NEWSTRAP.GR

Απομονωμένη χρεοκοπημένη αλλά χωρίς μικρότερο χρέος η Ελλάδα.*

E-mail Εκτύπωση PDF

 

1anixta*Η αναγγελία για κούρεμα, έφερε άμεσα πλήρη απομόνωση και αδυναμία δανεισμού με υποβάθμιση από την S&P

Του Νίκου Κωτσικόπουλου

 Ο «κλώτσος» δόθηκε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ. Η Ελλάδα ξεκίνησε την ανταλλαγή ομολόγων και μπήκε εθελοντικά σε φάση χρηματοοικονομικής πτώχευσης….

Την Καθαρά Δευτέρα με τους χαρταετούς βρεγμένους και κατεβασμένους, ήρθε άμεσα η αναμενόμενη απάντηση: Η S&P υποβάθμισε σε κατηγορία πτώχευσης την Ελλάδα. Εντάξει για την ακρίβεια σε κατηγορία «επιλεκτικής» πτώχευσης. Λες κι έχει διαφορά…

Πλέον η Ελλάδα θα παραμείνει σε  αυτή την κατηγορία μέχρι η ανταλλαγή ομολόγων να ολοκληρωθεί (εικάζεται ότι θα γίνει έως τις 12 Μαρτίου) και τότε η Ελλάδα θα βγει από την χρηματοοικονομική κατηγορία «κόλασης» (επιλεκτική χρεοκοπία ή selective default) για να μπει στην κατώτερη κατηγορία επικίνδυνου σκουπιδιού  CCC

Μία ιδέα για το τι σημαίνουν όλα αυτά, πήραν οι Έλληνες από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ΕΚΤ η οποία «προσωρινά» (όσο δηλαδή ο αμερικανικός οίκος S&P μας κρατάει σε κατηγορία χρεοκοπίας) δεν μπορεί να δίνει δάνεια σε ελληνικές και ξένες τράπεζες που τα ζητούν παρουσιάζοντας ως εγγύηση ελληνικά ομόλογα.

Η ΕΚΤ αφήνει φυσικά την Τράπεζα της Ελλάδος να δανείζει τις τράπεζες από το παράθυρο για αυτό το διάστημα.

Που μπορεί να προκύψει πρόβλημα; Τι σημαίνουν όλα αυτά τελικά;

Σημαίνουν, πολύ απλά, ότι ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ η Ελλάδα δέχθηκε να μπει σε μία λογική ανταλλαγής χρέους (swap) που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καν κούρεμα και δεν μειώνει πραγματικά το χρέος, παίρνοντας όμως παράλληλα όλα τα μειονεκτήματα αυτής της υπόθεσης. Μειονεκτήματα τα οποία μας τόνιζαν ο πρώην υπουργός Οικονο9μικών Παπακωνσταντίνου, οι κάθε λογής παπαγάλοι, οι τραπεζίτες, οι ραντιέρηδες των ομολόγων και πλείστοι φιλο-μνημονιακοί, όταν επιχειρούσαν να αντιδράσουν στο επιχείρημα για ανάγκη μείωσης του χρέους.

Τώρα λοιπόν, έκαναν, όλα όσα δεν έπρεπε να κάνουν και το χρέος δεν μειώνουν αλλά απλώς το ανταλλάσουν σε Αγγλικό Δίκαιο, ενώ ταυτόχρονα στέλνου την χώρα σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Το ερώτημα είναι: Τι θα συμβεί αν; Τι θα συμβεί αν ΔΕΝ δεχθούν «κούρεμα» τα funds, οι κερδοσκόποι και οι ραντιέρηδες στο επιδιωκόμενο ποσοστό; Πως θα ξεφύγει η χώρα από αυτό  το καθεστώς χρεοκοπίας των οίκων και συνεπώς και από την δυσκολία δανεισμού αν γίνει υποχρεωτικό το «κούρεμα» με εφαρμογή της ρήτρας για υποχρεωτική συμμετοχή CACs;

Ας σημειωθεί ότι μέχρι και αύριο (Τετάρτη) το απόγευμα, η επιτροπή τω τραπεζών και ασφαλιστών ISDA θα απαντήσει, αν θα πρέπει να πληρωθούν ασφάλειες στους κατόχους συμβολαίων CDS που ασφάλιζαν ελληνικά ομόλογα. Το ζήτημα είναι σχετικό και με τις ρήτρες, όμως ουσιαστικά είναι μία πίεση προς τους κερδοσκόπους των ελληνικών ομολόγων να δεχθούν να ανταλλάξουν  τα ομόλογά με τους με νέα περιοριζόμενοι σε αυτά που προσφέρουν και χωρίς να διεκδικούν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Το πρόγραμμα ανταλλαγής ως γνωστόν προβλέπει:

Οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, εκτός των ΗΠΑ, καλούνται να ανταλλάξουν ομόλογα συνολικού ύψους 206 δις ευρώ, ως ακολούθως:

1.Με νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ονομαστικής αξίας ίσης με το 31,5% της ονομαστικής αξίας των ανταλλασσόμενων ομολόγων

2. Επιπλέον Τίτλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) με ημερομηνία εκκαθάρισης έως και δύο χρόνια το πολύ σαν ρευστό (η μη απόδοση το οποίου ουσιαστικά μεγάλωσε το «κούρεμα» αφού Αντί ρευστού δίνονται διετείς ευρωπαϊκοί τίτλοι του ταμείου ΕΤΧΣ) με ονομαστική αξία ίση προς το 15% της ονομαστικής αξίας των ανταλλασσόμενων ομολόγων.

3.Με αποσπώμενους τίτλους συνδεδεμένους με την πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου προϊόντος της Ελλάδος με ενδεικτική αξία ίση με τα νέα ομόλογα του κάθε κατόχου(ρήτρα απόδοσης ΑΕΠ αν αυξηθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Βάσει των όρων που ανακοινώθηκαν, συνολικά το 53,5% της αρχικής ονομαστικής αξίας των ομολόγων θα διαγραφεί, το 31,5% του αρχικού ποσού θα ανταλλαγεί με νέα ελληνικά ομόλογα με λήξη από 11 έως 30 χρόνια, ενώ το υπόλοιπο 15% θα είναι τίτλοι βραχυχρόνιας λήξης που θα εκδοθούν από το EFSF. Τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το Αγγλικό Δίκαιο.

Η περίοδος αποδοχής της προσφοράς θα διαρκέσει 10 ημέρες με στόχο η ανταλλαγή για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου να ολοκληρωθεί στις 12 Μαρτίου και αρχές Απριλίου η ίδια διαδικασία για τα ομόλογα ξένου δικαίου.

Τέλος, αν η συμμετοχή στη δημόσια προσφορά υπερβεί το 90%, τότε η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων θα ολοκληρωθεί κανονικά. Στην περίπτωση που η συμμετοχή κυμανθεί από 75% ως 90% τότε το ελληνικό κράτος θα συμβουλευτεί με τους πιστωτές του επίσημου τομέα για το πως θα προχωρήσει στην ανταλλαγή. Εφόσον, η συμμετοχή είναι μικρότερη από το 75%, η διαδικασία ανταλλαγής δεν θα προχωρήσει.

Αν λοιπόν υπάρξουν αντιδράσεις πιστωτών να δούμε πως θα βγει από την «τρύπα» η Ελλάδα, η οποία παρόλα αυτά κάθισε να δανειστεί με επαχθείς όρους (μνημόνια, Αγγλικό Δίκαιο, άνευ όρων παραίτηση από την περιουσία του δημοσίου) για να πληρώσει τους δανειστές, αντί να τους κουρέψει με την ψιλή και χωρίς όρους ή να δανειστεί ανακοινώνοντας μονομερώς  διακοπή πληρωμών και άρνηση αναγνώρισης του επαχθούς χρέους.

Οι αντιδρώντες με αυτή την πρόταση, υποστήριζαν ότι η Ελλάδα θα απομονωθεί. Τελικώς πέτυχαν να απομονωθεί εξίσου η Ελλάδα αλλά χωρίς να μειωθεί το χρέος. …

Add comment


Security code
Refresh