Στις Βρυξέλλες, οι Yπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται ότι θα υπογράψουν την έγκριση για το δεύτερο πακέτο “διάσωσης” της Ελλάδας.
Αλλά η προσοχή τους, στρέφεται τώρα στην Ισπανία, της οποίας η κυβέρνηση εμφανίζεται να “παραβιάζει” τις συμφωνίες με την ΕΕ για σφιχτό προϋπολογισμό και περιορισμό του ελλείμματος.
Η Ελλάδα -προς το παρόν- μετά και την ολοκλήρωση του PSI, φαίνεται ότι παίρνει μια μικρή “παράταση χρόνου”, προκειμένου να κάνει τις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις στα δημοσιο- οικονομικά της.
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής των ομολόγων, ανοίγει το δρόμο ώστε το Eurogroup να ανάψει τελικώς το πράσινο φως, για εκταμίευση του δανείου των130 δις. Ευρώ, μέχρι το 2014.
Η πολιτική “σφικτής λιτότητας”, με τα αλλεπάλληλα μέτρα της τρόικα,δίνουν στους Ευρωπαίους δείγματα , ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους, που της ετέθηκαν.
Τα προβλήματα της Ισπανικής Οικονομίας, έρχονται τώρα στο προσκήνιο με πιό επείγοντα χαρακτήρα.
Η Κυβέρνηση Ροχάί εμφανίζεται να έχει χάσει το στόχο της να περιορίσει το έλλειμμα, κατά το τρέχον έτος , στα ποσοστά που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη Σοσιαλιστική Κυβέρνηση για το 2011.
Η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, παρά τα μέτρα λιτότητας, φαίνεται ότι παρέκκλινε του στόχου για έλλειμμα 6% του (ΑΕΠ) το 2011 και ήδη ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα έκλεισε στο 8,5%.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς το 2012, προβλεπόταν μείωση του ελλείμματος στο 4,4% κάτι που φαντάζει τώρα, ακατόρθωτο, με την ανεργία να τρέχει στο 23%.
Η βέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι από αυτό το μήνα, θα επιδιώξει περικοπές της τάξεως του 5,8%, υποσχόμενη όμως ότι το 2013, θα πετύχει ένα ποσοστό 3%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι αρνητικοί δείκτες της Ισπανικής οικονομίας προέρχονται από τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και ότι ο δείκτης ανάπτυξης κινήθηκε το 2011, κάτω του προβλεπόμενου 0,7 %.
Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι η Μαδρίτη θα ήθελε μια ανοχή χρόνου και ότι εγγυάται ότι πράγματι το 2013 το έλλειμμα της χώρας του δε θα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ.
"Η Ισπανία θέλει να εκπληρώσει τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, που έχουμε αναλάβει εθελοντικά το 2009 και έτσι οι ενέργειές μας θα είναι σύμφωνα με τις συστάσεις του Eurogroup και της Επιτροπής", δήλωσε ο Ραχόι.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ανησυχούν ότι αν επιτραπεί μια σχετική χαλαρότητα στην Οικονομία της Ισπανίας, αφενός θα υπάρξει απόκλιση από τους φετινούς δημοσιονομικούς της στόχους, αφετέρου θα υπονομευτεί η αξιοπιστία των αυστηρότερων κανόνων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει αποφασίσει η σύνοδος κορυφής.
Το Βέλγιο δήλωσε το Σαββατοκύριακο προσήλωση στους κανόνες που τέθηκαν, με περαιτέρω λήψη μέτρων για εξοικονόμηση επιπλέον 2 δις. Ευρώ, από περικοπές κρατικών δαπανών.
Το αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο, προβλέπει πρόστιμα για τις χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, των οποίων τα ελλείμματα ξεπερνούν το ανώτατο όριο του 3% που έθεσαν οι Βρυξέλλες. Θα είναι πολύ δύσκολο για την Ισπανική Κυβέρνηση να τεκμηριώσει τους λόγους για τους οποίους ζητά ευνοϊκότερη μεταχείριση από την Ευρωζώνη.
Η Ελλάδα από την άλλη, παρά τη βαθιά ύφεση, αποδέχθηκε τα επιπλέον μέτρα λιτότητας, προκειμένου να λάβει το δεύτερο πακέτο διάσωσης.
"Ο στόχος για το 2013 είναι ότι η μείωση του ελλείμματος θα πρέπει να διασφαλίζεται," δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης , προσθέτοντας ότι θα εξεταστούν όλα τα στοιχεία για την Ισπανία και ενδεχομένως, η χώρα να μη γλιτώσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Η ζώνη του ευρώ απαιτεί από την Ισπανία να μειώσει το έλλειμμά της και να δείξει τις αγορές ότι εργάζεται σοβαρά με τα δημοσιονομικά της. Έτσι θα περιοριστούν και οι ανησυχίες ότι ενδεχομένως και άλλες χώρες, μετά την Ελλάδα, θα προσφύγουν στο Ταμείο διάσωσης με αποτέλεσμα να μην επαρκέσουν τα κονδύλια, που διαθέτει.
Ο πλούσιος Βοράς, κυρίως η Γερμανία -επί του παρόντος- αρνούνται να αυξηθούν τα κονδύλια του Ταμείου πέρα από τα συμφωνηθέντα 750 δις για τα EFSF και ESM, μετά τον Ιούλιο. Απόφαση όμως αναμένεται να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση στο τέλος Μαρτίου.
Reuters