NEWSTRAP.GR

«Κλείδωσε» η συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ

E-mail Εκτύπωση PDF

Μονογραφήθηκε η συμφωνία με την οποία καθορίζονται οι περιοχές ευθύνης των δύο χωρών, με βάση το FIR της κάθε χώρας. Αυτή η εξέλιξη ενισχύει σε τεράστιο βαθμό τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και θωρακίζει ακόμα περισσότερο την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Η ζώνη ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το FIR της Λευκωσίας του οποίου ένα μέρος ανήκει στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη του Ισραήλ, ενώ ως περιοχή ευθύνης του Ισραήλ καθορίστηκε το FIR του Τελ Αβίβ. Στο FIR πάνω από τα διεθνή ύδατα δεν ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά η χώρα ευθύνης έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου των πτήσεων

Η συζήτηση για τον καθορισμό των ζωνών ευθύνης των δύο χωρών διεξάγεται εδώ και αρκετό καιρό, μεταξύ του διπλωμάτη του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών Τάσου Τζιονή και του Γενικού Διευθυντή Λιμένων και Ναυτιλίας του Ισραήλ Γικά Νιόρ.

Παρόλο που η συμφωνία εστιάζει σε ανθρωπιστικό επίπεδο, ενόψει ενδεχόμενων ατυχημάτων στην καθορισμένη ζώνη ευθύνης της κάθε χώρας, ωστόσο η σημασία της είναι ακόμα μεγαλύτερη. Τα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ θα έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται με μεγαλύτερη ευκολία στην κυπριακή ΑΟΖ και στον εναέριο χώρο της Κύπρου, χωρίς αυτή η ενέργεια να θεωρείται «κατακριτέα» από κάποιες άλλες χώρες της περιοχής της Μεσογείου.

Υπάρχουν επίσης προοπτικές διεξαγωγής κοινών ασκήσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, θα αναπτυχθεί το δίκτυο πληροφόρησης και τα πρακτικά αποτελέσματα που θα ενισχύουν την κυπριακή δημοκρατία έναντι οποιασδήποτε απειλής θα είναι πολλά και τεράστιας σημασίας.

SigmaLive

Add comment


Security code
Refresh