NEWSTRAP.GR

Κοινωνία

Τεκμηρία διαβίωσης σε σοφίτες, πατάρια. υπόγεια

E-mail Εκτύπωση PDF

Σοφίτες, πατάρια και υπόγεια τ10114D052E30DCFA5C1115C76D2B1349α οποία νομιμοποιήθηκαν με το νόμο περί αυθαιρέτων (ν.4014/2011) θα μετράνε στα τεκμήρια διαβίωσης ως βοηθητικοί χώροι με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως ορίζεται στο άρθρο 321 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των υπογείων, των παταριών και των σοφιτών των οποίων η αλλαγή χρήσης νομιμοποιήθηκε με το ν.4014/2011 ορίζεται σε ποσό ίδιο με αυτό που ισχύει για τους βοηθητικούς χώρους κύριας κατοικίας.

Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και αντιστοιχεί στο μισό του ποσού της αντικειμενικής δαπάνης που ισχύει για τους κύριους χώρους κύριας κατοικίας.

Ακόμα, προβλέπεται:

  • Απαλλαγή πρώτης κατοικίας θα δικαιούνται εκτός από τους πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ και οι πολίτες κρατών-μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).
  • Δήλωση Ε9 θα υποβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης και όχι και της οικογενειακής, όπως ισχύει σήμερα.
  • Το εκκαθαριστικό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα εκδίδεται χωριστά για κάθε υπόχρεο φυσικό πρόσωπο από το έτος 2010 και τα επόμενα.
  • Το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών δεν θα αναγνωρίζεται ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.
  • Ενοποιείται η είσπραξη οφειλών φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Με κοινές αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ.


Η υποβαλλόμενη αυτή δήλωση δύναται να περιλαμβάνει για ορισμένες κατηγορίες υποχρέων, πέραν των ποσών φόρου και των ποσών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκαν στον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα και τα οφειλόμενα ποσά εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

  • Θεσπίζεται η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης όταν το εισόδημα των φορολογούμενων υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ.
  • Τα ιδιωτικά έγγραφα μίσθωσης ακινήτων θα θεωρούνται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά για την απλοποίηση του συστήματος και τη διευκόλυνση των διασταυρώσεων.
  • Μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους βενζινοπώλες για εκπρόθεσμη καταβολή των παραστατικών πώλησης στα σύστημα «Ήφαιστος», καθώς αυτά που είχαν επιβληθεί θεωρούνται υπερβολικά υψηλά.


Τέλος, διατηρείται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 οι φόρος συναλλαγών 2‰ κατά την πώληση μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, το κέρδος θα φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

tanea.gr10114D052E30DCFA5C1115C76D2B1349

Ταξί or not ταξί;

E-mail Εκτύπωση PDF

Ρεπορτάζ: Έρρικα Ρούσσουats

Έτοιμο το νομοσχέδιο για τα ταξί! Με τις αλλαγές του, την απελευθέρωσή του, τους διαφωνούντες Υπουργούς του. Κατατίθεται τις προσεχείς μέρες σε δημόσιο διάλογο. Έπειτα, στη Βουλή. Τώρα εάν η Βουλή θα έχει κυβέρνηση να στηριχθεί...λεπτομέριες.

Το muppet show ξεκινά.
Ο Υπουργός Μάκης Βορίδης τονίζει στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι οι όποιες παρατηρήσεις της τρόικας ήταν κυρίως τεχνικής φύσεως, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητά του.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Γιάννης Ραγκούσης; Το καταψηφίζει στο ίδιο Συμβούλιο, καθώς πρόκειται για «θλιβερή εξαίρεση που προστατεύει τα στενά συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας, μια θλιβερή εξαίρεση κοινωνικά άδικη και πολιτικά ανήθικη». Μάλιστα, αναφέρει ότι «για πρώτη φορά απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι ομόφωνη, αλλά κατά πλειοψηφία». -Κι εμείς που νομίζαμε ότι δεν είναι ικανοί, ως κυβέρνηση, να πρωτοπορήσουν-.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό, υπάρχουν τέσσερα σημεία βάσει των οποίων "χωλαίνει" το νομοσχέδιο:

-Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την δημόσια περιουσία, όπως είναι οι άδειες επιβατηγών οχημάτων δημοσίας χρήσης, ως ιδιωτική περιουσία του κατόχου, η οποία μεταβιβάζεται, κληρονομείται και δωρίζεται, άρα διατηρείται η "μαύρη" αγορά, η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή.

-Με το εφεύρημα του αλγόριθμου, δεν δίνεται καμία νέα άδεια στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

-Κλείνει πριν κάν ανοίξει και η αγορά των ειδικής μίσθωσης οχημάτων (εννεαθέσιων τουριστικών προμισθωμένων).

-Οι έδρες των ταξί παραμένουν, πλην Αττικής, οι προ-Καποδίστρια Τοπικές κοινότητες και δεν λαμβάνεται υπόψη η νέα διοικητική δομή της χώρας.
 
Επεσήμανε, μάλιστα, ότι με το νομοσχέδιο αυτό οι εταιρείες ταξί θα μπορούν να έχουν έως το 10% των αδειών, πχ στην Αττική, ενώ το νομοσχέδιο που είχε εισηγηθεί εκείνος, ως υπουργός Μεταφορών, προέβλεπε τη δυνατότητα για δέκα άδειες ανά εταιρεία.

Αλήθεια, στο ίδιο...ταξί δεν ήταν με τον κύριο Ρέππα; Γιατί κατέβηκε πρώτος;!

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η θέσπιση νέας κατηγορίας προμισθωμένων οχημάτων με 5-9 θέσεις και καθορίζεται μονή ταρίφα σε όλη την Αττική.

Για τον καθορισμό του αριθμού αδειών λαμβάνονται υπόψη πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Άδειες θα μπορούν να κατέχουν φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες και η μεταβίβαση των αδειών θα φορολογείται.

Αναλυτικά οι τροποποιήσεις:

- Θεσπίζεται η κατηγορία ΕΔΧ Ειδικής Μίσθωσης χωρίς μετρητή, 5-9 θέσεων, τα οποία λειτουργούν μόνο με προμίσθωση (ραντεβού) και τα οποία απαγορεύεται να παραλαμβάνουν πελάτες από τον δρόμο.

- Για τον καθορισμό του αριθμού αδειών λαμβάνονται υπόψη πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

- Τον αριθμό των αδειών καθορίζει ο περιφερειάρχης με απόφασή του κάθε δύο χρόνια και στηρίζεται σε ειδικό μαθηματικό τύπο. Ο συντελεστής είναι για την Αθήνα 2,5 (+1, -1 δηλαδή από 1,5 έως 3,5) και για την περιφέρεια 1,5 (+1, -1 δηλαδή από 0,50 έως 2,5).

- Ισχύουν οι έδρες των ταξί, όπως έως σήμερα.

- Η μονή ταρίφα αφορά πλέον όλο τον νομό Αττικής εκτός των νησιών του.

- Κτήση κυριότητας ΕΔΧ επιτρέπεται από κάθε είδους φυσικό ή νομικό πρόσωπο χωρίς αυτό να απαιτείται να έχει ειδική άδεια οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου.

- Ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τα χαρακτηριστικά κάθε είδους ΕΔΧ, την κτήση ειδικής άδειας οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου, τις υποχρεώσεις των οδηγών και πειθαρχικές διατάξεις.

Με τις γενικές αρχές του σχεδίου νόμου είναι σύμφωνη και η τρόικα, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μάκης Βορίδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, διευκρινίζοντας ότι οι παρατηρήσεις της τρόικας ήταν τεχνικής φύσεως και τυπικές.

Η τρόικα ζήτησε εξηγήσεις κυρίως για το θέμα της μεταβίβασης των αδειών, το ύψος του διοικητικού κόστους, αλλά και του ρόλου των περιφερειών στην εκτίμηση των αναγκών κάθε περιοχής (θεσπίζονται περιβαλλοντικά και συγκοινωνιακά κριτήρια).

Τεχνικές ή θλιβερές οι αλλαγές; Υποχρεωτικό ή ανήθικο το νομοσχέδιο; To be or not to be; Αν δεν μπορούν να αποφασίσουν ας τους προτείνει κάποιος τη βοήθεια του κοινού, εκλογές λέγεται!





«ΞΑΝΑ-σκέψου την Αθήνα…»

E-mail Εκτύπωση PDF


«ΞΑΝΑ-σκέψου την Αθήνα…»  ksείναι το φιλόδοξο πρόγραμμα μιας πολύπλευρης παρέμβασης, που φιλοδοξεί να κάνει το κέντρο της πόλης φιλικό προς τους πολίτες. Σε χθεσινή εκδήλωση ανακοινώθηκε ο ευρωπαϊκός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας με χορηγό το Ίδρυμα Ωνάση, την ευθύνη του οποίου έχει ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Παναγιώτης Τουρνικιώτης.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, εκπρόσωποι των κομμάτων, ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης, υπουργοί και βουλευτές.
Ο πρωθυπουργός στον σύντομο χαιρετισμό του χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς συνιστά την αρχή υλοποίησης ενός ζωτικού έργου για την πρωτεύουσα. Η ιδέα, είπε, «είναι οραματική, με ιστορικό βάθος, είναι πρωτοβουλία ζωής, η διάσωση του κέντρου είναι επείγουσα ανάγκη και κορυφαία προτεραιότητα. Η όψη του ιστορικού κέντρου πρέπει να μας τιμά, πρέπει να αποδώσουμε στην Αθήνα τη θέση που της ανήκει στις μητροπόλεις της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς ανέφερε ότι ο συμβολισμός της πρωτοβουλίας είναι πολυσήμαντος. «Η αλλαγή και η ανάπλαση της Αθήνας ευχόμαστε να σημάνει και αλλαγή στη νοοτροπία μας. Η διαφάνεια, ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία, η παιδεία και η συμμετοχή των πάντων είναι τα καλύτερα συστατικά για να υλοποιηθεί το όραμα», σημείωσε.

Ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης υποστήριξε ότι η αναζωογόνηση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου είναι επιτακτικότερη από ποτέ, καθώς εάν δεν αναταχθεί η Αθήνα, δεν θα ξεπεραστεί η κρίση. Η οικονομική επανεκκίνηση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου είναι πρωταρχικής σημασίας. Ωστόσο, σημείωσε, «η παρέμβαση θα πρέπει να συνοδεύεται από έργα αναβάθμισης, η επέκταση του τραμ μέχρι τα Πατήσια είναι επιβεβλημένη, ενώ ενισχύεται δυναμικά το Σύνταγμα και η Ομόνοια. Το έργο προβλέπεται σημαντικό, αλλά εάν δεν λύσουμε την ασφάλεια της πόλης, οποιαδήποτε προσπάθεια θα είναι υπονομευμένη».
Η ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου στηρίζεται στη νέα κυκλοφοριακή οργάνωση του κέντρου της πόλης και σε μια στρατηγική αποτροπής της διαμπερούς κυκλοφορίας αυτοκινήτων, με ταυτόχρονη ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας, του τραμ, του ποδηλάτου, αλλά και του περπατήματος. Η οδός Πανεπιστημίου θα είναι εξαιρετικά φιλική στον πεζό ή στα ποδήλατα, χωρίς να είναι πεζόδρομος. Θα περιλαμβάνει μια νέα γραμμή τραμ που θα συνδέει τη Λ. Αμαλίας με τα Πατήσια και θα διασχίζεται κάθετα σε 4 δρόμους.

 

Συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε Ελληνικό και Πειραιά

E-mail Εκτύπωση PDF

Ρεπορτάζ: Έρρικα Ρούσσουsei

Τέσσερις συλλήψεις ήταν η λεία συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης. Τρεις Έλληνες κι ένας Αλβανός, αναμένει, σήμερα, ο εισαγγελέας Πειραιά. 

Η τετραμελής σπείρα κατηγορείται για διακίνηση ποσοτήτων ηρωίνης και ινδικής κάνναβης, στις περιοχές του Κορυδαλλού και του Ελληνικού.


Στη διάρκεια των ερευνών, κατασχέθηκε ποσότητα ηρωίνης 92,8 γραμμαρίων, ακατέργαστης κάνναβης 134,8 γραμμαρίων και κοκαΐνης 5,3 γραμμαρίων.

Επίσης, κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 12.080 ευρώ. Τέσσερα κινητά τηλέφωνα. Τρεις ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας. Δύο ΙΧ αυτοκίνητα.

Ρατσισμός: "Ευχαριστώ, δε θα πάρω"

E-mail Εκτύπωση PDF

Ρεπορτάζ: Έρρικα Ρούratsσσου

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, σήμερα. Καθιερωμένη από το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

 

Είμαστε κατά του ρατσισμού. Κατά των φυλετικών διακρίσεων. Κατά της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Δεν υπάρχει δημοκρατία με διακρίσεις. Επειδή μας αντιμετωπίζουν με διάκριση αυτό δε σημαίνει τίποτα. Δεν πρέπει απλά να σταματήσουμε να παριστάνουμε τον "καθρέφτη" τους. Πρέπει να τον σπάσουμε. Γραμμένο από ένα παιδί στην Αφρική:

Όταν γεννιέμαι, είμαι μαύρος
Όταν μεγαλώσω, είμαι μαύρος
Όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος
Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος
Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος
Κι όταν πεθαίνω, ακόμα είμαι μαύρος
                                              Κι εσύ λευκέ άνθρωπε
                                                Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ
                                                 Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός
                                             Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος
                                               Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε
                                              Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος
                                              Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος
                                               Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι
                                               Και αποκαλείς εμένα έγχρωμο;

Σύνδρομο Down "Βοήθησέ με να ανέβω τα σκαλιά μαζί σου"

E-mail Εκτύπωση PDF

Ρεπορτάζ: Έρρικα Ρούσσdownου

Παγκόσμια ημέρα για το Σύνδρομο Down η σημερινή. Μια επέτειος που τέθηκε σε ισχύ το 2006 με πρωτοβουλία του γιατρού, Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Με ευγενή σκοπό να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα για τη νόσο. Μάλιστα, η ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία. Τα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21) ανέδειξαν και την ημέρα αφιέρωσής του.

Σύνδρομο Down. Μια ασθένεια που ανακαλύπτεται το 1866. Ο Βρετανός γιατρός, John Langdon Down, περιγράφει το σύνδρομο που θα λάβει και το όνομα του, Down. Μια χρωμοσωμική διαταραχή (η πιο συνηθισμένη στους ανθρώπους) που προκαλείται από την παρουσία ενός επιπλέον αντιγράφου του γενετικού υλικού στο 21ο χρωμόσωμα, είτε στο σύνολό του (Τρισωμία 21) ή σε μέρος του (μετάθεση). Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο.

Δεν είναι κληρονομική ασθένεια και τα ακριβή του αίτια δεν είναι γνωστά. Ο κίνδυνος εμφάνισης του γενικότερα συνδέεται με γυναίκες που γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία. Παρόλο που οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να γεννήσει παιδί με αυτό το σύνδρομο, η πιθανότητα γέννησης μωρού με σύνδρομο Down είναι 1 στις 1500 στις γυναίκες ηλικίας 20 ετών, 1 στις 900 στις γυναίκες ηλικίας 30 ετών, ενώ αυξάνεται στις 1 στις 100 για γυναίκες από 40 ετών και πάνω.

Το Σύνδρομο Down στο έμβρυο μπορεί να εντοπιστεί μέσω του προγεννητικού ελέγχου. Σε όλες τις έγκυες γυναίκες προτείνονται εξετάσεις για το σύνδρομο Down. Πρώτα γίνονται οι εξετάσεις διερεύνησης και αν τα αποτελέσματα υποδείξουν εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου, τότε ακολουθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις.

Τυπικό άτομο με σύνδρομο Down δεν υπάρχει. Κάθε άτομο έχει διαφορετική προσωπικότητα και δυνατότητες. Παρόλο που όλα τα άτομα με αυτό το σύνδρομο έχουν δυσκολίες μάθησης, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κατά τη γέννηση πόσο αυτά τα παιδιά θα είναι δυνατόν να ζήσουν μια αρκετά ανεξάρτητη ζωή, παρόλο που θα χρειάζονται συνεχή βοήθεια και υποστήριξη κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Το σύνδρομο Down μπορεί να επηρεάσει πολλαπλά συστήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλοι όσοι το έχουν θα παρουσιάσουν όλες τις εκδηλώσεις. Επιπλέον είναι μια γενετική κατάσταση που εμφανίζεται ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής ή εθνότητας.

Τα παιδιά με σύνδρομο Down έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τα άλλα παιδιά, αλλά δεν μπορούμε να καθορίσουμε πόση είναι αυτή η διαφορά γιατί η διακύμανση μπορεί να είναι μεγάλη και βασίζεται σε πολλούς παράγοντες. Έχουν επίσης κινητική και λεκτική υστέρηση η οποία γίνεται εμφανής σε πρώιμη ηλικία (και για αυτό χρειάζονται λογοθεραπεία).

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο Down. Η σωστή ενημέρωση, η συνεχής καθοδήγηση και στήριξη των γονέων που αποκτούν παιδί με σύνδρομο Down και η μέριμνα ώστε να δίνονται ευκαιρίες οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες αυτών των ατόμων, είναι καίριες δράσεις για την πραγματική τους ένταξη στην κοινωνία.

Ας βοηθήσουμε όλοι να "ανέβουν τα σκαλιά μαζί μας". Σε επίσημες ιστοσελίδες όπως στο down.gr ή στο frontida.gr, μπορούμε όλοι να ενημερωθούμε, να ενημερώσουμε, να ενεργοποιηθούμε.

Η διαφορετικότητα δε θέλει αδιαφορία. Θέλει συμμετοχή.

 

Ο "Έλληνας ασθενής" η...συνέχεια

E-mail Εκτύπωση PDF

Ρεπορτάζ: Έρρικα Ρούσσουell

Ο "Έλληνας ασθενής" ξαναχτυπά, καθώς ομολογουμένως-και στην κυριολεξία- σπάει "Τ"αμεία.

Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας. Σύσσωμη η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά ΕΙΝΑΠ ξεκινά τις κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για απλήρωτες εφημερίες.

Σήμερα, από τη Συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ΟΕΝΓΕ , αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την πορεία των εν λόγω κινητοποιήσεων.

Και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, (ΠΟΕΔΗΝ), όμως δε μένει με σταυρωμένα τα...πιεσόμετρα. Ζητά την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων. Οι εργαζόμενοι,  προγραμματίζουν τετράωρη ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή. Παράσταση διαμαρτυρίας, στις 11:30, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στην περιφέρεια προγραμματίζονται αντίστοιχες δράσεις στις υγειονομικές περιφέρειες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Την Πέμπτη, έχουν αποφασίσει 5ωρη πανελλαδική στάση εργασίας 10π.μ.-3μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 11:30 π.μ. και πορεία διαμαρτίας προς τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ (Λ. Κηφισίας).

Το ίδιο σενάριο. Με το ίδιο soundtrack, ντυμένο με απλήρωτους, με άνεργους, με στάσεις εργασίας και διαμαρτυρίες. Οι ίδιοι ρόλοι.

Γιατί ξαναπαίζεται; "Να μωρέ, βρήκαμε καινούριους κομπάρσους για ασθενείς!"


 

Ταμείο Εγγυήσεων από μια αφερέγγυα Κυβέρνηση

E-mail Εκτύπωση PDF

Money, money, money, money...meggoney!

Ρεπορτάζ: Έρρικα Ρούσσου

Τα 600 εκατομμύρια ευρώ φθάνουν τα δάνεια που θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Ελλάδα έως τον Ιανουάριο του 2013, με τη συνοδεία άλλων 400 εκατομμυρίων έως το τέλος του ίδιου χρόνου.

Η συμφωνία για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, είναι έτοιμη.

Με την υπογραφή τους θα την επικυρώσουν σήμερα στις 3 το μεσημέρι, η Υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλούταρχος Σακελλάρης. Μια συνάντηση μου θα λάβει χώρα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, υπό την παρουσία του επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν.

Στόχος-αλυσίδα του ειδικού Ταμείου ένας. Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, αυξάνεται. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χορηγούνται με δάνεια. Η αγορά εργασίας, τροφοδοτείται από το βασικό της "μέλος". Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση-θεωρητικά μέχρι αποδείξεως του εναντίου- αποφάσισε να δώσει ζωή στην αγορά της. Άσχετο που, προς το παρόν, της αποσπά και την  τελευταία σταγόνα αξιοπρέπειας.

Εβδομάδα εγκρίσεων. Η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε χθες, έκθεση για τον νέο κανονισμό της ΕΕ, με τον οποίο θα συσταθεί το Μέσο Επιμερισμού του Κινδύνου, η όπως συνήθως λέγεται το Ταμείο για τα Μεγάλα Έργα-πόσο μεγάλα και πόσο έργα; Η ψήφος μας το ξέρει-. Το σχέδιο κανονισμού αναμένεται να συζητηθεί  στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Απρίλιο.

Η σύσταση του Ταμείου, εφόσον, όπως αναμένεται, εγκριθεί από την Ευρωβουλή ο σχετικός κανονισμός, θα γίνει σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, τον Ιούνιο.

Με τη σύσταση του ταμείου θα χρηματοδοτηθούν ενεργειακά έργα και θα επανεκκινήσουν τα μεγάλα οδικά έργα, που αναμένεται να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική  οικονομία και να δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας.

Το Ταμείο θα έχει εγγυοδοτικό χαρακτήρα και ο συνολικός προϋπολογισμός του κυμαίνεται στα δυόμισι δισεκατομμύρια ευρώ.

Επενδύσεις να...ακούν τα αυτιά μας-γιατί να δουν τα μάτια μας, δεν το βλέπω-.

''Ελυσαν κάβους" τα πλοία

E-mail Εκτύπωση PDF

 

589pireasΤην αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι ναυτεργάτες, μετά την τρίωρη θυελλώδη συνεδρίαση που είχαν. Κανονικά θα εκτελούνται από τις 6 το πρωί της Τετάρτης τα δρομολόγια των πλοίων. «Οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν παρέχουν τις αναμενόμενες λύσεις. Επιφυλασσόμαστε να επανεκτιμήσουμε τη στάση μας», ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL