Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδικάστηκε χθες η προσφυγή κατά του νόμου για τα ΑΕΙ
«Μάχη» γύρω από τη συνταγματικότητα του νόμου 4009/11 για την Ανώτατη Εκπαίδευση δόθηκε χθες στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ανάμεσα στους νομικούς εκπροσώπους του Δημοσίου και σε εκείνους των 19 ΑΕΙ και των 38 πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων που έδωσαν το «παρών» στη χθεσινή δίκη.
Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν αρκετές φορές στα ύψη, καθώς αμφισβητήθηκε με ένταση ο ν. 4009/11 με το επιχείρημα ότι «πνίγει» το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.
Οι «πολέμιοι» του νόμου, καθηγητές Κ. Χρυσόγονος, Χ. Χρυσανθάκης, ο νομικός εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αθηνών Α. Αργυρός κ.ά., χαρακτήρισαν το σύστημα εκλογής των αρχών ως αντίγραφο σοσιαλιστικών συστημάτων τύπου Κούβας, ενώ επισήμαναν ότι η «ταξινομική» ψήφος δεν υπάρχει παγκοσμίως ως όρος.
Επικρίνοντας δριμύτατα τη δυνατότητα συμμετοχής στα συμβούλια διοίκησης εξωπανεπιστημιακών χωρίς κριτήρια, προϋποθέσεις, εγγυήσεις, ακόμα και ανθρώπων χωρίς πτυχίο, ανέφεραν ότι θα μπορούσε να επιλεγεί μέλος ακόμα και ένας ποδοσφαιριστής ή ο Τ. Βοσκόπουλος.
Απαντώντας αργότερα στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος (που άσκησε παρέμβαση υπέρ του νόμου) σημείωσε ότι αν ένα ΑΕΙ επιλέξει τον Τ. Βοσκόπουλο, θα είναι δικό του λάθος, μπορεί όμως να επιλέξει κι έναν Σεφέρη ή έναν Θεοδωράκη.
Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο πρόεδρος ΣτΕ Π. Πικραμμένος, λέγοντας: Ας αφήσουμε λίγο ήσυχο τον κ. Βοσκόπουλο γιατί πέραν των προβλημάτων που έχει, εκκρεμεί και στο δικαστήριο υπόθεσή του (σ.σ.: για τις οφειλές απέναντι στο Δημόσιο) και δεν είναι το κατάλληλο παράδειγμα.
Ο Ν. Αλιβιζάτος, που μαζί με τον ομότιμο καθηγητή Μ. Σταθόπουλο παρενέβησαν υπέρ του ν. 4009/11, προσέθεσε ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος είναι ευρύχωρο και μπορεί να φιλοξενήσει πολλά μοντέλα ΑΕΙ, όπως του ν. 4009 που είναι ένα μοντέλο εξωστρεφούς ΑΕΙ που θέλει να συνδεθεί με την κοινωνία προσώπων.
Για την «ταξινομική» ψήφο προσέθεσε ότι έχει το πλεονέκτημα να μην μπορεί να καθοδηγείται πολιτικά, κομματικά, παραταξιακά.
Με αφορμή την εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μέλη της ομοσπονδίας διοικητικών υπαλλήλων πραγματοποίησαν χθες συμβολικές καταλήψεις στα κτίρια διοίκησης όλων των ιδρυμάτων.