NEWSTRAP.GR

Ποιότητα ζωής

Τεκμηρία διαβίωσης σε σοφίτες, πατάρια. υπόγεια

E-mail Εκτύπωση PDF

Σοφίτες, πατάρια και υπόγεια τ10114D052E30DCFA5C1115C76D2B1349α οποία νομιμοποιήθηκαν με το νόμο περί αυθαιρέτων (ν.4014/2011) θα μετράνε στα τεκμήρια διαβίωσης ως βοηθητικοί χώροι με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως ορίζεται στο άρθρο 321 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των υπογείων, των παταριών και των σοφιτών των οποίων η αλλαγή χρήσης νομιμοποιήθηκε με το ν.4014/2011 ορίζεται σε ποσό ίδιο με αυτό που ισχύει για τους βοηθητικούς χώρους κύριας κατοικίας.

Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και αντιστοιχεί στο μισό του ποσού της αντικειμενικής δαπάνης που ισχύει για τους κύριους χώρους κύριας κατοικίας.

Ακόμα, προβλέπεται:

  • Απαλλαγή πρώτης κατοικίας θα δικαιούνται εκτός από τους πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ και οι πολίτες κρατών-μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).
  • Δήλωση Ε9 θα υποβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης και όχι και της οικογενειακής, όπως ισχύει σήμερα.
  • Το εκκαθαριστικό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα εκδίδεται χωριστά για κάθε υπόχρεο φυσικό πρόσωπο από το έτος 2010 και τα επόμενα.
  • Το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών δεν θα αναγνωρίζεται ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.
  • Ενοποιείται η είσπραξη οφειλών φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Με κοινές αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ.


Η υποβαλλόμενη αυτή δήλωση δύναται να περιλαμβάνει για ορισμένες κατηγορίες υποχρέων, πέραν των ποσών φόρου και των ποσών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκαν στον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα και τα οφειλόμενα ποσά εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

  • Θεσπίζεται η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης όταν το εισόδημα των φορολογούμενων υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ.
  • Τα ιδιωτικά έγγραφα μίσθωσης ακινήτων θα θεωρούνται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά για την απλοποίηση του συστήματος και τη διευκόλυνση των διασταυρώσεων.
  • Μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους βενζινοπώλες για εκπρόθεσμη καταβολή των παραστατικών πώλησης στα σύστημα «Ήφαιστος», καθώς αυτά που είχαν επιβληθεί θεωρούνται υπερβολικά υψηλά.


Τέλος, διατηρείται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 οι φόρος συναλλαγών 2‰ κατά την πώληση μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, το κέρδος θα φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

tanea.gr10114D052E30DCFA5C1115C76D2B1349

«ΞΑΝΑ-σκέψου την Αθήνα…»

E-mail Εκτύπωση PDF


«ΞΑΝΑ-σκέψου την Αθήνα…»  ksείναι το φιλόδοξο πρόγραμμα μιας πολύπλευρης παρέμβασης, που φιλοδοξεί να κάνει το κέντρο της πόλης φιλικό προς τους πολίτες. Σε χθεσινή εκδήλωση ανακοινώθηκε ο ευρωπαϊκός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας με χορηγό το Ίδρυμα Ωνάση, την ευθύνη του οποίου έχει ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Παναγιώτης Τουρνικιώτης.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, εκπρόσωποι των κομμάτων, ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης, υπουργοί και βουλευτές.
Ο πρωθυπουργός στον σύντομο χαιρετισμό του χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς συνιστά την αρχή υλοποίησης ενός ζωτικού έργου για την πρωτεύουσα. Η ιδέα, είπε, «είναι οραματική, με ιστορικό βάθος, είναι πρωτοβουλία ζωής, η διάσωση του κέντρου είναι επείγουσα ανάγκη και κορυφαία προτεραιότητα. Η όψη του ιστορικού κέντρου πρέπει να μας τιμά, πρέπει να αποδώσουμε στην Αθήνα τη θέση που της ανήκει στις μητροπόλεις της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς ανέφερε ότι ο συμβολισμός της πρωτοβουλίας είναι πολυσήμαντος. «Η αλλαγή και η ανάπλαση της Αθήνας ευχόμαστε να σημάνει και αλλαγή στη νοοτροπία μας. Η διαφάνεια, ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία, η παιδεία και η συμμετοχή των πάντων είναι τα καλύτερα συστατικά για να υλοποιηθεί το όραμα», σημείωσε.

Ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης υποστήριξε ότι η αναζωογόνηση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου είναι επιτακτικότερη από ποτέ, καθώς εάν δεν αναταχθεί η Αθήνα, δεν θα ξεπεραστεί η κρίση. Η οικονομική επανεκκίνηση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου είναι πρωταρχικής σημασίας. Ωστόσο, σημείωσε, «η παρέμβαση θα πρέπει να συνοδεύεται από έργα αναβάθμισης, η επέκταση του τραμ μέχρι τα Πατήσια είναι επιβεβλημένη, ενώ ενισχύεται δυναμικά το Σύνταγμα και η Ομόνοια. Το έργο προβλέπεται σημαντικό, αλλά εάν δεν λύσουμε την ασφάλεια της πόλης, οποιαδήποτε προσπάθεια θα είναι υπονομευμένη».
Η ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου στηρίζεται στη νέα κυκλοφοριακή οργάνωση του κέντρου της πόλης και σε μια στρατηγική αποτροπής της διαμπερούς κυκλοφορίας αυτοκινήτων, με ταυτόχρονη ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας, του τραμ, του ποδηλάτου, αλλά και του περπατήματος. Η οδός Πανεπιστημίου θα είναι εξαιρετικά φιλική στον πεζό ή στα ποδήλατα, χωρίς να είναι πεζόδρομος. Θα περιλαμβάνει μια νέα γραμμή τραμ που θα συνδέει τη Λ. Αμαλίας με τα Πατήσια και θα διασχίζεται κάθετα σε 4 δρόμους.

 

Σύνδρομο Down "Βοήθησέ με να ανέβω τα σκαλιά μαζί σου"

E-mail Εκτύπωση PDF

Ρεπορτάζ: Έρρικα Ρούσσdownου

Παγκόσμια ημέρα για το Σύνδρομο Down η σημερινή. Μια επέτειος που τέθηκε σε ισχύ το 2006 με πρωτοβουλία του γιατρού, Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Με ευγενή σκοπό να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα για τη νόσο. Μάλιστα, η ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία. Τα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21) ανέδειξαν και την ημέρα αφιέρωσής του.

Σύνδρομο Down. Μια ασθένεια που ανακαλύπτεται το 1866. Ο Βρετανός γιατρός, John Langdon Down, περιγράφει το σύνδρομο που θα λάβει και το όνομα του, Down. Μια χρωμοσωμική διαταραχή (η πιο συνηθισμένη στους ανθρώπους) που προκαλείται από την παρουσία ενός επιπλέον αντιγράφου του γενετικού υλικού στο 21ο χρωμόσωμα, είτε στο σύνολό του (Τρισωμία 21) ή σε μέρος του (μετάθεση). Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο.

Δεν είναι κληρονομική ασθένεια και τα ακριβή του αίτια δεν είναι γνωστά. Ο κίνδυνος εμφάνισης του γενικότερα συνδέεται με γυναίκες που γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία. Παρόλο που οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να γεννήσει παιδί με αυτό το σύνδρομο, η πιθανότητα γέννησης μωρού με σύνδρομο Down είναι 1 στις 1500 στις γυναίκες ηλικίας 20 ετών, 1 στις 900 στις γυναίκες ηλικίας 30 ετών, ενώ αυξάνεται στις 1 στις 100 για γυναίκες από 40 ετών και πάνω.

Το Σύνδρομο Down στο έμβρυο μπορεί να εντοπιστεί μέσω του προγεννητικού ελέγχου. Σε όλες τις έγκυες γυναίκες προτείνονται εξετάσεις για το σύνδρομο Down. Πρώτα γίνονται οι εξετάσεις διερεύνησης και αν τα αποτελέσματα υποδείξουν εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου, τότε ακολουθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις.

Τυπικό άτομο με σύνδρομο Down δεν υπάρχει. Κάθε άτομο έχει διαφορετική προσωπικότητα και δυνατότητες. Παρόλο που όλα τα άτομα με αυτό το σύνδρομο έχουν δυσκολίες μάθησης, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κατά τη γέννηση πόσο αυτά τα παιδιά θα είναι δυνατόν να ζήσουν μια αρκετά ανεξάρτητη ζωή, παρόλο που θα χρειάζονται συνεχή βοήθεια και υποστήριξη κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Το σύνδρομο Down μπορεί να επηρεάσει πολλαπλά συστήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλοι όσοι το έχουν θα παρουσιάσουν όλες τις εκδηλώσεις. Επιπλέον είναι μια γενετική κατάσταση που εμφανίζεται ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής ή εθνότητας.

Τα παιδιά με σύνδρομο Down έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τα άλλα παιδιά, αλλά δεν μπορούμε να καθορίσουμε πόση είναι αυτή η διαφορά γιατί η διακύμανση μπορεί να είναι μεγάλη και βασίζεται σε πολλούς παράγοντες. Έχουν επίσης κινητική και λεκτική υστέρηση η οποία γίνεται εμφανής σε πρώιμη ηλικία (και για αυτό χρειάζονται λογοθεραπεία).

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο Down. Η σωστή ενημέρωση, η συνεχής καθοδήγηση και στήριξη των γονέων που αποκτούν παιδί με σύνδρομο Down και η μέριμνα ώστε να δίνονται ευκαιρίες οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες αυτών των ατόμων, είναι καίριες δράσεις για την πραγματική τους ένταξη στην κοινωνία.

Ας βοηθήσουμε όλοι να "ανέβουν τα σκαλιά μαζί μας". Σε επίσημες ιστοσελίδες όπως στο down.gr ή στο frontida.gr, μπορούμε όλοι να ενημερωθούμε, να ενημερώσουμε, να ενεργοποιηθούμε.

Η διαφορετικότητα δε θέλει αδιαφορία. Θέλει συμμετοχή.

 

Ταμείο Εγγυήσεων από μια αφερέγγυα Κυβέρνηση

E-mail Εκτύπωση PDF

Money, money, money, money...meggoney!

Ρεπορτάζ: Έρρικα Ρούσσου

Τα 600 εκατομμύρια ευρώ φθάνουν τα δάνεια που θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Ελλάδα έως τον Ιανουάριο του 2013, με τη συνοδεία άλλων 400 εκατομμυρίων έως το τέλος του ίδιου χρόνου.

Η συμφωνία για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, είναι έτοιμη.

Με την υπογραφή τους θα την επικυρώσουν σήμερα στις 3 το μεσημέρι, η Υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλούταρχος Σακελλάρης. Μια συνάντηση μου θα λάβει χώρα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, υπό την παρουσία του επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν.

Στόχος-αλυσίδα του ειδικού Ταμείου ένας. Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, αυξάνεται. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χορηγούνται με δάνεια. Η αγορά εργασίας, τροφοδοτείται από το βασικό της "μέλος". Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση-θεωρητικά μέχρι αποδείξεως του εναντίου- αποφάσισε να δώσει ζωή στην αγορά της. Άσχετο που, προς το παρόν, της αποσπά και την  τελευταία σταγόνα αξιοπρέπειας.

Εβδομάδα εγκρίσεων. Η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε χθες, έκθεση για τον νέο κανονισμό της ΕΕ, με τον οποίο θα συσταθεί το Μέσο Επιμερισμού του Κινδύνου, η όπως συνήθως λέγεται το Ταμείο για τα Μεγάλα Έργα-πόσο μεγάλα και πόσο έργα; Η ψήφος μας το ξέρει-. Το σχέδιο κανονισμού αναμένεται να συζητηθεί  στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Απρίλιο.

Η σύσταση του Ταμείου, εφόσον, όπως αναμένεται, εγκριθεί από την Ευρωβουλή ο σχετικός κανονισμός, θα γίνει σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, τον Ιούνιο.

Με τη σύσταση του ταμείου θα χρηματοδοτηθούν ενεργειακά έργα και θα επανεκκινήσουν τα μεγάλα οδικά έργα, που αναμένεται να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική  οικονομία και να δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας.

Το Ταμείο θα έχει εγγυοδοτικό χαρακτήρα και ο συνολικός προϋπολογισμός του κυμαίνεται στα δυόμισι δισεκατομμύρια ευρώ.

Επενδύσεις να...ακούν τα αυτιά μας-γιατί να δουν τα μάτια μας, δεν το βλέπω-.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL