Γράφει ο Ρεπόρτερ (που σκέφτεται και ψάχνεται)
Να τα γλέντια. Η πρεσβεία της Λιβύης –λέει ή ειδηση-παρέδωσε στην Ελληνική αστυνομία αριθμό όπλων..…Και όλοι …ησυχάσαμε. Μήπως να το δούμε από…λίγο πιο κοντά και με βάση την φιλοσοφία της Newstrap.gr ;
Πληροφορούμαστε ,λοιπόν, από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, ότι :
Δύο κρύπτες με 43 αντιαεροπορικούς πυραύλους και άλλα όπλα βρέθηκαν στην Αλγερία. Οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας ισχυρίζονται ότι το οπλοστάσιο αυτό κοντά στα σύνορα ήταν λαθραίο και ότι προερχόταν από τη Λιβύη.
Οι δύο κρύπτες σύμφωνα με την αλγερινή εφημερίδα El Watan, που επικαλείται πηγές από την κρατική ασφάλεια, βρέθηκαν κοντά στην πόλη Amenas, στη νότια Αλγερία κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη.
Σε μια από από τις δύο κρύπτες,περιέχονταν ρωσικα 9K338 Igla-S (το ΝΑΤΟ τα αναφέρει με το όνομα S.Ε.-24 Grinch) και 9K32 Strela-2 (SA-7 Grail) επωμιζόμενα βλήματα εδάφους-αέρος πυραυλικών συστημάτων. Όλος ο οπλισμός προέρχεται από τα οπλοστάσια του πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.
Μέχρι στιγμής δεν ακολούθησε καμία επίσημη αλγερινή απάντηση. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για λαθρεμπόριο όπλων της Λιβύης από διακινητές των οποίων η δραστηριότητα σταμάτησε πέρυσι από τις δυνάμεις ασφαλείας της Αλγερίας.
Αυτό αποτελούσε μέρος του σχεδίου ασφαλείας και ξεκίνησε από κοινού με τον Νίγηρα και το Μάλι. Έτσι οι αλγερινές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν και να εμποδίσουν περίπου τριάντα ειδικές διαδρομές διείσδυσης που χρησιμοποιούνταν από τους διακινητές και τους τρομοκράτες.
Το 2011, οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν 87 Λίβυους που εισάγονται λαθραία όπλα από τη χώρα τους στην Αλγερία.
Η Αλγερία δεν είναι η μόνη χώρα που τέθηκε σε συναγερμό από την έντονη παράνομη διακίνηση όπλων στα σύνορά της.
Η μαύρη αγορά για τα όπλα έχει κατακλύσει πολλές άλλες αφρικανικές χώρες με πυρομαχικά από τη Λιβύη, όπως αναφέρει ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για την Αφρική Mikhail Margelov:
"Πρόσφατα επισκέφθηκα τη Νιγηρία, το Μάλι, τη Μαυριτανία και το Μαρόκο, και για τις τέσσερις αυτές χώρες το τι συμβαίνει στην έρημο είναι ένας πραγματικός εφιάλτης," δήλωσε τον Ιανουάριο στην ρωσική τηλεόραση.
-"Ένας από τους ηγέτες των φυλών μου είπε, αυτά που συνέβησαν στη Λιβύη έχουν υπονομεύσει την αγορά.
Ρώτησα, «ποιας αγοράς;» Και απάντησε:
- «Σήμερα, ένα σοβιετικής ή κινεζικής κατασκευής MANPAD [επωμιζόμενα βλήματα εδάφους-αέρος πυραυλικών συστημάτων], έχει κόστος όσο δύο καλάσνικοφ. Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, γιατί το λαθρεμπόριο όπλων μπορεί να καταλήξει κάπου στο νότο της Αφρικής ή κάπου στο νότο της Ευρώπης. (σημείωση σκεπτόμενου ρεπόρτερ: Νότος της Ευρώπης;Λέτε;)
Εκτιμάται ότι το οπλοστάσιο του Καντάφι αριθμούσε περίπου 20.000 τέτοιους πυραύλους και ότι ήταν το μεγαλύτερο μεταξύ των των χωρών που δεν τους παράγουν.
Ο κύριος φόβος είναι ότι όλη αυτό το θανάσιμο φορτίο μπορεί τώρα εύκολα να βγει λαθραία από τη Λιβύη από διάφορες τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών υποοργανώσεων της Αλ Κάιντα, και στη συνέχεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις εναντίον στόχων της πολιτικής αεροπορίας στόχους οπουδήποτε στον κόσμο.
Χιλιάδες πύραυλοι πιστεύεται ότι έχουν ήδη χαθεί, όταν οι αντάρτες ανέτρεψαν τον πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι και τους δόθηκε η δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στα κρατικά οπλικά αποθέματα.
Παρ' όλα αυτά εξακολουθούν να παραμένουν πολλά και κρίσιμα ερωτήματα, όπως αν το λαθρεμπόριο περιορίζεται μόνο σε όπλα από το “ανεξέλεγκτο” (με την ανοχή του ΝΑΤΟ και των αμερικανών) πλιάτσικο των κρατικών στρατιωτικών αποθηκών ή αν αφορά και οπλικά συστήματα που παρείχαν αφειδώς οι γάλλοι και οι βρετανοί με την έναρξη των εχθροπραξιών ή και νωρίτερα ακόμη, στους λίβυους αντικαθεστωτικούς .
Όπως επίσης αν και κατά πόσο η χρήση τους προορίζεται να περιοριστεί σε “τρομοκρατικές” ομάδες και όχι σε παρακρατικές ή παραστρατιωτικές οργανώσεις ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες με “δημοκρατικά” καθεστώτα (σημείωση:σας θυμίζει κάτι αυτό το τελευταίο;)
Αντί επιλόγου ακόμη ένα ερώτημα:
Ποιοι είναι οι πραγματικοί διακινητές του παράνομου εμπόριου των όπλων, ποια συμφέροντα εκπροσωπούν, εκτός από τα δικά τους και ποιοι μηχανισμοί άλλοτε τους καλύπτουν και άλλοτε τους αποκαλύπτουν;