Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και έξι κοινοτικούς Επιτρόπους συναντάται στις Βρυξέλλες (4.00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
Η υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η υλοποίηση των προγραμμάτων που περιλαμβάνει το κοινοτικό πακέτο της περιόδου 2000-2006, όπως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και η βελτίωση της απορροφητικότητας των κοινοτικών πόρων, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης Παπαδήμου - Μπαρόζο - Επιτρόπων.
Βασικό μενού στην ατζέντα της δίωρης, βάσει του προγράμματος, συνάντησης εργασίας θα είναι η εφαρμογή των μέτρων του δεύτερου δανειακού προγράμματος, η ταχεία απορρόφηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την τόνωση της ανάπτυξης και το έργο της Ομάδας Δράσης στη χώρα μας.
Στη συνάντηση θα παραβρεθούν οι Επίτροποι Οικονομίας Ολι Ρεν, Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν, Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιάνους Λεβαντόφσκι, Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, Απασχόλησης Λάσλο Αντόρ και Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη.
Οπως αναφέρει το «Εθνος», οι .κ. Παπαδήμος και Μπαρόζο θα αναζητήσουν νέες άμεσες λύσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ελλάδα που αφορούν στην αποδεύσμευση των κονδύλια και την διαδικασίες για την προώθηση μεγάλων έργων στη χώρα. Επίσης τρόπους να τρέξουν τα προγραμμάτα που αφορούν νέες θέσεις εργασίας και δράσεων που θα μπορέσουν να ενισχύσουν την ανάπτυξη.
Εν τω μεταξύ, υπέρ ενός Επιτρόπου, επιφορτισμένου με την ανάπτυξη των ελληνικών οικονομικών δομών, εκφράστηκε ο Ζαν Κλώντ Γιουνγκέρ.
Αυτό είναι ενδεικτιό της ανησυχίας με την οποία αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο το αναπτυξιακό έλλειμμα της Ελλάδας.
«Πραγματικά θα ήθελα να υπήρχε ένας Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομικής δομής», σημειώνει ο Γιούνκερ στο σημερινό φύλλο της Welt.
«Αυτό είναι απαραίτητο διότι οι οικονομικές δομές της χώρας δεν είναι συγκρίσιμες σε τίποτε με τις δικές μας. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να συμμετάσχουμε οι ίδιοι στην εφαρμογή των αλλαγών».
Ο Γιούνκερ διευκρινίζει ότι δεν επιθυμεί έναν δημοσιονομικό επίτροπο καάα τα πρότυπα του εγκαταλειφθέντος γερμανικού σχεδίου: «Όχι έναν επίτροπο αρμόδιο για την περιστολή των δαπανών στον προϋπολογισμό, όπως έχει ήδη προταθεί, αλλά έναν επίτροπο επιφορτισμένο με την ανασυγκρότηση».
Πηγή:ΑΠΕ, Τα Νέα