Ρεπορτάζ: Έρρικα Ρούσσου
Η είδηση: "Περισσότερα από 36.200 άτομα λάμβαναν παράνομα προνοιακά επιδόματα."
Η διευκρίνιση του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, σε συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων: " Σε πρώτη φάση προκύπτει εξοικονόμηση 111 εκατ. ευρώ, ενώ κατά το δεύτερο στάδιο της απογραφής, όταν οι δικαιούχοι θα εξετάζονται στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, η εξοικονόμηση υπολογίζεται να ανέλθει σε 230 εκατ. ευρώ."
Πράγματι, στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, αναφέρουν ότι από τους 240.292 δικαιούχους του 2011, κατά τη φετινή απογραφή προσήλθαν μόνο οι 203.998. Με αυτά τα δεδομένα, αποτέλεσμα είναι η δαπάνη για επιδόματα, από 941.289.609 ευρώ, να φτάσει το 2012 τα 830.650.500 ευρώ, δηλαδή 110.639.109 εκατ. λιγότερα.
Κύριοι, όμως, μη γελιόμαστε. Τυφλός είναι εκείνος που δεν προβλέπει, όχι αυτός που δε βλέπει!
Μας παρουσιάζετε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο την κατάντια μας. Αλήθεια, είναι δική μας; Εσείς δε δημιουργείσατε αυτό το κράτος-πρότυπο τριτοκοσμικής και...βγάλε, χώρας;
Υπολογίζονται τα παράνομα προνοιακά επιδόματα. Ο αριθμός τους πράγματι, είναι εξωπραγματικός. Όμως, αυτό που αφορά αυτήν την ώρα τους πολίτες είναι τι θα γίνει με εκείνους που πραγματικά τα χρειάζονται; Μιλάμε για ένα κράτος που έχει ως γραμμμή να ισοπεδώνει κάθε ανάγκη στο βωμό της εξουσίας; Του προσωπικού συμφέροντος; Του ξένου συμφέροντος;
Πλέον σε αυτήν τη χώρα ένα είναι το μόνο σίγουρο: Το συμφέρον του πολίτη εντοπίζεται μόνο ως φράση.
Οι αποκλίσεις στα νούμερα, μεγάλες. Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, όπου το επίδομα βαριάς αναπηρίας ελάμβαναν 13.648, απογράφηκαν 12.305, δηλαδή 1.343 άτομα το ελάμβαναν παράνομα. Στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου το επίδομα βαριάς αναπηρίας το 2011 ελάμβαναν 2.168 και απογράφηκαν μόλις 1.972. Για το επίδομα τυφλότητας στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, από τα 590 άτομα προσήλθαν 270, δηλαδή 320 άτομα το ελάμβαναν παράνομα, ενώ στη Βοιωτία 381 άτομα δεν προσήλθαν να απογραφούν για το επίδομα βαριάς αναπηρίας.
Αλήθεια, με τη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων θεωρείτε ότι χαιρόμαστε; Αντιθέτως, φοβόμαστε ακόμη περισσότερο. Μιας και τίμιος δε γίνεσαι ξαφνικά, γεννιέσαι. Και μιας κι η Ελλάδα υπογράφει με το ψευδώνυμο "κομπίνα", η ανησυχία εκείνων που δικαιούνται τα επιδόματα είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένη.
Ο Υφυπουργός Υγείας, Μάρκος Μπόλαρης, εξηγεί ότι η χορήγηση επιδομάτων σε όσους δεν έχουν απογραφεί σταματά, ενώ οι φάκελοι με όσους παράνομα λάμβαναν προνοιακό επίδομα θα σταλούν στον εισαγγελέα και ως επόμενο βήμα αναμένεται οι παρανόμως εισπράττοντες τα επιδόματα, να κληθούν να τα επιστρέψουν.
Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι το 2010 (244.887 σύνολο προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων), έτος των περιφερειακών εκλογών, παρατηρήθηκε αύξηση προνοιακών επιδομάτων σε συγκεκριμένες περιοχές και για συγκεκριμένες αναπηρίες. Σημειώνεται ότι το 2009 τα εγγεγραμμένα επιδόματα ήταν 237.872.
"Τα επόμενα βήματα μετά την απογραφή είναι η υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης για τη δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος σε όλους τους δήμους και περιφερειακές ενότητες και επανέλεγχος των στοιχείων της απογραφής καθώς και διασταύρωση στοιχείων των δικαιούχων", έκλεισε ευοίωνα ο Υφυπουργός.
Το πρόβλημα με τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα είναι ένα: Μας τα λέτε πολύ ωραία, αλλά μας τα κάνετε πολύ άσχημα. Προσοχή στην αντιστροφή των ρόλων, λοιπόν.