«Είμαι πολύ συμπαθής υπό κανονικές συνθήκες» φέρεται να δήλωσε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου ο μακελάρης της Νορβηγίας, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, παρότι παραδέχθηκε ότι οι πράξεις του ήταν φρικιαστικές και βάρβαρες και ούτε ο ίδιος δεν δύναται να συλλάβει πως είναι για τους άλλους να σκέφτονται και να ακούνε τα όσα έκανε.
«Ήμουν μάλλον φυσιολογικός (συναισθηματικά) μέχρι το 2006, όταν άρχισα να εκπαιδεύομαι» δήλωσε ο Μπρέιβικ, περιγράφοντας τον εαυτό του ως ένα άτομο που νοιάζεται, αλλά έπρεπε να αποστασιοποιηθεί συναισθηματικά για να μπορέσει να προχωρήσει σε τέτοιες βαρβαρότητες.
«Έπρεπε να δουλέψω με τον ψυχισμό μου πολλά χρόνια. Δεν στέλνεις κάποιον απροετοίμαστο στον πόλεμο» δήλωσε ο 33χρονος που έχει ομολογήσει ότι σκότωσε 77 ανρθώπους, πέρυσι τον Ιούλιο, στη Νορβηγία.
«Είναι φρικιαστικές, βάρβαρες πράξεις και δεν μπορώ ούτε καν να συνειδητοποιήσω πως είναι για τους άλλους» δήλωσε, προσθέτοντας ότι προσπάθησε να «αποστασιοποιηθεί» και να χρησιμοποιήσει μια πιο ξύλινη γλώσσα στις καταθέσεις του, ώστε να μπορέσει να μιλήσει για τις πράξεις του.
Χθες σόκαρε με την αναλυτική περιγραφή της προετοιμασίας των επιθέσεων, την ενταντική του ενασχόληση με on-line παιχνίδια και την «λύπη» που εξέφρασε επειδή δεν σκότωσε περισσότερους.
«Πίστευα ότι δεν θα έβγαινα ζωντανός»
Την ημέρα των επιθέσεων στις 22 Ιουλίου του 2012, ο Μπρέιβικ σκέφτηκε «σήμερα είναι η μέρα που θα πεθάνω», αλλά όπως είπε το προηγούμενο βράδυ δεν τον είχαν απασχολήσει ιδιαιτέρως τα μακάβρια σχέδιά του.
Αμετανόητος, τόνισε επίσης προκλητικά πως ήλπιζε να σκοτώσει όλα τα στελέχη της κυβέρνησης με την βόμβα στο Όσλο, καθώς και όλα τα άτομα που βρισκόταν στο νησί Ουτόγια- δηλαδή περί τους 600 ανθρώπους- μεταξύ αυτών και μια πρώην πρωθυπουργό την οποία σκόπευε να αποκεφαλίσει, βιντεοσκοπώντας παράλληλα την πράξη του.
Υπερασπίστηκε εκ νέου την απόφασή του για το μακελειό στην Ουτόγια, διαβεβαιώνοντας ότι θα το έκανε ξανά, απορρίπτοντας παράλληλα τον ισχυρισμό του «δολοφόνου παιδιών», διαβεβαιώνοντας ότι «όσοι επιλέγουν να δώσουν αγώνα (όπως η νεολαία του Εργατικού Κόμματος) για την πολυπολιτισμικότητα είναι εύλογοι στόχοι».
Οι συγγενείς των θυμάτων κουνούσαν αηδιασμένοι τα κεφάλια τους και έκλαιγαν σιωπηλά.