NEWSTRAP.GR

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής γιατί..μόνο λιτότητα δεν φτάνει!

E-mail Εκτύπωση PDF

barozo-merkel


Με επίκεντρο συζήτησης την ανάπτυξη και την απασχόληση, η ΕΕ σχεδιάζει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαϊου. Η λιτότητα των τελευταίων δύο ετών, πολιτικά και οικονομικά, φαίνεται να "χτύπησαν, επιτέλους, καμπανάκι" στις Βρυξέλλες.


Στο προσκήνιο έρχονται τα λεγόμενα «ομόλογα ανάπτυξης» (project bonds) που θα χρηματοδοτούν έργα υποδομών, μία ιδέα που προωθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και η οποία είναι ρεαλιστική και άμεσα εφικτή σε σύγκριση με την έκδοση κοινών ευρωομολόγων.


Όπως επισημαίνεται και σε σχετικό δημοσίευμα των «Νέων», η Γερμανία δεν έχει δώσει ακόμη το «πράσινο φως», αλλά δεν είναι αρνητική για κάτι τέτοιο. 

Η στροφή προς την ανάπτυξη πραγματοποιείται καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν ο ένας μετά τον άλλο ότι η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να βγάλει την Ευρωζώνη από την κρίση. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ εξετάζει τη σύγκληση άτυπης
συνόδου κορυφής πριν από το τέλος του Ιουνίου (πιθανώς την τελευταία εβδομάδα του Μαίου), με αποκλειστικό στόχο τη συζήτηση αναπτυξιακών πολιτικών και την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων στους κόλπους της ΕΕ.

Νέες εκκλήσεις για ανάπτυξη έκαναν την Πέμπτη ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο Βέλγος ομόλογός του Ελιό ντι Ρούπο, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Υποθέσεων της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ και ίδιος ο κ. Ρόμπαϊ.

Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τώρα να προσθέσουν πρόβλεψη στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο που να περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές τόνωσης της οικονομίας, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στις σχετικές συνομιλίες, όπως ανέφερε χθες το Bloomberg.

Επίσης, συνεργάτες της καγκελαρίου Μέρκελ και του Μάριο Μόντι έχουν ήδη πραγματοποιήσει
συναντήσεις για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να υιοθετήσουν μέτρα τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, τα οποία θα συζητηθούν επίσημα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Ιουνίου, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa.

in.gr

Add comment


Security code
Refresh