NEWSTRAP.GR

Διαλύεται το ΠΑΣΟΚ - Φοβούνται άδειες κάλπες

E-mail Εκτύπωση PDF

 

1pasokΓράφει η Νάνσυ Καλαφάτη

 

Η τυχόν αποχή από την εσωκομματική διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, κάνει τα στελέχη της Ιπποκράτους να είναι φειδωλά σε πρώιμους πανηγυρισμούς...

Μεγάλη αποχή- κατά πολύ κάτω της προβλεπόμενης- θα είναι ίσως το πρώτο κτύπημα, κάτω από τη ζώνη, του νέου “παντοκράτορα” και κυρίαρχου του εσωκομματικού παιχνιδιού Ευάγγελου Βενιζέλου.

Μια τέτοια προοπτική, θα φάνταζε σαν Πύρρειος νίκη για τον μέχρι τούδε Υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο των Κυβερνήσεων Παπανδρέου -Παπαδήμου.

Θα θάμπωνε προφανώς την “καθαρή” εικόνα που επιδιώκεται να περάσει στον καθρέφτη της “κοινωνίας των πιστών οπαδών”. Θα άφηνε επίσης σαφείς ενδείξεις ότι “εκ του παρασκηνίου”, οι αποχωρήσαντες και “προβληματισμένοι”, υποδηλώνουν το “παρών” τους, υπενθυμίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή- εφόσον απαιτηθεί- είναι παρόντες.

Έτσι, η αριθμολογία για τις παρουσίες στη διαδικασία, τις τελευταίες ημέρες περιορίζεται και πλέον κάνουν λόγο για περίπου 50.000 άτομα , τα οποία θα δώσουν διαπιστευτήρια. Το θέμα αυτό, απασχόλησε τις χθεσινές δύο συσκέψεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, η μία στην Ιπποκράτους και η άλλη στο γραφείο του κου Βενιζέλου, με τα επιτελικά στελέχη του στενού κύκλου των συνεργατών του.

Επίσης, εξετάστηκε το ενδεχόμενο προβοκάτσιας με αποδοκιμασίες, όπως το γιαούρτωμα της περασμένης Κυριακής του κ.Βενιζέλου, από τον ανάπηρο συνταξιούχο, παλιό οργανωμένο στέλεχος του κόμματος, μια εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου. 

Το κύριο θέμα όμως, που κρατά στην Ιπποκράτους ψηλά το δείκτη της αγωνίας είναι :

H αυριανή επίσημη εξαγγελία , στις 12 το μεσημέρι , της κας Λούκας Κατσέλη, ότι προχωρά στη δημιουργία ενός νέου ιδεολογικο- κοινωνικού κινήματος, συμπορευόμενη με τον κ. Χάρη Καστανίδη.

Στη συγκέντρωση της κας Κατσέλη εστιάζεται το ενδιαφέρον της Ιπποκράτους αύριο, καθώς θα μετρηθούν και οι “παρουσίες” στελεχών , ενώ φημολογείται ότι γίνονται ύστατες “ερευνητικές επαφές” προθέσεων, με στελέχη της άλλοτε πρώτης γραμμής του ΠΑΣΟΚ.

Η αυριανή ημέρα σημειολογεί ότι η προεδρία του κυρίου Βενιζέλου θα ξεκινήσει με μια επίσημη διάσπαση του “αρραγούς” παραδοσιακού σοσιαλιστικού κόμματος. Η κα Κατσέλη, από τα παλαιότερα και πλέον δυναμικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπεραμύνεται για τους λόγους καταψήφισης του Β μνημονίου και του ΟΧΙ που είπε στη Βουλή.

Υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με το πρώτο μνημόνιο που άφηνε περιθώρια πολιτικών ελιγμών υπέρ των Ελληνικών θέσεων, το “Β μνημόνιο” αντιθέτως δεσμεύει τη χώρα σε μία στείρα και αναποτελεσματική λιτότητα, χωρίς τα κατάλληλα μέτρα για επιτάχυνση της ανάπτυξης που είναι αναγκαία για να ξεπεράσει η χώρα τα δημοσιονομικά της προβλήματα ..

Στις επιτυχίες της κας Κατσέλη- κατά τη διάρκεια των κυβερνητικών θέσεών της, συγκαταλέγεται η διάσωση της πρώτης κατοικίας από η “μέγγενη “ των Τραπεζών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ο κ. Βενιζέλος προσφάτως ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μέριμνα για τα πάσης φύσεως δάνεια ιδιωτών, πέραν των στεγαστικών . Παρέπεμπε δε, στα ισχύοντα από το νόμο Κατσέλη χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει.

Επιπλέον, η κα Κατσέλη -λένε φίλοι της- ανήκει στα λεγόμενα παραδοσιακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με τον κο Βενιζέλο, ο οποίος- σύμφωνα με εσωκομματικούς αμφισβητίες του- προσέγγισε εκ του ασφαλούς το στενό “πυρήνα” του Ανδρέα Παπανδρέου, την περίοδο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Οι επιτελείς του κ. Βενζέλου, σε σύντομο χρόνο επιχειρούν να κινητοποιήσουν όλον τον κομματικό μηχανισμό,με προσπάθειες που γίνονται γίνονται και στην περιφέρεια από κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ. Περίπου 1000 κάλπες “για την επιδοκιμασία Βενιζέλου”, αναμένεται να στηθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Δε χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να αντιληφθεί κάποιος, ότι ο “πληθωρικός” Υπουργός Οικονομικών θα κατακλύσει τις ημέρες που υπολείπονται,μέχρι την Κυριακή,  το τηλεοπτικό τοπίο.

Άλλωστε, τα μεγάλα Εκδοτικά Συγκροτήματα, φαίνεται ότι τηρούν στάση αναμονής και εκεχειρίας με το νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μετά την εμπόλεμη κατάσταση με τον προκάτοχό του Γιώργο Παπανδρέου.

Ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος αύριο ή μεθαύριο αναμένεται ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Για αύριο είναι προγραμματισμένη η συνέντευξη του “εφ όλης της ύλης” σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.

Με τη σύμφωνη γνώμη και του ΓΑΠ, αναμένεται εντός της εβδομάδας, ότι θα συγκαλέσει την ΚΟ του κόμματος,σε μία προσπάθεια κινητοποίησης και των βουλευτών.

Ο κ. Βενιζέλος λογικώς μέχρι τις 19 Μαρτίου θα πρέπει να έχει παραιτηθεί των κυβερνητικών καθηκόντων του. Αναμένεται προηγουμένως να ικανοποιήσει την επιθυμία του κ. Λουκά Παπαδήμου, να υποβάλλει παραίτηση αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και εφόσον ολοκληρωθούν, οι “προαπαιτούμενες ενέργειες”.

Το κενό στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται ότι θα καλυφθεί είτε από τον ίδιο τον κ. Παπαδήμου, είτε από τον Αναπληρωτή υπουργό κ. Φίλιππο Σαχινίδη.

Εκείνο που ακόμη παραμένει απρόβλεπτο και για τον κ. Βενιζέλο, αλλά και για τους επιτελείς του, είναι κατά πόσον θα μπορούσαν να εμπιστευτούν τη λεγόμενη “εκσυγχρονιστική”ομάδα των στενών φίλων του ΓΑΠ.

Ήδη ,ο μέχρι πρότινος υπερ- υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου και αρχιτέκτονας του “Καλλικράτη” κ. Γιάννης Ραγκούσης, σε διαδικτυακή πλατφόρμα εκφέρει τις δικές του θέσεις και προτάσεις για τις προοπτικές, μιας αναγεννημένης δημοκρατικής παράταξης.

Αναφέρεται στην αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, περιγράφοντας -χωρίς ευθέως να το κατονομάζει- ένα ΠΑΣΟΚ αμφι-ταλαντευόμενο, που πατά “σε δύο βάρκες” όπως λέει, αναπαράγοντας την κρίση εμπιστοσύνης απέναντί του.

Επίσης αναζητά - μεταξύ άλλων- τη σχηματική ρήξη, με τις πρακτικές της μεταπολίτευσης. Ένα κόμμα που να ξεπερνά το “άλλα λέω, άλλα εννοώ και άλλα πράττω”, ενώ παράλληλα, τάσσεται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου και περιορισμού του αριθμού των βουλευτών.

Add comment


Security code
Refresh