NEWSTRAP.GR

Λείπουν 20 δις ευρώ στην διετία λέει η JP Morgan.

E-mail Εκτύπωση PDF

1arseniko*Πως το χρέος περνά σε ξένο δίκαιο και σε ξένα κράτη.

*Γιατί κάποιοι δεν θα κουρευτούν με τίποτα

 

Του Νίκου Κωτσικόπουλου

 

Κενό χρηματοδότησης 20 δις ευρώ μεταξύ 2012-2014 στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα για την Ελλάδα, βλέπει το τμήμα ανάλυσης της JP Morgan, σε report που δημοσιεύτηκε σήμερα, εν μέσω πανηγυρισμών για την επιτυχία του προγράμματος ανταλλαγής χρέους PSI.

Τι πανηγυρίζουν άραγε; Το report λέει ξεκάθαρα ότι το πρόγραμμα απέτυχε, πριν καν ξεκινήσει. Που είναι το γλυκάκι για να χρυσωθεί το χάπι; Το sweetener; Α, αυτό θα το πήραν μάλλον αυτοί που πανηγυρίζουν.

Σύμφωνα με τον ξένο οίκο το 75% του συνολικού ελληνικού χρέους, (όχι μόνον τα ομόλογα) θα περάσει σε θεσμικά διακρατικά χέρια. Για να το καταλάβουμε καλύτερα, από χρέος ιδιωτών θα γίνει χρέος της ΕΕ της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Ένα ποσό 70 δις ευρώ ή το ¼ του συνολικού χρέους, υπολογίζει ο οίκος ότι θα μείνει σε χέρια ιδιωτών και θα ωριμάζει για να λήξει μεταξύ 10 και 30 ετών. Και σε λόγου μας…

Ο πίνακας που συνοδεύει το θέμα είναι της JP Morgan. Δημοσιεύτηκε στους Financial Times. Παρουσιάζει την σταδιακή αλλαγή του ελληνικού χρέους που από τις τράπεζες περνάει στα ξένα κράτη…

Ας δούμε όμως εμείς μερικά δικά μας συμπεράσματα, που δεν απέχουν πολύ από του οίκου:

*Πρώτον, ΟΛΟ το χρέος μετατρέπεται σε χρέος του Αγγλικού Δικαίου. Σε ενυπόθηκο και εγγυημένο χρέος. Οι ιδιώτες παίρνουν ομόλογα Αγγλικού Δικαίου στη θέση των παλαιών. Για να πληρωθούν αυτοί παίρνουμε δάνεια σε Αγγλικό Δίκαιο από ΕΕ και ΔΝΤ. Και αυτά ενυπόθηκα και εγγυημένα.

*Δεύτερον λοιπόν, όλο το χρέος γίνεται σε Αγγλικό Δίκαιο αλλά και διακρατικό- θεσμικό, όπως  σωστά λέει η JP Morgan. Τέτοια επιτυχία!!! Άντε τώρα να κουρέψεις κράτη και την ΕΚΤ λες κι είναι ιδιώτες. Μπορείς;

*Μερικοί δεν έχουν καλή σχέση με τα νούμερα. Να τους πεις νούμερα; Απλά πραγματάκια είναι. ¨όλα τα παρακάτω αριθμοί και πληροφορίες είναι απευθείας από την έκθεση της Credit Suisse που βγήκε χθες και παρουσιάσαμε. Μετρείστε:

1.) 177,5 δις ευρώ, είναι η αξία των ελληνικών ομολόγων, σε Ελληνικό Δίκαιο. Περίπου 9 δις ευρώ έχουν οι ξένες Κεντρικές Τράπεζες. ΔΕΝ κουρεύονται, αλλά θα πουν εθελοντικά ναι. Θα δηλώσουν συμμετοχή στην ανταλλαγή δηλαδή, για να ενισχυθεί το ποσοστό, ώστε να βγει το όριο για ενεργοποίηση των CACs. Σύνολο περίπου 187 δις ευρώ, έως εδώ.

2) Άλλα 18,5 δις ευρώ είναι η αξία των ελληνικών ομολόγων, σε ξένο δίκαιο. Σύνολο με τα προηγούμενα περί τα 206 δις ευρώ του ομολογιακού χρέους…. Από αυτά τα ομόλογα, κάποια εκδόθηκαν πριν το 2004 και απαιτούν 66,6% των εθελοντών για να κουρευτούν με CACs. Τα ομόλογα  Αγγλικού Δικαίου μετά το 2004, θέλουν πλειοψηφία εθελοντών 75%  για να επιβληθούν CACs. Εύλογα λοιπόν σκέπτεται κανείς. Ποιος θα δεχθεί κούρεμα από αυτούς; Αφού εξασφαλίζονται ήδη με το Αγγλικό Δίκαιο. Θα δεχθούν μείωση του κεφαλαίου τους κατά 53%; Αν είναι ήδη εξασφαλισμένοι;

Εμείς δεν μπορούμε να ακούμε άλλο για «κούρεμα χρέους». Πρόκειται για κοροϊδία. Κούρεμα των Ταμείων και εξαφάνιση του Ασφαλιστικού και Υγειονομικού Συστήματος με το έτσι θέλω, στην Ελλάδα, ναι. Έχουμε. Και θα θυμίσουμε και τις έγινε στον Καναδά πριν λίγα χρόνια. Με ψεύτικα στατιστικά στοιχεία, ξεπούλησαν το Ασφαλιστικό και Υγειονομικό Σύστημα στους ιδιώτες.

Αυτό γίνεται και εδώ τώρα. Το δημόσιο δηλαδή οι φορολογούμενοι θα χρεωθούν  ασύλληπτα ποσά, αλλά οι τράπεζες θα πάρουν κεφάλαια άνω τω 30 δις ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθούν. Τα Ταμεία;

Add comment


Security code
Refresh