NEWSTRAP.GR

Έξοδος απο την Κρίση & Πόρος Τροιζηνίας

E-mail Εκτύπωση PDF

Γράφει ο Δημήτριος Ν. Πάνου

Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου - επικεφαλής της ήσσονος Αντιπολιτεύσεως

 

 

 

Τι άλλο θα δούμε σε αυτόν τον κόσμο. Η βρωμιά και η δυσωδία αναδύεται από παντού. Και δεν είναι θέμα απλυσιάς του σώματος. Είναι θέμα ακάθαρτης ψυχής, που διαβρώθηκε από τα πάθη και τους πόθους της ζωής που μας λάνσαραν όλοι οι έχοντες και κατέχοντες.

Ο καπιταλισμός μέσα στην άνω των 300 χρόνων ιστορίας του έχει σημαδέψει την ανθρώπινη ιστορία με μεγάλες τεχνολογικές προόδους πρωτοφανέρωτες στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά και με φρικώδεις πολέμους, με εξάντληση του πλανήτη από την εκμετάλλευση της φύσης για την παραγωγή κέρδους και με μεγάλη εκμετάλλευση του ανθρώπου ως παραγωγική δύναμη.

Ο ισπανός φιλόσοφος Σαντιάγκο Άλμπα Ρίκο ξεκαθαρίζει ότι η φτώχεια, η πείνα, η ανεργία, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό και η έλλειψη πρόσβασης στοιχειωδών υπηρεσιών υγείας δεν είναι καπιταλιστική κρίση. Μιλάμε για καπιταλιστική κρίση όταν το να πεινάνε 950 εκατομμύρια άνθρωποι, το να διατηρούνται μέσα στη φτώχεια 4,75 δισεκατομμύρια άνθρωποι, το να παραμένει χωρίς νερό το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και χωρίς υπηρεσίες υγείας το 50%, το να λιώνουν οι πάγοι, το να αφήνουμε αβοήθητα τα παιδιά και το να αφανίζουμε τα δέντρα και τις αρκούδες ήδη δεν γεννάει αρκετό κέρδος για 1.000 πολυεθνικές και για 2,5 εκατομμύρια πολυεκατομμυριούχους.

Όμως όταν μιλάμε για κρίση αναφέρουμε και τα συντρίμμια που αφήνει στο πέρασμά της. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε ως χώρα είναι αποτέλεσμα μιάς ηθικής και πνευματικής κρίσης που προϋπήρχε επι πολλά χρόνια και κατέληξε μετα από μακρό λανθάνοντα "χρόνο επώασης" να εκδηλωθεί και ως οικονομική. Όταν κυριαρχεί η λέξη «απάτη», δεν μιλάμε πλέον μόνο για μία οικονομική κρίση αλλά για μία κρίση θανατηφόρα, μία ηθική κρίση. ‘Ενα τέτοιο παράδειγμα κρίσης ήταν και αυτό του περασμένου Μάη με την υπεξαίρεση μαμούθ στον Δήμο Πόρου ύψους €585.000, όπου η απληστία και η τζογαδόρικη διάθεση κάποιων έκαναν την εμφάνισή τους. Αυτά ήταν τα λεφτά μας! Η υπόθεση αυτή ταυτίστηκε και με μια άλλη προέκταση της ηθικής κρίσης: θα περιμέναμε να παραιτηθεί ο Δήμαρχος Πόρου και να πέσει το σωστό φώς στην υπόθεση.

Αυτή λοιπόν η πτώχευση αξιών που έχει επιφέρει η καπιταλιστική κρίση έχει ασφαλώς επιπτώσεις και σε τοπικό επίπεδο, όπου αντί κάποιοι φορείς και επαγγελματίες να χαράξουν μια ενιαία γραμμή για το τουριστικό προϊόν του Πόρου, κυρίως με μάρκετινγκ στρατηγικές για εξάπλωση ενναλακτικού τουρισμού-έχοντας συνειδητοποιήσει πως αυτός είναι ο τροφοδότης της οικονομίας του νησιού-καταφεύγουν σε λύσεις γρήγορου κέρδους με κάποιες φορές μη σωστά μέσα. Όλοι αυτοί οι έμποροι της ψυχής, Σαουδάραβες αλεξιπτωτιστές και μή, που δήθεν αυγατίζουν χρήμα τζογάροντας ή που θα δήθεν περισώσουν τοπικά αθλητικά σωματεία, λειτουργούν σαν άρπαγες κάθε υλικού στοιχείου για να σου προσφέρουν μια δόση θεϊκής σωτηρίας και μόνιμη θέση στον παράδεισο. Λεηλατούν το μυαλό και την καρδιά θέλοντας να δημιουργήσουν στρατιές φανατικών-σκλάβων που θα τους υπηρετούν. Βρίσκουν και τα κάνουν πάντως. Ο κάθε «Σαουδάραβας» αλεξιπτωτιστής θα πέσει στην αγκαλιά του άπλυστου θύματος και θα φύγει νύχτα. Η διάβρωση έχει αγγίξει τα πάντα και αυτό φαίνεται από το ότι ότι όλοι χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να πετύχουν τον σκοπό τους. Τον μοναδικό σκοπό τους που δεν είναι άλλος από το να υπηρετήσουν τον ένα και μοναδικό Θεό τους που δεν είναι άλλος από το χρήμα. Γιατί αρνούμαι να πιστέψω πως ο ίδιος ο Θεός που δημιούργησε τη φύση, τα δάση, τα ποτάμια, τη Θάλασσα, τα ζώα, δημιούργησε και ανθρώπους που το μόνο που σκέπτονται είναι πώς να καταστρέψουν όλες τις προηγούμενες θεϊκές δημιουργίες, για να  απλώσουν τη δική τους κυριαρχία. Δεν γνωρίζαμε ότι ο Πόρος παράγει και βλήτα! Σίγουρα όμως δεν θα πρέπει να παράγει από-βλητα.

Για τον λόγο αυτό χρειάζεται να σταθούμε και στο επικείμενο ζήτημα των ιχθυοτροφείων, που και αυτό με την σειρά του είναι άλλη μια ένδειξη της καπιταλιστικής κρίσης. Οι έχοντες και κατέχοντες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα οικονομική κρίση για δήθεν ανάπτυξη, και να δημιουργήσουν περετέρω μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας βάζοντας στην άκρη το χρέος προς το περιβάλλον. Είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να καθαρίσει ένα θολό τοπίο και να προχωρήσουμε όλοι εδώ στον Πόρο άμεσα, με απόλυτη διαφάνεια και αίσθημα ευθύνης σε ένα νέο προσανατολισμό για τη βιώσιμη ανάπτυξη μας που δεν μπορεί να είναι άλλος από τον τουριστικό. Δεν μπορεί να παίζονται ψευτο-διλλήματα στην πλάτη των κατοίκων του Πόρου, ότι τάχα το μέλλον μας για θέσεις εργασίας είναι οι μονάδες αυτές. Δεν θα έπρεπε καν να χειροκροτηθεί η χορηγία σε αθλητικά σωματεία, αφού είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε κατα βάση τουρίστες και όχι ένα brand name βιομηχανικής ζώνης.

Επίσης η αξιακή αυτή κρίση έχει αποφέρει και πολλές ανισορροπίες και αδικίες μεταξύ των επαγγελματιών/πολιτών όλα αυτά τα χρόνια της επίπλαστης «ευμάρειας». Για τον λόγο αυτό ο νέος Επαγγελματικός Σύλλογος με τους εκπροσώπους του μπορεί και πρέπει να απευθύνεται στις δημόσιες, διοικητικές και δικαστικές αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις καθώς και τους εκπροσώπους διαφόρων κοινωνικών ομάδων, για κάθε ζήτημα που αφορά τα επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου. Θα πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση απο την τοπική εξουσία, και να μην κάνουν τα στραβά μάτια στους ημετέρους! Κατευθυνόμενοι πελάτες τέλος!

Πρέπει να ανταποκριθούμε στην διεθνή τάση για διεύρυνση και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος στον Πόρο. Σύμφωνα με  πρόσφατες έρευνες, ένα σημαντικό ποσοστό (άνω του 25%) ευκατάστατων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο Ευρωπαίων ταξιδιωτών αναζητούν πρωτότυπες βιωματικές εμπειρίες και τουριστικές υπηρεσίες πέρα από το τρίπτυχο ήλιος, θάλασσα, φιλοξενία. Θα θέλαμε να κάνουμε μνεία σε μια ναυταθλητική & ιστιοπλοϊκή (σκάφη αναψυχής) επιχειρηματική κίνηση απο Ποριώτες που εδώ και χρόνια διαφημίζει το όνομα του Πόρου στο εξωτερικό, και που καμία οικονομική κρίση δεν θα αποτρέψει τους αλλοδαπούς τουρίστες να αγοράσουν το προϊόν της και να ταξιδέψουν στις θάλασσες του Αιγαίου με τα σκάφη της. Χαιρετίζουμε την προσπάθεια. Αυτοί που μας έφεραν ως εδώ πρέπει να πληρώσουν, όμως υπάρχει και η φαντασία πάνω στην επιχειρηματικότητα. Η εποχή επιτάσσει να έχουμε ως στόχο της τουριστικής στρατηγικής μας την μετατροπή του πλούτου των πόρων της περιοχής μας σε πρότυπα, μοναδικά τουριστικά προϊόντα. Πρέπει να κινηθούν όλοι οι φορείς προς αυτήν την κατεύθυνση μιας και ο μαζικός τουρισμός έχει πεθάνει προ πολλού στον Πόρο. Οι Αθηναίοι τουρίστες λιγοστεύουν, διότι και οι τιμές των καυσίμων είναι στα ύψη-συνεπώς δεν μπορούν να αποδράσουν στον Πόρο για αναψυχή οδικώς-αλλά και τα οικονομικά του έλληνα δεν είναι τόσο καλά πλέον. Και δεν νομίζω ότι είναι λογικό οι τιμές των δωματίων να πέσουν σε εξευτελιστικά επίπεδα μόνο και μόνο για να προσελκυθεί κόσμος. Συνεπώς, δεν επαρκούν για καμία επιχείρηση να κάλύψει απο αυτούς τους λίγους τα έξοδά της. Στην κατεύθυνση αυτή, μέσω της Πράξης "Εναλλακτικός Τουρισμός", θα ενισχυθούν με το ΕΣΠΑ επενδυτικά σχέδια τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας ή περισσότερων ειδικών ή/και εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως αγροτικός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός ή αθλητικός τουρισμός..

Με την πάροδο του χρόνου, γίνεται ολοένα και περισσότερο κοινή συνείδηση σε όσους δραστηριοποιούνται και απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού ότι η επένδυση στην προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί επένδυση στο μέλλον του τουρισμού και κατ' επέκταση στην οικονομική ευημερία. Αν βελτιωθεί η συνολική εικόνα του νησιού, και αν επενδύσουμε ενωμένοι στο νέο και διαφορετικό, όλοι θα έχουν μόνο να κερδίσουν. Όταν κάποιοι προσβλέπουν σε κέρδος με ανήθικους τρόπους προς όφελός τους, τότε και αυτοί διαπράτουν ανάρμοστη πράξη, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι χάνουν. Πρέπει να συνδέσουμε τις αξίες και τα νοήματα του πολιτισμού μας με τις σύγχρονες ανάγκες, τις προσδοκίες και τις αντιλήψεις της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, αναδεικνύοντας το νησί μας στην πρωτοπορία της νέας εποχής.

Πόρος-Πειραιάς 30-3-2012

Add comment


Security code
Refresh