NEWSTRAP.GR

Άνοιξε την «όρεξη» το ΕΣΠΑ: Στην Αθήνα πάλι ο «μάνατζερ» Χ. Ράιχενμπαχ-οι υπουργοί γιατί χρειάζονται;

E-mail Εκτύπωση PDF

1raixenbachΓράφει η Νάνσυ Καλαφάτη

 Μας ξανάρχεται από τη Δευτέρα ο κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ, ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» όπως λέγεται η ομάδα των “ειδικών” για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας!

 

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να παρουσιάσει και την έκθεση προόδου - μετά την έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- με τον απολογισμό της δουλειάς που έχει γίνει, καθώς και τα βήματα που θα ακολουθήσουν.

 Θα αναφερθεί- μεταξύ άλλων- στην πρόοδο που έχει σημειωθεί για την υλοποίηση των 180 έργων προτεραιότητας, τα οποία έχουν καθορίσει η Ομάδα Δράσης, μαζί με την Ελληνική κυβέρνηση, ύψους 10,5 δις. Ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ.

 Η ταχεία απορρόφηση των εν λόγω πόρων υποστηρίζεται ότι «θα βάλει» τα χρήματα αυτά στην οικονομία, ώστε να φέρουν ανάπτυξη και απασχόληση.

 

Πάντως για το ρόλο του Γερμανού, ακόμη εγείρονται απορίες και ενστάσεις όπως:

- Ποιες είναι οι προηγούμενες “επιτυχίες” του Γερμανού μάνατζερ, τον οποίο επέβαλαν στην Ελληνική Κυβέρνηση ως υπέρ ειδικό;

-Είχε και στο παρελθόν ασχοληθεί με τους τομείς ανάπτυξης μιας «υπό πτώχευση» χώρας;

-Αρκεί ένας και μόνος Γερμανός,για να κάνει τους «τεμπέληδες Έλληνες» να εργαστούν;

-Ή μήπως επιχειρείται στο μέλλον ο κάθε ΄Ελληνας να θέλει όντως... το Γερμανό του, όπως υποστήριξαν -και εξακολουθούν να υποστηρίζουν- οι κύριοι Σόιμπλε και Ρέσλερ και πιο ήπια το τελευταίο διάστημα, η κα Μέρκελ;

 

Υποτίθεται ότι μετά τις καλοκαιρινές εντατικές, επαφές του κου Ρέσλερ με τον τον υπουργό Ανάπτυξης κο Χρυσοχοϊδη, Γερμανοι επενδυτές- Μίδες, θα κατέφθαναν και μετέτρεπαν την Ελλάδα σε αναπτυξιακό παράδεισο....

 

Έκτοτε, σχεδόν μηδενίστηκε ο ρυθμός του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά αυξήθηκε ο αριθμός των συμβούλων που καταφθάνουν. Πλέον δε μιλάνε για Γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα , αλλά για τους πόρους του ΕΣΠΑ.

 

Είναι κάπως σαν την παροιμία «έλα παππού να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου»

Δηλαδή, ο ρόλος όλων αυτών, είναι καθαρώς συμβουλευτικός- με το αζημίωτο μάλλον- για να παράξουν έργο, εκεί που απέτυχε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

 

Με άλλα λόγια ο κ. Ράιχενμπαχ θα «μανατζάρει»  κατά κάποιο τρόπο τις επιτυχίες του κου Παπακωνσταντίνου και της κας Διαμαντοπούλου.

Δηλαδή αντ΄ αυτών, ο Γερμανός Σύμβουλος, ειδικός στην επεξεργασία προγραμμάτων για το ΕΣΠΑ, θα εκτελεί το έργο, ενώ οι δύο υπουργοί μας, θα πληρώνονται για να… υπολειτουργούν!

 

Και ποιος μας διαβεβαιώνει, ότι εκείνοι στις Βρυξέλλες, που ενέκριναν τα180 έργα προτεραιότητας, κατά τον Γερμανό κ. Ράϊχενμπαχ, δε θα αποφασίσουν αύριο για την αναγκαιότητα μόνιμης παραμονής της κας Διαμαντοπούλου και του κ. Παπακωνσταντίνου στα Υπουργεία τους, μέχρι πλήρους απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ;

 

Μια άλλη απορία μας, είναι, αν η Γερμανική κυβέρνηση πληρώνει τον «δικό» της άνθρωπο και μας έρχεται ως εθελοντής-σύμβουλος, ή θα πληρωθεί με ποσοστά από το εγκεκριμένο ΕΣΠΑ, δίνοντας και το ανάλογο μπόνους, εκεί που πρέπει!

 

Επίσης απορούμε γιατί να παραμένουν στο πολιτικό μας προσκήνιο, Υπουργοί, οι οποίοι χρειάζονται «εντεταλμένο» μάνατζερ για να διοικήσουν;

 

Η κα Διαμαντοπούλου θα είναι από τα πρώτα κυβερνητικά στελέχη που θα συναντήσει ο Γερμανός.

Ο κ. Παπαδήμος τη «φυγάδευσε»  στο στο παρά πέντε της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, από το Υπουργείο Παιδείας και τώρα πλέον έχει αρμοδιότητες για τα διαρθρωτικά ταμεία!

 

Σκεφτείτε, τι δουλειά έκανε μέσα σε τρεις ημέρες ο...Άγγελος Κυρίου: Σε άλλη πολιτικό έδωσε ..κρίνο και στην κα Διαμαντοπούλου έδωσε... πνεύμα!

 

Γιατί να λέμε τις καθαρές αλήθειες, είναι η πολιτικός που θα περάσει στην ιστορία της Παιδείας του τόπου ως η «Υπουργός της φωτοτυπίας και της ασιτίας των μαθητών»!

Ήταν δε, τόσο καταλυτικές οι παρεμβάσεις της στα θέματα της εκπαίδευσης, ώστε για πρώτη φορά καλούνται να διοριστούν εκπαιδευτικοί, που ανέμεναν χρόνια να διοριστούν και τώρα αρνούνται να να το πράξουν!

Προτιμάμε -λένε- δουλειές του ποδαριού, παρά να δουλεύουμε με μισθούς πείνας και συνθήκες δουλείας! Παρ όλα αυτά η κα Διαμαντοπούλου δε θεωρήθηκε ότι απέτυχε και μετακινήθηκε στο καίριο Υπουργείο της ανάπτυξης.

 

Περνώντας καλοκαιρινά σεμινάρια, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης ειδικής λέσχης «δυνατών»  τώρα θα μαθητεύσει και πως να «μανατζάρει» δίπλα στον κο Ράιχενμπαχ!

 

Άλλωστε και στις Βρυξέλλες στο παρελθόν, είχε αποδειχθεί «καλή μαθήτρια» και βελτίωσε και το επίπεδο των ξένων γλωσσών, για όσους έχουν μνήμη...

 

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης θα δει και την ομάδα των 40 ξένων δημοσιογράφων, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα, επίσης τη Δευτέρα, προσκεκλημένοι του ελληνικού γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος αυτής της φιλοξενίας είναι η συμβολή του Τύπου στη δημιουργία πιο θετικής εικόνας και η άμβλυνση των αρνητικών στερεοτύπων για τη χώρα μας. (τώρα γιατί αυτό μου θυμίζει κάτι ανάλογες ενέργειες της χούντας,τι να σας πώ…)

 

H Newstrap σημειώνει:

 

Ελπίζουμε τα τραπεζώματα και τα δείπνα με θέα την Ακρόπολη, στα roof gardens των γνωστών πολυτελών ξενοδοχείων της Πλατείας Συντάγματος , να είναι ρεφενέ και όχι με υπηρεσιακά έξοδα!

 

Add comment


Security code
Refresh