NEWSTRAP.GR

Παραιτήσεις βουλευτών αντί “διλημματική” ψήφο

E-mail Print PDF

Επιμέλεα Νάνσυ Καλαφάτη1vouli1

Το διάγγελμα του κ. Λουκά Παπαδήμου προς τον Ελληνικό Λαό που αναμένεται σε λίγο,φαίνεται ότι δε θα προσφέρει εκτόνωση στην αναστάτωση που επικρατεί τούτη την ώρα στην Ελληνική κοινωνία.

Η ίδια αναστάτωση φαίνεται όμως να επικρατεί και στα τρία κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση "διεκπεραίωσης του μνημονίου", που μάλλον είναι ο ακριβής όρος που της αρμόζει.

Πέρα από τις χθεσινές διαφοροποιήσεις σε ΛΑΟΣ και ΠΑΣΟΚ σήμερα άρχισε ντόμινο παραιτήσεων και στη ΝΔ.

Οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς , παρότι προειδοποίησαν με διαγραφές- ή στέρηση

υποψηφιότητας στις εκλογές κατά τον κύριο Σαμαρά- συνεχίζονται οι παραιτήσεις ή οι δημόσιες δηλώσεις αμφισβήτησης των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία των "τεσσάρων" με την τρόικα.

Οι κύριοι Παπνδρέου και Σαμαράς δέχονται δριμεία κριτική και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης για όσα ανέφεραν σήμερα στη Βουλή.

"Η ηγεσία της ΝΔ ψηφίζοντας το νέο μνημόνιο απέδειξε την υποκρισία της για το πρώτο μνημόνιο τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ. Θυμίζουμε ότι ο φασισμός βγαίνει από την κοιλιά του καπιταλιστικού συστήματος. Και κυριάρχησε όπου οι λαοί υπέκυψαν σε εκβιασμούς και στον αντικομουνισμό, σαν τους σημερινούς».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, Μίλησε για «βουλή της ντροπής» που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο εθνικό καθήκον, είπε ότι η χώρα μας, στην πιο κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της, δεν έχει πολιτική ηγεσία.

Ζήτησε από τον ελληνικό λαό «να πάρει την τύχη στα χέρια του και να αποτρέψει την κατάλυση της δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς, δήλωσε ότι «ο αρχηγός της αξιωματικής συμπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός και ο δοτός ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου, έφθασαν στο αίσχιστο σημείο της φαιδρότητας», και «Απροκάλυπτα εκβιάζουν τον Ελληνικό λαό 'για το γάλα των παιδιών του'».

Ο κ. Δημαράς κάλεσε όλους τους Έλληνες σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και μαζική συμμετοχή «εναντίον των εκβιαστών και των τοκογλύφων μέχρι την πτώση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών» σημειώνοντας ότι «Ο αγώνας πλέον δίνεται στους δρόμους και τις πλατείες».

Η Δημοκρατική συμμαχία κατηγορεί τους πολιτικούς ότι κορόιδευαν τον κόσμο.

«Ο κ. Παπανδρέου με το "λεφτά υπάρχουν" και τα δημοψηφίσματα και ο κ. Σαμαράς με τα "Ζάππεια", τους μαγικούς "μηδενισμούς ελλείμματος" και την "επαναδιαπραγμάτευση" κορόιδευαν τον κόσμο. Όταν όμως βρέθηκαν να πρέπει οι ίδιοι να πληρώσουν το πολιτικό τίμημα της χρεοκοπίας, ξαφνικά ανακάλυψαν την αλήθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς «απέδειξαν αυτήν την κρίσιμη ώρα με τον τρόπο που διαπραγματεύτηκαν, χωρίς αντιπροτάσεις και εναλλακτικές θέσεις, ότι δεν μπορούν».

Παρ΄ όλα αυτά "με πόνο ψυχής η Δημοκρατική Συμμαχία θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση γιατί αντιλαμβάνεται ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να χρεοκοπήσει η χώρα», ανέφερε η πρόεδρος του Κόμματος κ.Μπακογιάννη.

Το δίλημμα ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος εκδηλώνουν με συνεχείς παραιτήσεις οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η ΝΔ μετρά μέχρι πριν από λίγο τις παραιτήσεις των κυρίων Μαρκόπουλου, Ζώη, Σταμάτη, Τζίμα, Μελά και Βαγιωνά.

Το θέμα που δημιουργείται όμως παραμένει άκρως ηθικό. Με παραιτήσεις και όχι με ανεξαρτητοποιήσεις , η ισχνή πλειοψηφία που θα πρέπει να επικυρώσει στη βουλή τα μέτρα παραμένει.

Όπερ σημαίνει, ότι οι παραιτήσεις μπορεί και να είναι μια απλή προσπάθεια κάποιων να διασώσουν τη φήμη τους στις περιφέρειές τους. Τα περί κομματικής πειθαρχίας που ανέφεραν οι κύριοι Σαμαράς και Παπανδρέου κάλλιστα μπορούν να έχουν ως απάντηση "υπάρχουν και αλλού καρυδιές που κάνουν καρύδια.

Μείζονα προβληματισμό προκαλεί επίσης ως προς το ΠΑΣΟΚ η στάση της κας Λούκα Κατσέλη.

Η κ. Κατσέλη δηλώνει ότι διαφωνεί με την συλλογιστική και την διαπραγματευτική τακτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Παπαδήμου. Είπε ότι οι εταίροι προασπίζονται μόνον τα δικά τους συμφέροντα και υπογράμμισε ότι τα μέτρα θα χειροτερεύσουν την κατάσταση καθώς οι υφεσιακές επιπτώσεις θα είναι τέτοιου μεγέθους που θα οδηγήσουν στην ασύντακτη χρεοκοπία.

Επικαλούμενη έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΚΤ, η κ.Κατσέλη αποκάλεσε «μύθο» τα όσα ακούγονται για έξοδο της χώρας από το ευρώ χωρίς την θέλησή της ενώ σε ότι αφορά την πληρωμή μισθών και συντάξεων είπε ότι «οι εσωτερικοί πόροι με μερικές μικρές θυσίες επαρκούν για την πληρωμή».

Τόνισε ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί ούτε μια επιστημονική τεκμηρίωση και επισήμανε ότι και το ΔΝΤ καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα για μη βιώσιμο χρέος ακόμα και με το PSI και το «κούρεμα», και κατέληξε ότι : «Μαθηματικά σε 6 μήνες θα αναγκαστούμε να πάρουμε χειρότερα μέτρα» είπε η κ. Κατσέλη, προτείνοντας την εντός ενός μηνός κατάρτιση εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης.

Συνεπώς εύλογη η απορία ποια στάση θα κρατήσει και τι θα ψηφίσει αύριο η κα Κατσέλη, η οποία από τη θέση της έγκριτης οικονομολόγου, αναγνωρίζει τα λάθη των μνημονίων και της συμφωνίας.

Απορία επίσης δημιουργεί η σιωπή πρωτοκλασάτων στελεχών κυρίως του ΠΑΣΟΚ όπως της κας Βάσως Παπανδρέου.

Ένα πάντως είναι βέβαιο:Ότι κόσμος που έχει κατακλύσει το Σύνταγμα και λόγω της 48ης απεργίας, αλλά και κεντρικές πλατείες πόλεων της επικράτειας, δεν είναι μέλη του ΠΑΜΕ ή μόνον συνδικαλιστές. Η έντονη Λαϊκή παρουσία ενδεχομένως να δράσει επηρεαστηκά και σε άλλους βουλευτές των τριών κομμάτων και να τους θέσει προ των ευθυνών τους.

 

Add comment


Security code
Refresh

Hotel Dolphin St. Georgio - Antiparos

11dgaeg

Κάντε τις κρατήσεις σας μέσω της εφημερίδας μας και θα έχετε ΕΚΠΤΩΣΗ  10% στην τιμή.