Με ρωγμές και διαφορετικές γραμμές συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των δικηγόρων. Ηδη ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ) αποφάσισε ότι δεν θα ακολουθήσει την απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προχωρώντας σε τρεις νέες διήμερες αποχές από τα καθήκοντά τους.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια των προέδρων αποφάσισε κυλιόμενες απεργίες πανελλαδικά για τις 20 και 21 Μαρτίου, 26 και 27 Μαρτίου καθώς και για τις 5 και 6 Απριλίου 2012. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε μάλιστα σε ψηφοφορία το κρίσιμο ερώτημα εάν πρέπει να συνεχιστούν ή να ανασταλούν οι αποχές. Και το «διά ταύτα» ήταν ότι πρέπει να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, αποτέλεσμα που σφραγίστηκε με ψήφους 34 έναντι 17. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέθηκε επίσης σε ψηφοφορία το ενδεχόμενο οι κινητοποιήσεις να είναι διαρκείας και οι δικηγόροι να συνεχίσουν να απέχουν από τα καθήκοντά τους μέχρι τη διάλυση της Βουλής. Εναντι αυτής της προοπτικής επικράτησαν οι διήμερες αποχές, με ψήφους μάλιστα 37 έναντι 12, δύο λευκά και δύο «παρών».
Η απόφαση της Ολομέλειας, όμως, δεν δεσμεύει τους τοπικούς Δικηγορικούς Συλλόγους. Και να έχει ισχύ το αποτέλεσμα της Ολομέλειας, θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα διοικητικά συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων.
Λίγη ώρα αργότερα, το ΔΣ του ΔΣΑ τραβούσε διαφορετική γραμμή υπερψηφίζοντας την πρόταση του προέδρου του Συλλόγου Γιάννη Αδαμόπουλου για αναστολή των κινητοποιήσεων. Γεγονός που σημαίνει ότι τις επίμαχες ημέρες της δικηγορικής αποχής οι δίκες - τουλάχιστον στην Αθήνα - θα διεξάγονται κανονικά.
Αιχμή του δόρατος για τον δικηγορικό κόσμο είναι το περαιτέρω άνοιγμα του επαγγέλματός του. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων «εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την επιχειρούμενη αποδόμηση του δικηγορικού λειτουργήματος, στην οποία οδηγούν η ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου και η εξ αυτού υπαγορευόμενη μεταρρύθμιση του Κώδικα περί Δικηγόρων. Οι μνημονιακές αυτές ρυθμίσεις είναι βέβαιο πως έχουν ως στόχο την ποδηγέτηση της Δικαιοσύνης υπό τις οδηγίες και το πνεύμα της τρόικας, η οποία επιχειρεί δίχως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να υποκαταστήσει τις προβλεπόμενες θεσμικές λειτουργίες».
Από την πλευρά του, και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, παρά τη διαφορετική απόφαση που έλαβε, επισημαίνει ότι «η δικηγορική κοινότητα της Αθήνας παραμένει σε εγρήγορση».
tanea.gr