δεν πληρούνται ανησυχίες για την ασφάλεια του Ισραήλ». Μόνη λύση για τον Αμερικανό πρόεδρο είναι να εγκαταλείψει τα πυρηνικά το Ιράν για να πάψουν και οι ανάλογες κυρώσεις προς αυτό.
Κοινό άρθρο από Ομπάμα-Κάμερον
Η οικονομική κρίση, η απόσυρση των δυνάμεων από το Αφγανιστάν, η άσκηση πιέσεων στο καθεστώς του Μπασάρ Ασάντ στη Συρία και το ενδεχόμενο μιας επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν είναι ορισμένα από τα θέματα που θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας συνομιλιών ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ντέιβιντ Κάμερον.
Η οικονομική κρίση, η απόσυρση των δυνάμεων από το Αφγανιστάν, η άσκηση πιέσεων στο καθεστώς του Μπασάρ Ασάντ στη Συρία και το ενδεχόμενο μιας επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν είναι ορισμένα από τα θέματα που θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας συνομιλιών ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ντέιβιντ Κάμερον.
Ενα 24ωρο πριν την άφιξη του Βρετανού πρωθυπουργού στις ΗΠΑ -όπου θα παραμείνει για τρεις ημέρες- η Ουάσιγκτον Ποστ φιλοξένησε άρθρο που έγραψαν από κοινού οι δύο ηγέτες και στο οποίο τονίζουν ότι «ο κόσμος βασίζεται στη συμμαχία» ΗΠΑ-Βρετανίας. Οπως ανέφεραν στο άρθρο τους, η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες είναι «μοναδική και ουσιώδης», καθώς πρόκειται για μια «συνεργασία της καρδιάς, που δεσμεύεται από την Ιστορία, τις παραδόσεις και τις αξίες που μοιραζόμαστε».
Αμερικανικά ΜΜΕ
Οπως επισημάνθηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ, εκτός από τα σημαντικά ζητήματα που θα τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών ανάμεσα στον Ομπάμα και τον Κάμερον, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα γίνει δεκτός στο Air Force One -το προεδρικό αεροσκάφος- από τον Μπαράκ Ομπάμα καθώς θα ταξιδέψουν μαζί στο Οχάιο, όπου θα παρακολουθήσουν έναν αγώνα μπάσκετ.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης , οι δύο ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν σχέδια για να αναλάβουν «συμβουλευτικό ρόλο» στο Αφγανιστάν για τα θέματα ασφάλειας μετά την αποχώρηση των δυνάμεών τους, ενώ θα αναφερθούν και στα διαφορετικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στη Δαμασκό.
ethnos.gr
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL