«Ανάπτυξη στην επιφάνεια, προβλήματα από κάτω»
Γράφει ο Απολιτικός
«Είναι λάθος να εξιδανικεύει κανείς το κινεζικό «θαύμα», πόσο μάλλον να φοβάται το ενδεχόμενο της κινεζικής οικονομικής κυριαρχίας στο μέλλον. Δεν φαίνεται να πλησιάζει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος της Glencore International Corp. Simon Murray.
«Τα πράγματα στη Κίνα, συγκριτικά, πηγαίνουν καλύτερα από οπουδήποτε αλλού, αλλά δεν νομίζω ότι οδηγούν τον κόσμο για πάντα προς αυτή τη κατελυθυνση», συνεχίζει ο Murray, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην Κίνα.
«Το μυστικό της επιτυχίας της Κίνας δεν είναι τίποτα το μοναδικό: η χώρα μόλις τώρα ξεκινάει να μπαίνει στους στροβίλους της Ευρώπης, αφού είχε περάσει πολύ καιρό πριν σε προηγούμενες εποχές», τόνισε.
«Η Κίνα είναι μια χώρα βιομηχανική. Η βιομηχανική ανάπτυξη είναι αυτή που πραγματικά οδηγεί μια χώρα στην ευημερία. Αντίθετα ο δυτικός κόσμος έχει απομακρυνθεί από την παραγωγή και έχει στραφεί σε τομείς υπηρεσιών.
Μόλις η Κίνα ξεπεράσει το ισοδύναμο της βιομηχανικής επανάστασης, θα μπορούσε να μετακινήσει τα εργοστάσιά της σε άλλες υπερατλαντικές χώρες, ακριβώς όπως κάνουν σήμερα οι Δυτικές χώρες».
«Δεν υπάρχει επίσης κάτι μοναδικό στις λεγόμενες “ασιατικές αξίες” της “σκληρής εργασίας”. Είναι ακριβώς η ίδια όπως στη βικτοριανή Αγγλία όταν τα παιδιά των 15-16-ετών εργάζονταν στα ορυχεία του άνθρακα.
Σήμερα όλα είναι πολύ πιο ήπια [στην Αγγλία].Υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα και οφέλη και ούτω καθεξής», πρόσθεσε ο Βρετανός επιχειρηματίας.
«Στη Κίνα δεν υπάρχουν ακόμη αυτά ... Βεβαίως έχουν τεράστια νομισματική επιτυχία στην επιφάνεια, αλλά κάτω από αυτή κρύβονται πάρα πολλά προβλήματα."
Παρά το γεγονός ότι η Κίνα διαθέτει πλέον 350.000 εκατομμυριούχους και 115 δισεκατομμυριούχους, 700 εκατ. άτομα ζουν μόνο με «τέσσερα δολάρια την ημέρα», ενώ η δυσαρέσκεια συνεχώς αυξάνεται.
Σε πολλά χωριά γίνονται ταραχές και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία", "Αν όλες οι πόλεις ξεσηκωθούν και επαναστατήσουν την ίδια ημέρα, η Κίνα θα έχει μεγάλα προβλήματα.
Το πρωταρχικό καθήκον του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν η διατήρηση της σταθερότητας στις προβληματικές περιοχές και μπορούσε να το πετύχει επειδή το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι πολύ-πολύ σκληρό»
Την ίδια στιγμή το κύριο – πρωτοσέλιδο άρθρο της γαλλική Le Parisien, έχει τίτλο :
“Παγκοσμιοποίηση. Η Ευρώπη αντιμέτωπη με έναν αθέμιτο ανταγωνισμό”, επικαλούμενο μια επίσημη αναφορά, που υποβλήθηκε χθες στο Bercy (τη περιοχή που στεγάζονται οι κυβερνητικές υπηρεσίες του Γαλλικού κράτους), σύμφωνα με την οποία, το ιερατείο των Βρυξελλών, στιγματίζεται ως αποκλειστικά υπεύθυνο, για τη πολιτική που καταδικάζει την ΕΕ, μέσα από ένα πλέγμα γραφειοκρατίας με αυστηρούς κανονισμούς, δεσμεύσεις και κυρώσεις που ξεπερνούν τις 110.000 σελίδες, μειώνοντας τη ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, στο διεθνές ανταγωνιστικό κλίμα.
Ήδη οι κύριοι πρωταγωνιστές στη μάχη των προεδρικών εκλογών, έχουν σηκώσει τη σημαία του “προστατευτισμού”, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιτυχία τους, δίνοντας την εντύπωση ότι μια τέτοια πολιτική θα έβγαζε από το αδιέξοδο της πολιτικής της λιτότητας, που σήμερα παίρνει προκλητικές και πρωτόγνωρες διαστάσεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Η ΕΕ απέχει πολύ και απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τον διακηρυχθέντα αρχικό στόχο της και έχει καταντήσει απλά μια τεράστια διεθνής αγορά και μάλιστα “ανοιχτή”.
Οι μεγάλοι τιμονιέρηδες εμπνευσμένοι από την “ιδεολογία” του φιλελευθερισμού, επιδόθηκαν στον αγώνα ταχύτητας του άκρατου πλουτισμού του μεγάλου κεφαλαίου, συμπαρασύροντας διάφορα κοινωνικά στρώματα, καλλιεργώντας συνειδητά και μεθοδευμένα, την ψευδαίσθηση της ευημερίας και του εφικτού για όλους και μάλιστα “εδώ και τώρα”.
Το αποτέλεσμα σήμερα είναι ορατό σε όλους. Το “κινεζικό πρότυπο” αφού πέρασε από διάφορα στάδια, ως μοντέλο παραγωγικής ανάπτυξης, εκμετάλλευσης και ανταγωνισμού, έρχεται τώρα να αποτελέσει και “προστατευτικό πρότυπο” εργασιακών σχέσεων, δικαιωμάτων και πρόνοιας, απέναντι στη νέα κατάσταση της οικονομικής κρίσης για την οποία το ίδιο είχε προηγούμενα παντοιοτρόπως χρησιμοποιηθεί.
Ποιους όμως θαρούν πως δουλεύουν ;;;;