NEWSTRAP.GR

Αγαρινά σκυλιά στο Υπουργείο Πολιτισμού...Η σκοτεινή εποχή Γερουλάνου

E-mail Εκτύπωση PDF

Γράφει η Νάνσυ Καλαφάτη1geroulan

Μακροσκελές το άρθρο, πάρα πολλά τα στοιχεία, ξημερώθηκα για να τα μαζέψω αλλά άξιζαν τον κόπο! Το συμπέρασμα που κατέληξα και αυτή τη φορά, είναι ότι κάποιοι έβαλαν και πάλι το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, λέει ο λαός μας.

Και πρόβατα κατά πως φαίνεται είναι από τον απλό κοσμάκη μέχρι και τα "άψυχα". Εκείνα που μαρτυρούν και κρατούν τις μνήμες, την ελληνική "φλέβα" και τον πολιτισμό μας...

Τα parapolitikα με αφορμή τη σύλληψη του Προέδρου του ΟΔΙΕ κ. Ζαχαρή για τεράστιες οφειλές και οικονομικά "κόλπα", επανέφεραν στη δημοσιότητα συνέντευξη που είχε δώσει τον Δεκέμβριο του 2010 στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στον Χρ. Ιωάννου ο αποπεμφθείς τότε πρόεδρος του ΟΔΙΕ Δ. Σεφτελής, στην οποία αναφέρει ότι :

O κ. Ζαχαρής ήταν προσωπική επιλογή της ιδιαιτέρας του υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου, κ. Χατζοπούλου. Τα σχόλια δικά σας... Μερικά σημεία εκείνης της συνέντευξης:

ΕΛ: Διοριστήκατε σε μια προβληματική ΔΕΚΟ, όπως είναι ο ΟΔΙΕ. Από ποιον έγινε η πρόσληψή σας και με ποια διαδικασία;

Οταν προκηρύχθηκαν οι θέσεις του ΟΔΙΕ υπέβαλα αίτηση στο opengov το βιογραφικό μου σημείωμα. Εν συντομία σας λέω ότι είμαι 74 ετών και κομματικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσα γενικός διευθυντής του ΟΠΑΠ 1981-1989 και πρόεδρος του ΟΔΙΕ την περίοδο 1995-1996.

Έναν μήνα μετά, η κυρία Κατερίνα Χατζοπούλου, ως δ/ντρια του γραφείου του αρμόδιου υπουργού Πολιτισμού, κ. Παύλου Γερουλάνου, με κάλεσε να επισκεφθώ τον κ. Γαβριηλίδη.

* ΣΧΟΛΙΟ 1: Στην προβληματική ΔΕΚΟ, οι εκσυγχρονιστές του ΓΑΠ, που μας ζάλισαν με τα πτυχία και τα κόντρα masters, έβαλαν αντί για σύγχρονο μάνατζερ έναν συνταξιούχο με πατημένα τα 70!

EΛ:Ποιος είναι ο κ. Γαβριηλίδης;

Ο άνθρωπος ο οποίος θα με αξιολογούσε.

ΕΛ:Πού έγινε η συνάντηση;

Στα γραφεία της εταιρείας Egon Zendher στο Μαρούσι. Εκεί, παρουσία της κυρίας Χατζοπούλου, έγινε μια ενημέρωση. Μετά εκλήθη πάλι από την ίδια για να με γνωρίσει ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος μου είπε ότι έχω τη στήριξή του και ότι ο συνδετικός μας κρίκος θα είναι η κυρία Χατζοπούλου, η οποία παράλληλα διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΔΙΕ. Ο διορισμός έγινε τέλος Μαρτίου 2010.

ΕΛ: Γνωρίζατε ότι η Egon Zendher είναι πρώην εργοδότης του υπουργού Πολιτισμού, ο οποίος διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος;

Δεν είχα τέτοια ενημέρωση. (σ.σ.: Είναι η πρώτη φορά που δημοσίως αποκαλύπτεται η ενεργός σχέση της Egon Zendher και του κ. Ανδρέα Γαβριηλίδη στις προσλήψεις στελεχών στον δημόσιο τομέα. Ο τύπος έχει γράψει σχετικώς, αλλά τόσο το υπουργείο όσο και ο κ. Γαβριηλίδης διέψευδαν τη σχέση).

*ΣΧΟΛΙΟ 2: Υποθέτω ότι δε χρειάζεται να σκεφθούμε ποιος συμβούλευε και πως προετοιμάζονταν οι "κατάλληλοι ιδιώτες", να εκπορθήσουν το το ΑΣΕΠ, από την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων, στην μετά εφεδρεία εποχή. Αλλά δεν τους έκατσε η εφεδρεία!Ποιος ξέρει και τι είχαν ...τάξει στον κ. Τόμσεν! Τίποτα δεν αποκλείεται!

Εδώ θα σταματήσω τη συνέχεια των όσων "εμετικών" αποκάλυπτε στο συνάδελφο, ένας ακόμη "πέτσινος" βλάκας που τον χρυσοπλήρωναν κάποιοι, για να μας χιλιο- κλέβουν ευκολότερα!

Θα ασχοληθώ όμως "λίγο πιο σχολαστικά" με τον πολιτικό προϊστάμενο του κ. Ζαχαρή, τον

Υπουργό Πολιτισμού , φίλο του πρώην Πρωθυπουργό, άκαπνο ακόμη στην πολιτική της οποίας τα "μυστικά" μόλις πριν από δύο χρόνια άρχισε να τον μαθαίνει ο ΓΑΠ...Αλλά δεν μας προκύπτει πλέον μόνο το "εκλεπτυσμένο αριστοκράτης" ,το οποίο δε μας χαλάει μάλιστα.

Νυχοπατώντας, ο πολύ χαμηλών τόννων Υπουργός Πολιτισμού, αποδεικνύεται με την πάροδο του χρόνου ότι είναι η "γάτα με πέταλα" της Κυβέρνησης Παπανδρέου και έναν τέτοιον "ειδικό" -κατά τα φαινόμενα- ήθελε στο συγκεκριμένο πόστο, η παρέα Παπανδρέου .

Βεβαίως γύρω από τα θέματα της τέχνης πάντοτε υπήρχε η ανάλογη φράξια και μόνον οι πολύ μυημένοι στους τομείς- για να μην πω μπασμένοι και αναστατώσω τον κ. Γερουλάνο- μπορούσαν να υπηρετούν στα επιτελικά πόστα του ΥΠ.ΠΟ

Και τι δεν κατάπιαμε τα τελευταία χρόνια: Τον αρχικοριό Μαυρίκη -ενώ βρισκόταν στη φυλακή για τις υποκλοπές - να δίνει στοιχεία στις Αρχές για το πού κρύβονταν στο εξωτερικό οι κλεμμένοι αρχαιολογικοί θησαυροί απότο Μουσείο Κορίνθου, επί υφ. Πολιτισμού της κας Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Μαυρίκης πήρε και αρκετά εκατομμύρια δραχμές ως εύρετρα για την υπόθεση!

*ΣΧΟΛΙΟ 3 : Οι θησαυροί επέστρεψαν στο Μουσείο Κορίνθου επί θητείας Γερουλάνου κι αν κάνω λάθος, το συγκεκριμένο το παίρνω πίσω.

Έπειτα είχαμε τον ερωτευμένο Γ. Γ κ. Ζαχόπουλο, αυτόν που διασώθηκε όταν επιχείρησε να εκπαραθυρωθεί για να μην ατιμαστεί. Αλλά τα κλειστά στόματα άνοιξαν και τότε:

Mίλησαν για ΜΚΟ που αφορούσε στη διάσωση των παιδιών της Αφρικής και επιδοτείτο από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ως έδρα της ΜΚΟ είχε δηλωθεί το σπίτι τουκ. Ζαχόπουλου.

Στην ΜΚΟ συνεργαζόταν με τον τότε Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής τον εκδότη Αντώνη Σιδέρη, στην εταιρεία του οποίου, έναντι κάποιων εκατομμυρίων Ευρώ, είχε απευθείας ανατεθεί η αλλαγή του ιδεογράμματος του ΥΠ.ΠΟ . Το παλαιό αποτύπωνε μια αρχαία κολόνα και το νέο μια Καρυάτιδα, η οποία αποτυπώθηκε σε όλο τα χαρτικά του Υπουργείου.

Π ιό πρόσφατα, επί εποχής Π.Γερουλάνου, βρέθηκε στα χέρια τηλεπαρουσιάστριας του "Κόντρα" και του αντικέρ φίλου της, κλεμμένος πίνακας από το εξωτερικό. Προσφάτως, επί εποχής Γερουλάνου κλάπηκαν και οι τρεις πολύτιμοι πίνακες από την Εθνική μας Πινακοθήκη.

Υπάρχει βεβαίως και το θέμα που έχει προκύψει με την οικογενειακή επιχείρηση ιχθυοκαλλιεργιών, του κ. Γερουλάνου. Και αυτό το θέμα προβλέπεται ότι θα χρονίσει και λύσεις θα δώσει πιθανότατα η Δικαιοσύνη, στην οποία έχουν προσφύγει σύλλογοι οι οποίοι που θίγονται από το μάντρωμα της θάλασσας και τα υδάτινα χωράφια που "περιχαράκωσε" ο κ. Γερουλάνος, με άδεια συναρμοδίων του Υπουργών. Ανάμεσά τους και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος, ο οποίος -σημειωτέον- εκείνες ακριβώς τις ημέρες του Νοεμβρίου "καιγόταν" να διασώσει την οικονομία της χώρας.

Σήμερα που που προέκυψε η υπόθεση Ζαχαρή, επιβάλλεται να βγει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας  η ερώτηση που κατέθεσε στις 23 Ιανουαρίου- μόλις πριν από μία εβδομάδα- ο

ο βουλευτής της Ν.Δ. στη Β΄ Αθήνας κ. Κωστής Χατζηδάκης προς τον Υπ. Πολιτισμού κ. Γερουλάνο. Πέρασε στα ψιλά γιατί προέχει στην επικαιρότητα η υπόθεση της Συνόδου κορυφής και της τρόικα.

Ο Βουλευτής καταγγέλλει ότι η Πολιτεία δεν κάνει το παραμικρό για την προστασία και ανάδειξη του "Κτήματος Μαρ. Γερουλάνου" και της παρακείμενης ρεματιάς στους Τράχωνες, που θα αποτελούσε πνεύμονα ανάπτυξης και αναψυχής για το Δήμο Αλίμου και τους όμορους Δήμους.

Οκ. Χατζηδάκης επισημαίνει πως το Κτήμα Μαρ. Γερουλάνου στον Δήμο Αλίμου με έκταση περίπου 100στρ. είναι ένας σημαντικός αδόμητος χώρος πρασίνου και αποτελεί τμήμα της εκτός σχεδίου της περιοχής Τραχώνων έκτασης 300στρ.

Εντός και πέριξ του κτήματος υπάρχουν διάσπαρτα μνημεία και ευρήματα, τα οποία τοποθετούνται χρονολογικά στη Μυκηναϊκή, Γεωμετρική, Κλασική και Βυζαντινή εποχή. Ο χώρος σύμφωνα με τους αρχαιολόγους περιλαμβάνει το βόρειο τμήμα του Αττικού Δήμου Ευωνύμων, το  αρχαίο θέατρο Ευωνύμου επί της οδού Αρχαίου Θεάτρου, τις συστάδες των τάφων, πλήθος οικιστικών καταλοίπων, το Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου κλπ. Πολλά από αυτά έχουν ανεκτίμητη αρχαιολογική και πολιτιστική αξία!

Ο "πρίγκιψ" όπως αποκάλεσε τον κ. Γερουλάνο η Βουλευτής του ΚΚΕ κα Λιάνα Κανέλλη

καλείται να δώσει λόγο για το τι μέλει γενέσθαι για το κτήμα που φέρει το όνομα του προπάππου του.

Η καταγωγή και οι δεσμοί της οικογένειας Γερουλάνου με τη Βασιλική οικογένεια- αυλάρχης ο πατέρας του- αλλά και η στενή παρέα του κου Παύλου Γερουλάνου με τον γιο του τέως Παύλο-ήταν συμμαθητές στο Κολέγιο του Λονδίνου - και την Αλεξία, πολλές φορές απασχόλησαν στελέχη του "ορίτζιναλ Πασοκ".

Μάλιστα εκείνο το καλοκαίρι που κατακλύστηκαν οι Σπέτσες από όλη τη δύναμη της ΕΛΑΣ για να προφυλάξουν τους υψηλούς καλεσμένους στους γάμους του Παύλου, βούιξε το σύμπαν για τα περί φιλίας.

Αλλά γιατί το κτήμα στον Αλιμο φέρει το όνομα Μ. Γερουλάνου;

Υπήρξαν και άλλες δίσεκτες εποχές σε αυτό τον τόπο. Οι άνθρωποι του πραγματικού μόχθου είτε ήταν εργάτες είτε επιστήμονες κλπ, έδωσαν σκληρούς και πικρούς αγώνες για να σηκώσει κεφάλι η Ελλάδα, από πολέμους , προσφυγιά και επιτηρήσεις δανείων, που ουδέποτε πήρε αλλά πληρώσαμε τόκους και πανωτόκια ή που της έδωσαν αλλά και της επέβαλαν, πως να τα ξοδέψει.

Εκείνες τις εποχές λοιπόν, κάποιοι θησαύρισαν χαρίζοντας ,δωρίζοντας ή ξεπουλώντας την Δημόσια Γη...

Έτσι το 1918 -παραμονές σχεδόν της Μικρασιατικής καταστροφής- το Υπουργείο Γεωργίας παραχωρεί ΚΑΤΑ ΧΡΗΣΗ το κτήμα στον Μαρίνο Γερουλάνο, με σκοπό τη συστηματική δενδροκομική καλλιέργεια.

Ο Μ. Γερουλάνος στις 14 Ιουλίου του 1934 -παραμονές και πάλι μιας καταστροφής-παραχώρησε μέρος αυτής  της έκτασης στην εταιρία ΚΤΗΜΑ ΤΡΑΧΩΝΕΣ-ΑΕ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ, της οποίας ήταν και ιδρυτικό μέλος.

ΔΗΛΑΔΗ ΔΩΡΗΣΕ στον εαυτό του δημόσια περιουσία!!!

Το 1992 αγοράζεται το κτήμα από την εταιρία MACRO CASH AND CARRY.

Στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας των 108 στρεμμάτων έναντι του ποσού των 2,9 δις. δρχ. που υπέγραψαν στις 6 Μάρτη του 1992 η οικογένεια Γερουλάνου και MACRO, αποσιωπάται το πως το κτήμα έγινε περιουσιακό στοιχείο των πωλητών του, έκταση που παραχωρήθηκε κατά χρήση για καλλιέργεια!

*ΣΧΟΛΙΟ 4:Έτσι για να καταλαβαίνουμε καλύτερα γιατί στην εποχή των κομπιούτερς τα συμβολαιογραφεία εξακολουθούν να έχουν φακέλους και ...ποντίκια

Στο κτήμα αυτό, έχουν εντοπιστεί 30 προ-γεωμετρικοί τάφοι του 11ου π.Χ. αιώνα και υπάρχουν επίσης ίχνη τειχών του 8ου π.Χ. Αιώνα. Υπάρχει ακόμη το χαρακτηρισμένο διατηρητέο εκκλησάκι  τα Εισόδια της Θεοτόκου και η "οικία Γερουλάνου".

Το εκκλησάκι είναι χτισμένο τον 11ο μ.Χ. Αιώνα, σε σχήμα ελεύθερου σταυρού με τρούλο και παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Στην νοτιοδυτική πλευρά του κτήματος υπάρχει περίβολος μυκηναϊκής εποχής.

* ΣΧΟΛΙΟ 5: Στο εκκλησάκι αυτό, θάφτηκε το 1960 ο Μ. Γερουλάνος .

Τα βιογραφικά στοιχεία του Μ. Γερουλάνου μας δίνουν μια πράγματι αξιόλογη Ιατρική φυσιογνωμία καθώς συγκαταλέγεται στους πρωτοποριακούς γιατρούς εγκεφάλου της εποχής του στην Ευρώπη!

Με μεσολάβηση της Όλγας ανέλαβε τη χειρουργική κλινική του Ευαγγελισμού.

Έπειτα διορίστηκε καθηγητής Χειρουργικής Παθολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο και το 1922 καθηγητής Χειρουργικής. Την περίοδο 1922-1939 ήταν διευθυντής στη χειρουργική κλινική του Λαϊκού νοσοκομείου.

Από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, της οποίας διατέλεσε και πρώτος πρόεδρος καθώς και πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (1906-1914, 1917).

Επίσης ήταν μέλος στην Γερμανική Εταιρεία Φυσιοδιφών και Ιατρών, αντιπρόεδρος στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (1907-1943) και από το 1933 μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας το 1940 χρημάτισε πρόεδρος.

Το 1935 ανακηρύχτηκε διδάκτορας του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και είχε τιμηθεί και με τον Μεγαλόσταυρο. Μάλιστα ι είχε εκλεγεί για ένα διάστημα και βουλευτής Κεφαλλονιάς αλλά παραιτήθηκε, λόγω της Μικρασιατικής εκστρατείας.

Ο Μ. Γερουλάνος, ήταν παντρεμένος με την Μαργαρίτα Mitzaff και παιδιά του ήταν η Έρρικα Καΐρη και ο Ιωάννης Γερουλάνος.

Δισέγγονος του του Μ. Γερουλάνου είναι ο σημερινός Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

Στις εγκυκλοπαίδειες αποδίδεται στον Μ. Γερουλάνο φιλανθρωπικό έργο και δωρεές για τις οποίες μάλιστα η Εκκλησία τον ανακήρυξε μέγα ευεργέτη....

Επίσης, δώρισε την ιδιωτική του κλινική δημιουργώντας έτσι το "Γερουλάνειο ίδρυμα". Χαρακτηριστικό της τεράστιας περιουσίας που είχε και δώρισε, είναι ότι οι περιοχές όπου σήμερα βρίσκεται η Αργυρούπολη αλλά και η λεωφόρος Βουλιαγμένης, ήταν υπό την ιδιοκτησία του.

*ΣΧΟΛΙΟ 6 :Θαυμάσια όλα αυτά για όσους αγνοούν το πως κάποιοι σαν τον ευεργέτη Μ. Γερουλάνο απέκτησαν με κόλπα τεράστια Δημόσια Γη και στη συνέχεια φτιάχτηκαν για την πάρτη τους και νόμοι που απάλλασσαν τους "δωρητές " από φόρους καθώς επέστρεφαν -με το αζημίωτο- τις καταπατημένες γαίες. Και βεβαίως έπειτα στη συνέχεια , εμείς, πρέπει να προσκυνάμε και να πληρώνουμε στον αιώνα τον άπαντα τους "πλουσίους απογόνους και επιγόνους"!

Ο βουλευτής κ. Κωστής Χατζηδάκης στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή πριν από μία εβδομάδα μόλις ερωτά:

-Ποιες χρήσεις-παράνομες, προφανώς- εκτιμάται ότι υφίστανται αυτή τη στιγμή στα όρια του Κτήματος Μ. Γερουλάνος;

- Υπάρχει κάποια πρόοδος σχετικά με την εκπόνηση μελέτης, που θα έβαζε τους αναγκαίους όρους για την ανάπτυξη της περιοχής;

- Έχουν συμβεί ανεπανόρθωτες ζημιές σε αρχαιολογικά/πολιτιστικά μνημεία και αν ναι, ποιες;

*ΣΧΟΛΙΟ 7: Με αυτό το τελευταίο θα ασχοληθώ. Γιατί παρά όσα τραγικά και παράδοξα συμβαίνουν γύρω μας καθημερινά - κάποια προλαβαίνω να παγιδέψω στη newstrap- μου είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να έχω έναν Υπουργό Πολιτισμού ο οποίος επιδεικνύει παντελή αδιαφορία, για ένα σπουδαίο χώρο που όχι μόνον φέρει το όνομα της οικογενείας του, αλλά περιέχει και σημαντικές αρχαιότητες, για την προστασία των οποίων από κάθε φθορά και την ανάδειξή τους είναι ο καθ ύλη υπεύθυνος και για αυτό πληρώνεται...

Χορτάσαμε την καραμέλα για τα κρουαζιερόπλοια ! Είδαμε και τους χορούς και τα κεράσματα, για το πέρασμα του πρώτου κρουαζιερόπλοιου μετά την "απελευθέρωση" του τρόπου προσέγγισης των λιμανιών μας! Τουρισμός -Πολιτισμός -Αθλητισμός σε υπευθυνότητα Παύλου Γερουλάνου πάει πολύ! Πότε να τα προλάβει όλα, να ελέγξει τους συνεργάτες του και να ψάξει για την αποκρατικοποίηση του φιλέτου του ΟΠΑΠ...

Πάντως όλα δείχνουν ότι είναι λίγα τα ψωμιά του ΓΑΠ. Μαζί του μάλλον θα τελειώσουν και οι παρέες των "σπορ" του Γιώργου και οι "ακριβοί φίλοι" του αύριο.

Για την "καρδιά του ΠΑΣΟΚ" κι όχι τα παρακλάδια ο κ.Γερουλάνος και οι όμοιοί του ήταν ανεπιθύμητα πρόσωπα εξ αρχής. Ο αυλάρχης πατέρας του μετέπειτα ΓΓ επί Υπουργίας Μητσοτάκη στο Υπουργείο Συντονισμού έκανε πολλούς από τους λεγόμενους καθαρούς και "λαϊκούς" να τον κοιτάζουν φιλύποπτα!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το πολύ μελαγχολικό που προκύπτει από όσα αποκαλύπτονται καθημερινά-και μάλλον στο μέλλον θα είναι ακόμη πιω μεγάλες οι αποκαλύψεις- είναι ότι ενώ έχουμε πάρει είδηση προ πολλού τη σπείρα, ΟΥΔΕΙΣ υψώνει ανάστημα εκεί μέσα ...

Στο κτίριο πλατείας Συντάγματος που δείχνει σαν να είναι στοιχειωμένο από τα θεμέλιά του και τα φαντάσματα του κακού μας παρελθόντος να ζωντανεύουν κάθε τρεις και λίγο, αμέσως μετά την κάθε ορκωμοσία εκείνων που δυστυχώς εμείς τους στέλνουμε εκεί μέσα...

Add comment


Security code
Refresh