NEWSTRAP.GR

Στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα

E-mail Εκτύπωση PDF

1PatriotΣυμμετοχή της Ελλάδας στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ, η οποία αποτελεί προτεραιότητα των ΗΠΑ, υποσχέθηκε –σύμφωνα με πληροφορίες- στους Αμερικανούς ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ.

 

Το θέμα ήταν γνωστό από  το 2009, όταν ο τότε αναπληρωτής ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης το είχε συζητήσει με τους Αμερικανούς για τη συμμετοχή της Ελλάδας με μία πυροβολαρχία Patriot.

 

Σύμφωνα με  πληροφορίες   ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, λίγα 24ωρα πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ανακοίνωσε στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, το «δώρο» προς την Ουάσιγκτον:

 

«Στη σύνοδο προετοιμασίας, αλλά και στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο θα συζητηθεί το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ. Η χώρα μας μετέχει στην αντιπυραυλική ασπίδα με μια πυροβολαρχία Patriot» είπε, επιβεβαιώνοντας τους φόβους της Μόσχας η οποία αντιτίθεται στην «αντιπυραυλική ασπίδα».

 

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο και για μία «πλωτή» αντιπυραυλική ασπίδα.

 

Οι ίδιες πληροφορίες  αναφέρουν ότι στα σχέδια των  Αμερικανών συμπεριλαμβάνεται  η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο ,τα οποία διαθέτουν τα κατάλληλα αντιπυραυλικά συστήματα για να αποτελούν "κρίκο" της ασπίδας. Αυτό ακριβώς είναι και το σενάριο της άσκησης του Enterprise και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν.

 

Επισήμως, η αντιπυραυλική ασπίδα «προστατεύει» από το Ιράν. Η Μόσχα ωστόσο θεωρεί ότι στρέφεται εναντίον της και είναι κάθετα αντίθετη στην ανάπτυξή της.

 

 

http://www.difernews.gr/

Add comment


Security code
Refresh