NEWSTRAP.GR

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Ανάξιοι αν δεν βρουν τον κατάλληλο»

E-mail Εκτύπωση PDF

1arxiepiskyprouΤης Άντρης Δανιήλ

 Δεν θα διστάσει να καταλογίσει ευθύνες, αν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου δεν επιτύχουν την εξεύρεση κοινού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, ο οποίος να υλοποιεί τη σωστή, κατά την άποψή του, εθνική γραμμή στο Κυπριακό,

διαμηνύει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. 

Σε συνέντευξή του στη «Σ», ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας στέλλει το μήνυμα πως δεν επιτρέπεται να σκέφτεται κανείς τη δική του την καρέκλα και τους καλεί να προσγειωθούν και να σκεφθούν τον τόπο τους, αφήνοντας τους εγωισμούς. «Την άποψή μου θα την πω ευθαρσώς. Και εύχομαι να μη φθάσω σε εκείνο το σημείο, που να βγω να καταγγείλω κάποιους ότι δεν κάνουν το καθήκον τους στο ακέραιο και αφήνουν απροστάτευτο αυτόν τον λαό», υπογραμμίζει. Δεν αποκλείει, πάντως, μέχρι και στήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις.

 

  • Αρχιεπίσκοπος: «Θα δω τι συνεργασία θα επιτύχει με τα υπόλοιπα κόμματα ο Νίκος Αναστασιάδης και θα είμαι ευτυχής, αν συμφωνήσουν σε μια σωστή εθνική γραμμή. Τότε εμείς θα έρθουμε να υποστηρίξουμε»
  • «Εγώ θα έχω το θάρρος, κι ας πουν μερικοί ότι είναι και θράσος, δεν με πειράζει, αν δεν βρουν τον κατάλληλο, να τους καταλογίσω ευθύνες»


-Μακαριότατε, πώς βλέπετε το θέμα της συνέχισης των συνομιλιών μετά και τη δήλωση του Ντερβίς Έρογλου, πως δεν υπάρχει λόγος συνέχισής τους. Εσείς ήσασταν ανέκαθεν υπέρ του τερματισμού τους…

-Νομίζω ότι δεν κομίζω γλαύκα ες Αθήνας, αν πω ότι αυτό θα ήταν το τέλος των συνομιλιών, το αδιέξοδο. Γιατί, ούτε κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλίες κάναμε, κακά τα ψέματα. Η τούρκική πλευρά παίρνει σαφέστατες οδηγίες από την Άγκυρα. Εκείνο που υπαγορεύει η Άγκυρα, αυτό κάνει ο Έρογλου, είναι ξεκάθαρο και δεν είναι ανάγκη να εθελοτυφλούμε. Επίσης, λέμε ότι συζητούμε για ομοσπονδία. Πιστεύω ότι κακώς μέχρι τώρα επιμένουμε σε αυτό, γιατί η βάση της ομοσπονδίας εγκαταλείφθηκε από τους Τ/κ προ πολλού. Οι Τούρκοι θέλουν δύο κράτη. Δεν θέλουν ομοσπονδία. Και εκείνη η ελαφρά σύνδεση που επιθυμούν, είναι για να έχουν και δικαιώματα στον νότο, για να μπορέσουν πιο εύκολα να τουρκοποιήσουν το νησί μας.

-Πώς κρίνετε το πρόσφατο τέχνασμά τους για δήθεν επιστροφή των Βαρωσίων;

-Δεν ξέρω αν αληθεύει αυτό. Αν ναι, μπορεί να βρεθούν κάποιοι νεοκύπριοι και να πάνε εκεί, αλλά το θεωρώ αδύνατο, γιατί η περίκλειστη πόλη έχει καταστραφεί. Είναι πιο εύκολο να κτιστεί δίπλα μια νέα πόλη, με πολύ λιγότερα έξοδα, παρά να κατοικηθεί από Ε/κ η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου. Δεν νομίζω ότι πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τους, γιατί το Κυπριακό δεν είναι η Αμμόχωστος.

-Θεωρείτε ότι η Τουρκία δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές του Κυπριακού Ελληνισμού;

-Συμφωνώ. Και εμείς πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες απόψεις για την Αμμόχωστο. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι μπορεί να πάει να ζήσει Ε/κ υπό την τουρκική ηγεσία, χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό. Θα είναι υποτελής στους Τούρκους για οτιδήποτε κάνει, θα μπορούν να τον διώξουν οποιαδήποτε στιγμή. Τόση αβεβαιότητα. Δεν μπορεί κανείς να φτιάξει το σπίτι του, το ξενοδοχείο του και να το διώξουν. Συνεπώς αυτό δεν θα πρέπει να αγκαλιαστεί από τη δική μας πλευρά. Η Κυβέρνηση οφείλει να συγκρατήσει τον λαό, να μην πάει κανείς εκεί.

-Από τη μια ο Έρογλου εξαγγέλλει το τέλος των συνομιλιών και από την άλλη ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαμηνύει ότι η Τουρκία, χωρίς λύση του Κυπριακού, δεν μπαίνει στην Ε.Ε. Πώς το σχολιάζετε;

-Μακάρι να το πιστεύει ο Πρόεδρος. Είναι ένα όπλο που έχουμε. Έχουμε την κρατική μας υπόσταση, που δεν πρέπει να καταστρέψουμε. Και αφού είμεθα χώρα της Ευρώπης και έχουμε το δικαίωμα βέτο για την Τουρκία, οφείλουμε να πατήσουμε πόδι και να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αν δεν συμμορφωθεί.

Μόνο ζημιά από τις συνομιλίες

-Από την άλλη όμως, χωρίς συνομιλίες πώς θα καταστεί εφικτή η λύση;

-Αν λογικευθούν οι Τούρκοι, εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε. Έχει τέσσερα χρόνια που ο Χριστόφιας συνομιλεί. Τι κέρδος έχουμε; Ζημιά ναι, κέρδος όχι. Θα ήταν καλύτερα να προχωρήσουμε εμείς και να έχουμε ένα σχέδιο λύσης δημοκρατικό, το οποίο να παρουσιάσουμε και στην Ευρώπη, να έχουμε και την ευλογία της, διότι ως ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να κινηθούμε σε εκείνα τα πλαίσια τα ευρωπαϊκά που κινούνται οι ευνομούμενες χώρες της Ευρώπης. Και δεν νομίζω να βρεθεί χώρα που να μας πει ότι παραλογιζόμαστε. Συνεπώς, η λύση θα είναι ευρωπαϊκή, χωρίς να περιλαμβάνει διαιρετικά στοιχεία με αρνησικυρίες από την άλλη πλευρά. Ένα βέτο είχαμε με το Σύνταγμα της Ζυρίχης και είδαμε τι πάθαμε. Αν θα γεμίσει το σύνταγμα με βέτο, δεν θα είναι λειτουργικό.

-Τι θα παροτρύνατε τον Πρόεδρο Χριστόφια να πράξει;

-Δεν θα έχει άλλη επιλογή. Το ότι δεν είναι πρόθυμος να συγκατανεύσει στις ορέξεις της Τουρκίας, αυτό είναι προς πίστιν του. Δεν πρέπει να τον ενοχλεί αν αναποτελεσματικά λήξουν οι συνομιλίες. Το βάρος θα το έχει η άλλη πλευρά, ως άτεγκτη. Εμείς κάναμε αρκετές υποχωρήσεις. Εκείνοι θέλουν τα πάντα, δεν έχουμε τίποτε άλλο να προσφέρουμε. Και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ οφείλει να καταδικάσει την άλλη πλευρά.

Θα πω την άποψή μου και ας με πουν θρασύ

-Λίγοι μήνες απομένουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές και με αγωνία η κοινή γνώμη αναμένει τον εκλεκτό του Αρχιεπισκόπου, ως υποψηφίου Προέδρου. Έχετε κάτι να μας πείτε επ’ αυτού;

-Εμείς ενδιαφερόμαστε μόνο για την πατρίδα μας. Δεν έχουμε επιλογές ατόμων. Θέλουμε έναν σωστό υποψήφιο, τον οποίο θα είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, όλος ο λαός, για μια σωστή εθνική πορεία, ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από τη λύση του εθνικού μας προβλήματος. Δεν υπάρχει συμφωνία και αυτό βαραίνει όλους. Οφείλουν να βρουν τη χρυσή τομή και να συμφωνήσουν σε μια εθνική γραμμή.

-Οι ζυμώσεις στον ενδιάμεσο χώρο περιορίζονται στη σκιαγράφηση του ιδανικού υποψηφίου, χωρίς να λέγονται ονόματα, ενώ ταυτόχρονα και παρασκηνιακά διαρρέει προσπάθεια ανταλλαγής… θρόνων και αξιωμάτων. Πώς το σχολιάζετε;

-Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο. Δεν επιτρέπεται να σκέφτεται κανείς τη δική του την καρέκλα. Οφείλουν να προσγειωθούν και να σκεφθούν τον τόπο τους επιτέλους, αφήνοντας τους εγωισμούς. Υπάρχουν πολλά καταξιωμένα άτομα από τα οποία μπορούν να επιλέξουν ένα, και όλοι επί πραγματικής εθνικής βάσης, να σταθούν να τον βοηθήσουν.

-Διακρίνεστε για την ισχυρή γνώμη που διατυπώνετε κατά καιρούς. Όταν ξεχωρίσετε εκείνον τον κατάλληλο για υποψήφιο, θα το «μοιραστείτε» με τον λαό;

-Την άποψή μου θα την πω ευθαρσώς. Και εύχομαι να μη φθάσω σε εκείνο το σημείο, που να βγω να καταγγείλω κάποιους ότι δεν κάνουν το καθήκον τους στο ακέραιο και αφήνουν απροστάτευτο αυτόν τον λαό, και δεν δίδουν ένα τέλος. Διότι ομόφωνη γραμμή υπάρχει επί χάρτου, η οποία δεν υλοποιείται. Αν δεν βρουν υποψήφιο να υλοποιήσει αυτήν την εθνική γραμμή, τότε θα είναι όλοι ανάξιοι της αποστολής τους.

-Ευθαρσώς θα σας ρωτήσω αν σας εμπνέει το δίδυμο Χριστόφιας - Αναστασιάδης για διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας…

-Δεν ασχολούμαι με ονόματα. Εμένα εκείνο που με ενδιαφέρει είναι η εθνική γραμμή. Υπάρχουν πολλοί. Τα ονόματα δεν με απασχολούν. Εύχομαι να βρεθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, εγώ θα έχω το θάρρος, κι ας πουν μερικοί ότι είναι και θράσος, δεν με πειράζει, αν δεν βρουν τον κατάλληλο, να τους καταλογίσω ευθύνες.

-Παρόλ' αυτά, πληροφορίες θέλουν κάποιους εν δυνάμει υποψηφίους να στρέφονται προς εσάς, ζητώντας την υποστήριξή σας…

-Δεν νομίζω ότι αυτό είναι αληθές. Έχουμε συναντήσεις και είχαμε πάντοτε. Αλλά πίστευα ότι θα είχαν μια συνεργασία μεταξύ τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων, για να υλοποιήσουν εκείνη τη γραμμή που υπάρχει από το 2009, με ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Μακάριος θ’ απέσυρε την ομοσπονδία

-Πιστεύετε ότι η Άγκυρα εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες που δημιουργεί η διάσταση απόψεων στο εσωτερικό μέτωπο;

-Ασφαλώς. Η τουρκική πλευρά θέλει έναν αδύναμο Πρόεδρο, για να μας άγει και να μας φέρει όπου θέλει. Επιτέλους, πρέπει να προσγειωθούμε και να δούμε το συμφέρον αυτού του λαού.

-Μετά την Προεδρία Τάσσου Παπαδόπουλου, επί Προεδρίας Χριστόφια, θεωρείτε ότι πέτυχε αρκετά η Τουρκία προς αυτήν την κατεύθυνση;

-Από τη στιγμή που δεν κατέληξαν, τα πάντα είναι υπό αίρεση. Ένας σωστός Πρόεδρος, ό,τι δώσει μπορεί και να το αποσύρει. Πιστεύω ότι αν ο Μακάριος δεν απέθνησκε ξαφνικά, εκείνα που είχε δώσει, θα τα απέσυρε. Έκανε οδυνηρή υποχώρηση, επειδή πίστεψε ότι μπορεί να επέλθει λύση. Αν ζούσε, θα απέσυρε το θέμα της ομοσπονδίας. Η ομοσπονδία δεν μπορεί να επιβιώσει στην Κύπρο.

-Αν ένας εκ των ενδιαφερομένων για την Προεδρία της Δημοκρατίας έλεγε mea culpa, για κάποια οδυνηρή κατ' εσάς μορφή λύσης που υποστήριξε στο παρελθόν, θα τον στηρίζατε;

-Αν έχει ξεκάθαρη γραμμή και είναι ειλικρινής ότι θα υλοποιήσει αυτήν τη γραμμή, δεν έχω άλλη επιλογή παρά, σε ό,τι εξαρτάται από μένα, να το πράξω.

-Το πρόγραμμα διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη σας ικανοποιεί;

-Έχω υπομονή να δω το τελικό αποτέλεσμα, να δω τι συνεργασία θα επιτύχει με τα υπόλοιπα κόμματα και θα είμαι ευτυχής, αν συμφωνήσουν σε μια σωστή εθνική γραμμή. Τόμε εμείς θα έρθουμε να υποστηρίξουμε.

sigmalive

Add comment


Security code
Refresh