Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Μόλις 73,8% η συνολική πραγματική συμμετοχή στην ανταλλαγή χρέους. Ομόλογα 152 δις ευρώ σε σύνολο 206 δις ευρώ.
*Το αγκάθι του PSI, με τα 18-21 δις ευρώ ομολόγων σε Αγγλικό Δίκαιο. Θα ζητήσουν αποζημιώσεις;
*Οι 5 περιπτώσεις που πληρώνουν τα CDS . Το report της Credit Suisse και η προετοιμασία της ISDA
Στο 73,8% είναι η πραγματική συμμετοχή εθελοντών για τη ανταλλαγή χρέους, στην επιχείρηση της μεγαλύτερης ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, η οποία όμως ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Ακόμα και στην ανακοίνωση λοιπόν, λένε ψέματα; Έλεος πια. Μιλάμε για συμμετοχή επί του συνόλου (ΣΥΝΟΛΟΥ) του ομολογιακού χρέους 206 δις ευρώ, με κατόχους ομολόγων 153 δις ευρώ. Πόσο είναι αυτό;
Δείτε παρακάτω, ΠΩΣ το δημόσιο ΧΡΕΩΘΗΚΕ με ομόλογα των επιχειρήσεων αστικών λεωφορείων της Αθήνας, και του ΟΣΕ, σε ξένο Αγγλικό Δίκαιο. Δείτε, με ποιους τρόπους μπορεί να πληρωθούν αποζημιώσεις σε CDS και γιατί ο κάτοχοι ομολόγων αξίας 18-21,5 δις ευρώ που εκδόθηκαν από παλιά σε ΞΕΝΟ ΔΙΚΑΙΟ, δύσκολα θα δεχθούν ανταλλαγή αφού καλύπτονται. Έτσι ΔΕΝ συμμετέχουν.
Από μέρες έγκυρες πηγές και ξένες εκθέσεις επέμεναν ότι εθελοντικό κούρεμα που θα προσεγγίζει τα νούμερα που θέλουν οι προβλέψεις των συγγραφέων των προγραμμάτων λιτότητας και ξεπουλήματος, είναι αδύνατο. Σήμερα έχουμε την επίσημη ανακοίνωση που ανατρέπει ακόμα και χθεσινοβραδινές ανοησίες περί κουρέματος 90% και μάλιστα στο σύνολο του χρέους.
Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: Το σύνολο του χρέους είναι 206 δις ευρώ. Εκεί περιλαμβάνονται παλαιά διεθνή ομόλογα του δημοσίου (και κάποιων ΔΕΚΟ το χρέος των οποίων ανέλαβε το δημόσιο). Συνολικά 18-21,5 δις ευρώ είναι τα ομόλογα αυτά με ξένο δίκαιο, ρήτρα νομίσματος κλπ. Το ισοδύναμο των ποσών σε ευρώ δηλαδή είναι 18-21,5 δις ευρώ, γιατί μιλάμε για ομόλογα σε γεν, δολάρια και παλαιότερα σε φράγκα κλπ.
Πέραν αυτών υπάρχει ένα ζήτημα με τα ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες. Ανεξάρτητα δηλαδή από το αν οι Κεντρικές Τράπεζες:
*Έχουν ομόλογα με Αγγλικό Δίκαιο δηλαδή μεταξύ αυτών με 28-21,5 δις ευρώ.
*Δεν κουρεύονται τα ομόλογά τους ότι κι αν είναι, κατά 53% άρα μειώνουν λιγότερο το ονομαστικό χρέος, ακόμα κι αν κουρευτούν, επί του συνόλου των 206 δις ευρώ του ονομαστικού ομολογιακού χρέους.
*Δηλώνουν όμως συμμετοχή για να βοηθήσουν και να ανέβει το ποσοστό, ώστε να μην γίνει χρήση των CACs.
Η πιθανότητα για ενεργοποίηση ασφαλίστρων CDS του ελληνικού χρέους έμοιαζε χθες υψηλότατη με τον αρμόδιο οργανισμό ISDA να έχει ήδη κάνει προκαταρκτικές ενέργειες προετοιμασίας, με ανάρτηση λίστας υποχρεώσεων, την ώρα που η ανταλλαγή χρέους τελείωνε χθες το μεσημέρι και οι ανεπίσημες πληροφορίες από ελληνικές αλλά και ξένες πηγές, ήθελαν σε περίπου 76% ή 78% την εθελοντική συμμετοχή στην ανταλλαγή του ελληνικού ομολογιακού χρέους. Μόνον που αυτή τη φορά η πιθανότητα να πληρωθούν αποζημιώσεις με ενεργοποίηση των CDS ήταν αυξημένη, λόγω των πολλών διαφορετικών ομολόγων και των κατόχων τους και της πιθανότητας να ενεργοποιηθούν τελικά οι ρήτρες CACs της υποχρεωτικής συμμετοχής στα νέα ομόλογα.
Αυτό γιατί οι τροϊκανοί έχουν υπολογίσει μία μεγάλη συμμετοχή με ανταλλαγή χρέους άνω των 180 δις ευρώ για να βγουν τα προγράμματά τους (πράγμα για το οποίο πολλοί αμφιβάλουν πλέον ακόμα και αν συμμετοχή φθάσει στα 200 δις ευρώ των ομολόγων).
Αλλά για να επιτευχθεί αυτό, υπολογιζόταν ότι απαιτούσε συμμετοχή τουλάχιστον 75% οπότε θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν τα CACs. Διαφορετικά αν η συμμετοχή ήταν εθελοντικά ακόμα μεγαλύτερη και άνω του 85% υπολογιζόταν ότι δεν θα ενεργοποιηθούν ούτε οι ρήτρες CACs, ενώ θα εξαφανιζόταν και το ρίσκο για πληρωμή ασφαλίστρων.
Αν και η πληρωμή αποζημιώσεων, δεν αφορά το ελληνικό δημόσιο, άνθρωποι της αγοράς έλεγαν ότι, αν έχεις προχωρήσει σε αναδιάρθρωση με ανταλλαγή χρέους και πληρώθηκαν και αποζημιώσεις αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα δυσκολότερα- ειδικότερα επειδή κάποια παλαιά ομόλογα υπάγονται στο Αγγλικό Δίκαιο… Πόσα; Συνολικά 18 δις ευρώ ανέφεραν πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και report της Credit Suisse, ενώ άλλες πηγές προσδιόριζαν το ποσόν των ομολόγων λίγο υψηλότερα στα 21,5 δις ευρώ περίπου, αναφέροντας ότι τα 18 δις ευρώ ήταν σε ευρώ και τα άλλα 3 δις ευρώ σε γεν και δολάρια (2+1 δις ευρώ) αντίστοιχα…
Το πρόβλημα λοιπόν, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσίαζε έκθεση της Credit Suisse ήταν οι διαφορετικές κατηγορίες αυτών των ομολόγων. Διαφορετικές «σοδειές. Άλλα ομόλογα πριν το 2004 και άλλα μετά. Σε αυτές τις δύο βασικές κατηγορίες τα χώριζε ο οίκος εξηγώντας ότι για τα παλιότερα ομόλογα απαιτούνταν συμμετοχή επενδυτών έως 66%-67% για να ενεργοποιηθούν μετά τα οι υποχρεωτικές ρήτρες CACs και να γίνει η ανταλλαγή, ενώ στα νεότερα ομόλογα απαιτούνταν συμμετοχή 75%.
Λεπτομέρειες που ενώ γράφονται δεν δίνονται αναλυτικά από μέρες τώρα. Η έλλειψη διαφάνειας, ήταν παροιμιώδης. Κανείς δεν είπε για τα ομόλογα στο ξένο Αγγλικό Δίκαιο, στο ξένοι νόμισμα, ακόμα αν κάποια από αυτά και πόσα είχαν Κεντρικές Τράπεζες (οπότε τι να κουρέψεις; Αλλά η συμμετοχή πλασματικά θα εμφανιζόταν μεγάλη, γιατί η ΕΚΤ και η Buda θα δήλωναν συμμετοχή στο κούρεμα για να γίνει το PSI, αλλά δεν θα κουρεύονταν!!!).
Αλλά δύο ήταν τα ουσιώδη ζητήματα για τον Έλληνα πολίτη, που πληρώνει αυτή την υπόθεση χωρίς καν να του λένε τι συμβαίνει:
*Πρώτον, το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει το χρέος του ΟΣΕ και των Συγκοινωνιών της Αθήνας. Και το χρέος αυτό αυξάνει το γενικό χρέος και μπορεί να πληρωθούν μάλιστα και CDS; Τι σχέση έχει αυτό με την αναθεώρηση του χρέους από πλευράς ΕΛΣΤΑΤ, μια και αυτή δεν αύξησε μόνον το έλλειμμα, αλλά και το χρέος;
*Δεύτερον, τα Ασφαλιστικά Ταμεία που άφησαν τα κεφάλαιά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, με νόμο του 1952 οδεύουν σαν σφαχτάρια για κούρεμα και θα τσακίσουν έτσι τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό Σύστημα, αφού για αυτά δεν προβλέπεται ανακεφαλαιοποίηση…
Η λίστα της ISDA και οι προετοιμασίες για αποζημιώσεις.
Μέχρι και αργά χθες το μεσημέρι, περνούσε απαρατήρητο, ότι η ISDA είχε δημοσιεύσει από προχθές αργά το βράδυ ένα «προκαταρκτικό κατάλογο των ελληνικών ομολόγων και υποχρεώσεων» για την περίπτωση που θα συνέβαινε ένα πιστωτικό γεγονός. Από την αγορά αυτό εξελήφθην ως σαφής ένδειξη, ότι η ISDA ετοιμαζόταν να κηρύξει ότι θα πληρωθούν κάποιες ασφάλειες σε κατόχους CDS.
Η ανακοίνωσή έλεγε: «Η δημοσίευση του καταλόγου δεν αναφέρει ότι η ISDA πιστεύει ότι θα συμβεί ένα πιστωτικό γεγονός, όσον αφορά την Ελληνική Δημοκρατία. Ωστόσο τα μέλη της ISDA έχουν επισημάνει ότι, κατά το τρέχον οικονομικό περιβάλλον και λαμβάνοντας υπόψη την ενδεχόμενη χρήση των ρητρών συλλογικών δράσεων από την Ελλάδα, είναι φρόνιμο για την ISDA να είναι προετοιμασμένη, σε περίπτωση που ένα πιστωτικό γεγονός προσδιοριστεί από την αρμόδια Επιτροπή».
Η δήλωση της ISDA παρείχε επίσης μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τους κατόχους των ομολόγων που ήθελαν να υποβάλουν στοιχεία και έγγραφα για ομόλογα που δεν είχαν κατατεθεί ώστε να διασφαλίσει η ISDA αν ενεργοποιούνται τα CDS στην περίπτωσή τους και ότι θα πληρωθούν στην ώρα τους.
Οι 5 περιπτώσεις που μπορεί να πληρωθούν ασφάλειες CDS, Credit Suisse
Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο οι πιθανότητες αποζημιώσεων είναι αυξημένες για τα ομόλογα με το Αγγλικό Δίκαιο ύψους 18 δις ευρώ (είπαμε άλλοι λένε ότι είναι 21,5 δις ευρώ). Ειδικά στην περίπτωση της νεότερης σειράς των ομολόγων έκδοσης μετά το 2004, η πιθανότητα να ζητηθούν αποζημιώσεις αφορά τις εξής 5 περιπτώσεις όπως τις υπολογίζει ο οίκος στο χθεσινό report μετά την μελέτη των στοιχείων της ISDA.
- Nα αλλάξει η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την καταβολή του κεφαλαίου, των ασφαλίστρων (εάν υπάρχουν) ή οποιαδήποτε δόση των τόκων.
- Να μειωθεί ή να ακυρωθεί το κεφάλαιο ή η εξόφληση των τιμών ή το premium (εάν υπάρχει).
- Να μειωθεί το ποσοστό του αρχικού κεφαλαίου το οποίο είναι πληρωτέο κατά την προεξόφληση πριν ολοκληρωθεί η περίοδος ωρίμανσης του ομολόγου…
- Να μειωθεί το επιτόκιο των ομολόγων ή οποιαδήποτε πριμοδότηση καταβάλλεται κατά την εξόφλησης των τίτλων.
- Να αλλάξει το νόμισμα για ο οποία υπάρχει απαίτηση.
Συνεπώς για τα ομόλογα σε ξένο Δίκαιο μετά το 2004 που ανταλλάσσονται υπάρχουν δυνατότητες καταβολής αποζημιώσεων εντός ενός μηνός για κατόχους του 25% του συνόλου των ομολόγων αυτών αν υπάρξει συμβάν και δεν πληρωθούν εντός 30 ημερών, το δημόσιο αθετήσει οποιοδήποτε όρο και συνεχίσει να μην πληρώνει μετά από 30 ημέρες και γραπτή ειδοποίηση του δημοσίου να συμμορφωθεί στους πιστωτές, σε περίπτωση που άλλο εξωτερικό δάνειο από 25 εκ. δολάρια και άνω γίνει απαιτητό, αν κηρυχθεί γενική στάση πληρωμών.
Μικρές διαφορές από τα παραπάνω μαζί με το ποσοστό του 66,66% φυσικά προβλέπονται για τα παλαιότερα ομόλογα του 2004. Το αγκάθι πάντα αφορά τα ομόλογα σε ξένο Δίκαιο. Και είναι χαρακτηριστικό, πόσο θα δυσκολέψουν τα πράγματα μετά την ανταλλαγή χρέους για το δημόσιο και τους πολίτες, αφού μετά το PSI το σύνολο του χρέους θα είναι σε ξένο Δίκαιο…
Comments
RSS feed for comments to this post