NEWSTRAP.GR

Συρία : η αφετηρία της τελικής διαδρομής

E-mail Εκτύπωση PDF

 

1TurkeySyriaΜέρος 2ο: Η παλιά “ξετσίπωτη”  * «φίλη της Συρίας» και η νέα εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Al Jazeera

 Γράφει : ο Aπολιτικός

Το  Al Jazeera προμήθευε τους επαναστάτες στη Συρία με smartphones, για τηλέφωνο και σύνδεση στο Internet, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που έκανε στη ρωσική τηλεόραση, ο Ali Hashim, πρώην ανταποκριτής του γνωστού καναλιού, που χρηματοδοτείται από το Qatar.



Το κανάλι πλήρωσε  50.000 $ για εξοπλισμό που περιλάμβανε από  λαθραία τηλέφωνα  και για διάφορα άλλα “επικοινωνιακά εργαλεία, που προέρχονταν από το Λίβανο. Το υλικό αυτό που θα εξυπηρετούσε το κανάλι στο να διασφαλίσει καλύτερη εικόνα για τα γεγονότα που διαδραματίζονταν στο  εσωτερικό της χώρας, διοχετεύτηκε στη Συρία, μέσω των Λιβανο – συριακών συνόρων.

Πριν από ένα μήνα, ο Χασίμ και δύο άλλοι ανταποκριτές που εργάζονται για το Al Jazeera στο Λίβανο, παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους , ύστερα  από μια διαφωνία που είχαν σχετικά με τον τρόπο που έπρεπε να καλύπτονται τα θέματα , τα οποία αφορούσαν την  αραβική άνοιξη.

 Οι  ταραχές στο Μπαχρέιν και στη Συρία ανέδειξαν τις οξύτατες διαφορές μεταξύ των δημοσιογράφων και του εργοδότη τους.
«Το κανάλι έπαιρνε μια συγκεκριμένη στάση. Ανακάτευε τις ειδήσεις σχετικά με την επανάσταση στη Συρία, ενώ την ίδια ώρα παρουσίαζε σχεδόν αναλυτικά  ότι συνέβαινε στο Μπαχρέιν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χασίμ.


Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας, ότι η διεύθυνση του καναλιού ήταν αυτή που πραγματικά αποφάσιζε την ατζέντα του  και ότι  δημιούργησε τη δική της εκδοχή της Συριακής κρίσης.
«Πήγαμε στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Συρίας. Εκεί διαπιστώσαμε καθαρά, ότι οι μαχητές μπήκαν στη Συρία από το Λίβανο, προκειμένου να συγκρουστούν με το συριακό τακτικό στρατό, που βρίσκονταν 3 χιλιόμετρα μακρυά από τα σύνορα » και 
«Πήραμε φωτογραφίες αυτών των ανθρώπων, αλλά το κανάλι τις αγνόησε. Μου ζητήθηκε να ξεχάσουμε την υπόθεση και να επιστρέψουμε στη Βηρυτό », πρόσθεσε ο Χασίμ στη RT.
Σε προηγούμενη συνέντευξη του στη λιβανική εφημερίδα As-Safir, ο Χασίμ είχε χαρακτηρίσει τη πολιτική του Al Jazeera σαν «επικοινωνιακή αυτοκτονία.»


Η συριακή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί  για την έλλειψη ισορροπίας, όσον αφορά στη κάλυψη της εξέγερσης από ορισμένα αραβικά κανάλια ειδήσεων.

 

Παίζουν βρώμικα

 

Αλλά ο Χασίμ έκανε τη σημαντική παρατήρηση, ότι και οι δύο πλευρές αυτής της σύγκρουσης παίζουν βρώμικα:

ενώ ορισμένα μέσα ενημέρωσης είναι  με το  μέρος των  ανταρτών, παραλείποντας να εκθέσουν τις φρικαλεότητες τους, εναντίον των αμάχων, τα μέσα ενημέρωσης του συριακού καθεστώτος  συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες για τη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα  και αιτήματα  όσον αφορά τις ελευθερίες και τις μεταρρυθμίσεις .
Είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί η πραγματική κατάσταση στη χώρα, όσο η πρόσβαση να  εξακολουθεί να παραμένει αδύνατη, για τους περισσότερους ξένους δημοσιογράφους.

Παρ 'όλα αυτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ πάνω από 9.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέχρις στιγμής στις συγκρούσεις.

 Οι συριακές αρχές ισχυρίζονται ότι αγωνίζονται ενάντια σε υποκινούμενη από το εξωτερικό εξέγερση, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους  από 2.000 στρατιώτες.

 

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι δραστηριότητες των «Φίλων της Συρίας».

 

Οι πρωτοβουλίες αυτής της οργάνωσης, την οποία αποτελούν μια ομάδα  κρατών (Δυτικές, αραβικές, ΗΠΑ, Τουρκία κλπ), υπονομεύει τις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας στη Συρία,  δήλωσε ο  Ρώσος  υπουργός του ΥΠΕΞ,  Sergey Lavrov.

Πρόσθεσε επίσης, ότι με τον τρόπο αυτό, θέτουν  σε κίνδυνο την υλοποίηση του σχεδίου του ΟΗΕ για την ειρήνη στη  χώρα.

 

"Όλοι υποστηρίζουν το ειρηνευτικό σχέδιο  του Κόφι Ανάν " τόνισε. “και  ξαφνικά μια νέα συνάντηση της ομάδας των “Φίλων της Συρίας” λαμβάνει αποφάσεις, ζητώντας από τη συριακή αντιπολίτευση να αρνηθεί τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις, δημιουργώντας μια κατάσταση που υπόσχεται νέες κυρώσεις [ενάντια στη Συρία]."
Αυτό που γίνεται υπονομεύει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να σταματήσει η βία στη χώρα. Όπως  φαίνεται,  οι “φίλοι της Συρίας” θέλουν να ασχοληθούν μόνο με τη συριακή αντιπολίτευση, δημιουργώντας ένα αδιέξοδο χωρίς λύση.

Ενώ ο ΟΗΕ προσπαθεί να λύσει ειρηνικά τη κατάσταση στη Συρία, οι  ΗΠΑ που συμμετέχουν στους  “Φίλους της Συρίας”,  ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν τη βοήθεια προς τη συριακή αντιπολίτευση σε 12 εκατ. $, δηλαδή στο διπλάσιο από αυτό που είχαν αρχικά υποσχεθεί.

Η  Σαουδική Αραβία και το Κατάρ εξέφρασαν την προθυμία τους να πληρώσουν τους μισθούς των ενόπλων μελών της αντιπολίτευσης, κάνοντάς τους να φαίνονται περισσότερο σαν ένας στρατός μισθοφόρων, παρά  ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, οι δύο  αυτές χώρες τάχθηκαν υπέρ του εξοπλισμού της  Συριακής αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να μπορεί να "υπερασπίσει" η ίδια τον εαυτό της, από τον τακτικό στρατό της Συρίας.

Οι Φίλοι της Συρίας στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποίησαν, αναγνώρισαν επίσης το Εθνικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης, που έχει την έδρα του στην Τουρκία, σαν τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού, χωρίς στην πραγματικότητα να λαμβάνουν υπ' όψη τους, τη γνώμη του.

Η συριακή κυβέρνηση έχει εκφράσει τη δέσμευσή της για το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Ανάν. Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Άσαντ συμφώνησε για την κατάπαυση του πυρός με την προθεσμία που καθορίσθηκε για τις 10 Απριλίου, και έχει ήδη αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματα από τις πόλεις που επικρατεί ηρεμία.

Όσον αφορά την αντιπολίτευση, παραμένει ασαφές εάν η κύρια ένοπλη ομάδα της αντιπολίτευσης, “ο ελεύθερος συριακός στρατός”, θα τηρήσουν τη συμφωνία για τη κατάπαυση του πυρός.

 Υ.Γ.

(*) σχετικά με την “ξετσίπωτη” υπάρχει προηγούμενο σχετικό άρθρο : http://newstrap.gr/m-kosmos/me-eu/12642-2012-04-01-13-39-31.html

Ο σύνδεσμος για να δείτε ολόκληρο το video με τη μαρτυρία του  Ali Hashim στο κανάλι RT, της ρωσικής τηλεόρασης : http://rt.com/news/al-jazeera-rebels-phones-lebanon-281/

Add comment


Security code
Refresh