NEWSTRAP.GR

Η Ρωσία απαγορεύει στο ΝΑΤΟ την μεταφορά ηρωίνης…

E-mail Εκτύπωση PDF

natorussiaΜε την ευκαιρία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Dmitry Medvedev είχε προτείνει να διατεθούν και πάλι οι ρωσικές σιδηροδρομικές γραμμές για τη μεταφορά από ή προς την Ευρώπη μη πολεμικού υλικού, με προέλευση ή προορισμό το Αφγανιστάν.

Στις 5 Απριλίου 2012, ο Alexandre Grouchko, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ότι η διακίνηση των φορτίων θα πρέπει πλέον να διέπεται από ένα νέο πρωτόκολλο. Βάσει της συμφωνίας αυτής, θα μπορούν να διεξάγονται έρευνες από τις υπηρεσίες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.
Η χρήση ηρωίνης από το Αφγανιστάν έχει καταστεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη γενικά και ειδικότερα στη Ρωσία. Η χώρα έγινε ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο. Μέχρι σήμερα, δύο εκατομμύρια νεαροί Ρώσοι ηλικίας 18 έως 39 ετών είναι τακτικοί χρήστες. Η θανατηφόρος ουσία προκαλεί περισσότερους από 30.000 θανάτους ετησίως και διευκολύνει την εξάπλωση του ιού HIV με πρωτόγνωρη ταχύτητα σύμφωνα με μια έκθεση του UNODC *.
Οι διωκτικές αρχές για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στη Ρωσία έχουν ασχοληθεί και στο παρελθόν διεξοδικά με το ρόλο του ΝΑΤΟ στο εμπόριο ηρωίνης από το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα το θέμα να έχει παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών:

Η ανακοίνωση σχετικά με τον διορισμό του του Alexander Grushko ως Μόνιμου Αντιπροσώπου στο ΝΑΤΟ, σηματοδοτεί την επιστροφή του Vladimir Poutine στην εξουσία. Ο ίδιος θεωρεί ότι η χώρα του αποτελεί στόχο μιας πραγματικής "επίθεσης μέσω της ηρωίνης” και έχει συμπεριλάβει την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας, μεταξύ των προτεραιοτήτων της νέας προεδρικής θητείας του.

Κατά τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας για τη διάθεση των ρωσικών σιδηροδρομικών γραμμών, αξιωματούχοι που πρόσκεινται στον Poutine, είχαν εκφράσει - εκτός μικροφώνου - τις υποψίες τους , ότι σε αντάλλαγμα για το δικαίωμα των αποστολών του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ρωσίας, ο Medvedev είχε δωροδοκηθεί με το ποσό των 1 δισ. δολαρίων ετησίως, που προέρχονταν από χρήματα από τη διακίνηση ναρκωτικών στο Αφγανιστάν.

(*) Το Γραφείο του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και της Εγκληματικότητας (Office des Nations Unies contre la Drogue et le Crime), Οκτώβριος του 2009

Add comment


Security code
Refresh