Νέα εμπλοκή, (με παράταση, άμεση εξόφληση ομολόγων και νέα CDS)
Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Εμπλοκή του PSI με νέα παράταση καταρχήν έως τις 18 Απριλίου, έχουν προκαλέσει τα ομόλογα διεθνούς δικαίου που κάποιοι μεταξύ των οποίων η ολλανδική ABN –Amro Bank αρνούνται να δεχθούν ανταλλαγή και κούρεμά τους για ποσά έως και 6,4 δις ευρώ όπως λένε Έλληνες αξιωματούχοι….
Επιπλέον πάμε για σκάσιμο CDS και πάλι, σύμφωνα με όσα δήλωσε στέλεχος της ISDA. Το θέμα του PSI για το οποίο η newtrap.gr είχε ξεκάθαρη αρνητική στάση επηρεάζει το σύνολο της οικονομίας της χώρας. Καθημερινά η δημοσιογραφική στάση και οι αποκαλύψεις μας δικαιώνονται. Καθημερινά…
Σχετικά δείτε και σήμερα δημοσιεύματα στους μεγαλύτερους οικονομικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς διεθνώς (Dow Jones- Wall Street Journal και Financial Times) αλλά και ελληνικά sites πλέον, που θέτουν το θέμα όπως και εφημερίδες.
Τα πρόβλημα με το PSI είναι ότι ΔΕΝ πρόκειται για μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά για αύξησή του, δια της ελληνικής χρεοκοπίας. Ότι προβλέπει μεταφορά του χρέους στην ΕΕ και σε μορφή Αγγλικού Δικαίου με την οποία η χώρα μένει εσαεί χρεωμένη και δεν μπορεί να κουρευτεί, παρά μόνον αρνούμενη το χρέος και την παράνομη μεθόδευση μεταροπής του.
Επειδή όμως οι παρανομίες σε κάθε του λεπτομέρεια είναι τρομακτικές, όπως η ΚΛΟΠΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΑΕΙ, ΤΕΙ και νοσοκομείων η Ελλάδα ως χώρα (και όχι ως αποικία με προσωρινές μη εκλεγμένες κυβερνήσεις) θα έχει την ευκαιρία χάρη σε αυτές να κηρύξει άκυρο, παράνομο, επαχθές και απεχθές το χρέος και τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει και να μην πληρώσει, όταν οι πολίτες το αποφασίσουν και το επιβάλλουν στους πολιτικούς τους. Ή καλύτερα όταν επιβάλουν τους πολιτικούς τους.
Θα θυμίσουμε ότι από νωρίτερα, ειδικά όμως με το δημοσίευμα της 9η Μαρτίου για το PSI θέσαμε και τα επιμέρους θέματα που τώρα ΣΤΑΔΙΑΚΑ, απασχολούν τον τύπο.
*Πρώτον, ότι το PSI θα προκαλέσει κήρυξη χρεοκοπίας default από την ISDA και ενεργοποίηση των CDS. Έγινε το ίδιο βράδυ, όπως θυμάστε…
*Δεύτερον, ότι το PSI δεν έχει ολοκληρωθεί γιατί υπάρχουν ομόλογα σε ξένο δίκαιο με ενσωματωμένες ρήτρες, που μπορούν να πληρωθούν να διεκδικήσουν να πληρωθούν για το σύνολο του ποσού. Επιβεβαιώθηκε επίσης.
*Τρίτον, ότι αν σκάσουν αυτές οι ρήτρες μπορεί άλλοι τρίτοι, με ομόλογα διεθνούς δικαίου να απαιτήσουν άμεση καταβολή όλου του ποσού ΕΝΤΟΣ ΜΗΝΟΣ. Σήμερα τα λένε και άλλοι…
*Τέταρτον και πολύ πιο σοβαρό: Έβαλαν χέρι στις καταθέσεις ΑΕΙ, ΤΕΙ, νοσοκομείων και νπδδ εκείνη την ημέρα, για να παρουσιάσουν «εθελοντική» συμμετοχή. Έκλεψαν καταθέσεις και κάνουν το βλάκα;
*Πέμπτον, τα χρέη των ΔΕΚΟ. Εμείς έχουμε θέσει το ζήτημα, οι πολιτικοί και ο τύπος ΔΕΝ ασχολούνται. Πόθεν τα χρέη των ΔΕΚΟ; Έχουν σχέση με τις αλλοιώσεις στην ΕΛΣΤΑΤ; Θα πληρωθούν τώρα ομόλογα πριν λήξουν (λέγεται πως αφορά τέτοιο ομόλογο από ΔΕΚΟ), επειδή κάποιος τα περιέλαβε στο δημόσιο χρέος;
Νέα παράταση για τις 18 Απριλίου έχει δοθεί σε τράπεζες και hedge funds με ελληνικά ομόλογα σε ξένο δίκαιο για να δεχθούν κούρεμα –αφού όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή το PSI ούτε πέτυχε, ούτε τέλειωσε- αλλά δεν προβλέπεται να τελειώσει με τον τρόπο που ισχυρίζονται διάφοροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Το χειρότερο είναι να υποχρεωθεί το ελληνικό δημόσιο να πληρώσει στο 100% αυτά τα ομόλογα και μάλιστα ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ γιατί έχει χρεοκοπήσει (default) αφού κουρεύει ομόλογα έστω και με τη σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων. Σχετική ρήτρα υπάρχει σε ορισμένα ομόλογα ή εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου…
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Dow Jones μάλιστα, η διεθνής τράπεζα ABN Amro Bank είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες από αυτούς που ΔΕΝ δέχονται την ανταλλαγή ομολόγων και θα επιμείνουν έως το τέλος, έχοντας 1,3 δις ευρώ εγγυημένων ομολπογων από την ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι δηλαδή μόνον «κακά» hedge funds – «γύπες», αλλά και τράπεζες..
Για ποιο ποσόν μιλάμε συνολικά; Για ποσόν 6,4 δις ευρώ από συνολικό ομολογιακό χρέος 28 δις ευρώ, λέει η κυβέρνηση. Αλλά είπαμε, δεν είναι έτσι. Γιατί υπάρχουν ενσωματωμένες ρήτρες που συμπαρασύρουν άμεσες πληρωμές και σε άλλους αν κουρέψεις ομόλογα σε ξένο δίκιο. Θεωρείται χρεωκοπία.
Οπότε υπάρχει η επιλογή να πληρώσεις αυξημένα ποσά ή να πληρώσεις ακόμα πιο αυξημένα ποσά μετά από χρόνια ταλαιπωρώντας τους αγρίως σε δικαστικούς αγώνες που θα χάσεις μετά από 10 χρόνια λόγου χάρη, φορτώνοντας χρέος στους νεώτερους.
Θυμίζουμε, ότι όλα αυτά τα γράψαμε πρώτοι από την ημέρα του PSI στις 9 Μαρτίου. Με το δημοσίευμα της 9ης Μαρτίου για την αποτυχία του PSI και για την κήρυξη χρεοκοπίας από την ISDA, για τις αποζημιώσεις αλλά ΚΑΙ για τα ομόλογα στο διεθνές δίκαια 18 δις ευρώ (συν 10 δις ευρώ ομόλογα ΔΕΚΟ) τα οποία αν αλλάξουν οι όροι για άλλα σχετικά ομόλογα, τότε γίνονται ΑΜΕΣΑ ΑΠΑΙΤΗΤΑ. Όλο το ποσόν…
Εδώ ο σύνδεσμος με το δημοσίευμα: http://newstrap.gr/m-oikonomia/m-ellada/12235--lr-psi-.html
*Στο σχετικό απόσπασμα αναφέραμε :
«Οι 5 περιπτώσεις που μπορεί να πληρωθούν ασφάλειες CDS, σύμφωνα με τη Credit Suisse
Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο οι πιθανότητες αποζημιώσεων είναι αυξημένες για τα ομόλογα με το Αγγλικό Δίκαιο ύψους 18 δις ευρώ (είπαμε άλλοι λένε ότι είναι 21,5 δις ευρώ). Ειδικά στην περίπτωση της νεότερης σειράς των ομολόγων έκδοσης μετά το 2004, η πιθανότητα να ζητηθούν αποζημιώσεις αφορά τις εξής 5 περιπτώσεις όπως τις υπολογίζει ο οίκος στο χθεσινό report μετά την μελέτη των στοιχείων της ISDA.
1. Nα αλλάξει η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την καταβολή του κεφαλαίου, των ασφαλίστρων (εάν υπάρχουν) ή οποιαδήποτε δόση των τόκων.
2. Να μειωθεί ή να ακυρωθεί το κεφάλαιο ή η εξόφληση των τιμών ή το premium (εάν υπάρχει).
3. Να μειωθεί το ποσοστό του αρχικού κεφαλαίου το οποίο είναι πληρωτέο κατά την προεξόφληση πριν ολοκληρωθεί η περίοδος ωρίμανσης του ομολόγου…
4. Να μειωθεί το επιτόκιο των ομολόγων ή οποιαδήποτε πριμοδότηση καταβάλλεται κατά την εξόφλησης των τίτλων.
5. Να αλλάξει το νόμισμα για ο οποία υπάρχει απαίτηση.
Συνεπώς για τα ομόλογα σε ξένο Δίκαιο μετά το 2004 που ανταλλάσσονται υπάρχουν δυνατότητες καταβολής αποζημιώσεων εντός ενός μηνός για κατόχους του 25% του συνόλου των ομολόγων αυτών αν υπάρξει συμβάν και δεν πληρωθούν εντός 30 ημερών, το δημόσιο αθετήσει οποιοδήποτε όρο και συνεχίσει να μην πληρώνει μετά από 30 ημέρες και γραπτή ειδοποίηση του δημοσίου να συμμορφωθεί στους πιστωτές, σε περίπτωση που άλλο εξωτερικό δάνειο από 25 εκ. δολάρια και άνω γίνει απαιτητό, αν κηρυχθεί γενική στάση πληρωμών».