NEWSTRAP.GR

Τα τέσσερα σενάρια Ντάουνερ για το κυπριακό

E-mail Εκτύπωση PDF

1daounerΈμφαση στη συνάντηση, που θα έχει στις 19 Απριλίου, με το ΓΓ του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκτιμήσουν όλα τα δεδομένα των απευθείας συνομιλιών έδωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο κυπριακό,

 

Αλεξάντερ Ντάουνερ κατά την ενημέρωση την Πέμπτη των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Διπλωμάτες χωρών μελών του Σ.Α. υποστηρίζουν ότι αν και δεν ήταν συγκεκριμένος ο κ. Ντάουνερ, άφησε να εννοηθεί ότι η συζήτηση θα είναι σε βάθος και καθοριστική για την πορεία του Κυπριακού.

Έτσι, ενώ δεν άφησε οποιοδήποτε υπονοούμενο για διακοπή της διαδικασίας πριν την 1η Ιουλίου, ο κ. Ντάουνερ έφερε ως παραδείγματα τέσσερα πιθανά σενάρια, τα οποία θα μπορούσαν να συμβούν για τη μετά την 1η Ιουλίου περίοδο, χωρίς ο ίδιος να δείξει κάποια προτίμηση:

Το πρώτο σενάριο προβλέπει να συνεχιστεί η διαδικασία ως έχει, μέχρις ότου εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, το δεύτερο να μην υπάρξει όση πρόοδος απαιτείται για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης και να κηρυχθεί ανάπαυλα μέχρι τις προεδρικές εκλογές, το τρίτο σενάριο, να μην σημειωθεί πρόοδος και να κληθεί το Σ.Α. να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα και το τέταρτο σενάριο, στο βαθμό που διαπιστωθεί αδιέξοδο να συνεχιστεί η διαδικασία με «διαφορετικές προϋποθέσεις».

Διπλωματικές πηγές ερμηνεύουν την τέταρτη επιλογή ως πιθανό αίτημα για αλλαγή των όρων εντολής του ΓΓ και της φύσης των συνομιλιών.

sigmalive/Ραδιο Πρώτο

Add comment


Security code
Refresh