Της Έρρικας Ρούσσου
"Μεγάλωσα σαν γιος καλοστεκούμενων ανθρώπων. Οι γονείς μου μού φορούσαν γιακά, μ' έμαθαν τις συνήθειες εκείνων που έχουν υπηρέτες και με δίδαξαν πώς να διατάζω. Αλλά, όταν μεγάλωσα και είδα γύρω μου, οι άνθρωποι της τάξης μου δεν μ' άρεσαν, το να διατάζω δεν ήταν του γούστου μου, ούτε και το να με υπηρετούν. Γι' αυτό εγκατέλειψα την τάξη μου και συντρόφεψα με τους μικρούς, φτωχούς ανθρώπους."
Μπέρτολτ Μπρέχτ. Ο ποιητής, ο σκηνοθέτης, ο θεατρικός συγγραφέας. Μια πολυτάλαντη προσωπικότητα με σημαντικό απόγονο το "επικό θέατρο" θα γεννηθεί στις 10 Φεβρουαρίου 1898 στο Άουγκσμπουργκ και θα ενσαρκώσει το ίνδαλμα πολλών γενεών του τότε και το αύριο.
Παρότι γόνος ευκατάστατης οικογένειας, αποφασίζει να χαράξει το δικό του "Κύκλο με την κιμωλία"(1944-45).
Το 1917 γράφεται στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου, ωστόσο, ένα χρόνο μετά όμως επιστρέφει στο Άουγκσμπουργκ, για να υπηρετήσει σε στρατιωτικό νοσοκομείο.
Το 1918 το "Βάαλ" θα "λύσει" την πένα του.
Η φρίκη του πολέμου θα τον σημαδέψει. Κραυγές τραυματισμένων και θρήνοι ακρωτηριασμένων, θα αντηχούν στο μυαλό του συνθέτοντας μέσα του μια αταλάντευτα ειρηνόφιλη συνείδηση. Στα έργα του θα καταδικάσει τον πόλεμο. Με μούσα την εξαθλίωση θα εξυψώσει την ειρήνη στα μάτια των μετέπειτα θαυμαστών του. Δε θα αργήσει, ωστόσο, να διαλέξει κι ο ίδιος "στρατόπεδο". Θα πολεμήσει πλαί στην εργατική τάξη στηρίζοντας με κάθε μέσο το κίνημά της.
Το 1928, ανεβάζει την "Όπερα της Πεντάρας", ενώ το "Κτήνος" του βραβεύεται από το Berliner Illustrirte στο διαγωνισμό διηγήματος.
Από τη Μόσχα φεύγει με το Βραβείο Ειρήνης του Στάλιν το 1955, για να "καταλήξει" ένα χρόνο μετά, από θρόμβωση της στεφανιαίας.
Ένα πνεύμα επίκαιρο και συνυφασμένο με όλες τις εποχές, τα καθεστώτα, τις εξεγέρσεις. Ένας άνδρας που άφησε ως παρακαταθήκη την έννοια της επιλογής, αποδεικνύοντας ότι ο άνθρωπος δε γεννιέται, γίνεται.
Προς σκέψιν και συμμόρφωσιν:
"Κι όμως αυτή είναι η μάχη ενάντίον του πρωτόγονου και μια προσπάθεια για να γίνει καλύτερος ο πλανήτης όμοια με τη διαλεκτική οικονομία που θέλει ν' αλλάξει τον κόσμο συθέμελα αφήστε μας λοιπόν να καταπολεμήσουμε τη φύση για να γίνουμε κι ίδιοι φυσικοί εμείς και η μέθοδός μας δεν ακολουθούμε ακόμη τη φύση είμαστε ακόμη πρωτόγονοι. Τα ατμόπλοια αντικατέστησαν τα ιστιοφόρα που κι εκείνα είχαν αφήσει πίσω τα πλοία με τα κουπιά. Εγώ πετώ αφήνοντα πίσω τα ατμόπλοια πολεμώντας ενάντια στο πρωτόγονο. Μπορεί το αεροπλάνο μου να είναι αδύνατο και να τρέμει και οι συσκευές μου να είναι γεμάτες ατέλειες μα είναι καλύτερα απ' όλα όσα υπήρξαν ως τώρα, και καθώς πετώ αγωνίζομαι ενάντια στο αεροπλάνο μου κι ενάντια στο πρωτόγονο."