NEWSTRAP.GR

Οι αγανακτισμένοι στο 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

E-mail Εκτύπωση PDF
Οταν στα τέλη Ιουλίου του inti2010 ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στιγμάτισε τους αθίγγανους Ρομά με έναν λόγο του στην Γκρενόμπλ, ο σκηνοθέτης Τόνι Γκάτλιφ ένιωσε ντροπή, οργή και (μια γνώριμη σε όλους μας λέξη) αγανάκτηση. «Η αντίδραση ήταν άμεση» είπε ο Γάλλος, αλγερινής καταγωγής Αθίγγανος, Γκάτλιφ, γνωστός στη χώρα μας από ταινίες όπως οι «Gadjo Dilo» και «Vengo». «Οι κατασκηνώσεις των Τσιγγάνων καίγονταν η μία μετά την άλλη, βόμβες μολότοφ κατέστρεφαν τα τρέιλέρ τους. Στο Παρίσι ένας άνθρωπος κάηκε ζωντανός μέσα στις φλόγες, παντού διωγμοί διά της βίας».

Το σοκ του Γκάτλιφ (πραγματικό όνομα Μισέλ Νταχαμνί) μπορούσε να εκφραστεί μόνον με έναν τρόπο, τη δημιουργία του ντοκυμαντέρ «Indignados» («Αγανακτισμένοι» στα ισπανικά) που εντάσσεται στο πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το οποίο διεξάγεται αυτές τις ημέρες στις αίθουσες Ιντεάλ, Δαναός 1 και 2 και στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου. Αργότερα η ταινία θα διανεμηθεί στις αίθουσες από τη New Star.
 
Στο «Indignados», μέσω της ματιάς μιας αφρικανής λαθρομετανάστριας στην Ευρώπη, ο θεατής οδηγείται σε εικόνες που προέρχονται από τις πραγματικές εξεγέρσεις Αγανακτισμένων σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, της Ισπανίας αλλά και της Ελλάδας. «Τα media δεν είχαν τη δυνατότητα να βρίσκονται ανάμεσα στους αγανακτισμένους διαδηλωτές διότι η κάμερά τους δεν ήταν ευπρόσδεκτη» μας είπε ο Γκάτλιφ όταν τον ρωτήσαμε αν ένιωσε τον κίνδυνο ότι... αναπαρήγε τις ειδήσεις. «Εμείς πήραμε την άδεια να κινηματογραφήσουμε στην Ελλάδα και στην Ισπανία γιατί οι υπεύθυνοι είχαν υπόψη τους τις ταινίες μου. Είδαν ότι μιλούσαμε κοινή γλώσσα».

Για τον Γκάτλιφ η διαφορά ανάμεσα στο κίνημα των ελλήνων Αγανακτισμένων και στα υπόλοιπα της Ευρώπης έγκειται στο ίδιον του προβλήματος της χώρας μας. «Αυτό τουλάχιστον αισθάνθηκα εγώ, χωρίς ποτέ να βάλω τον εαυτό μου στον ρόλο του αντιπροσώπου των Αγανακτισμένων - αν και στα 30 χρόνια καριέρας μου μπορεί όντως κάποιος να διακρίνει έναν αγανακτισμένο σκηνοθέτη».

Η ταινία «Indignados» προβάλλεται απόψε στις 22.00 στο Ιντεάλ και τη Δευτέρα 26 Μαρτίου στον Δαναό (20.00).
 
tovima.gr

 

Add comment


Security code
Refresh