NEWSTRAP.GR

Η "καλή" άρση πίστωσης, τα "κακά" φαρμακεία και το "άσχημο" κράτος

E-mail Εκτύπωση PDF

index

 

Ρεπορτάζ: Έρρικα Ρούσσου

"Αδυνατούμε πλέον να είμαστε χορηγοί των Ασφαλιστικών Ταμείων".

Αγανάκτηση με παρελκόμενο την άρση πίστωσης.

Τα 150 εκατ. ευρώ των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι ένα χρέος που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τα φαρμακεία.

Δείχνοντας την Κυβέρνηση, οι φαρμακοποιοί με πικρία, εκφράζονται:

"Αυτοί οι οποίοι τριάντα χρόνια τώρα τα διέλυσαν, δεν μπορούν να εμφανίζονται και ως "μνημονιακοί" σωτήρες". 

Αμετάκλητοι, δηλώνουν ότι:

1. Θα συνεχίσουν την άρση της πίστωσης στα ταμεία ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΗΣΑΠ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ, ΤΣΑΥ ΤΣΜΕΔΕ και Δικηγόροι Αθηνών.

2. Θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 8 Μαρτίου και άρση της πίστωσης σε όλα τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία πλήν ΕΥΔΑΠ, ΤΥΠΕΤ, ΕΔΟΕΑΠ και ΕΟΠΥΥ.

3. Θα δοθεί χρονικό περιθώριο μέχρι τις 16-3-2012 στον ΕΟΠΥΥ να πληρώσει τις συνταγές Ιανουαρίου, καθώς και την προκαταβολή των 48 εκατ. ευρώ του ΟΠΑΔ όπως προκύπτει από το ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο του Ιανουαρίου. Σε αντίθετη περίπτωση οι φαρμακοποιοί θα προχωρήσουν από τις 17-3-2012 σε άρση της πίστωσης και προς τον ΕΟΠΥΥ.

4. Μετά τις 17-3-2012 για τον ΕΟΠΥΥ και εφόσον έχει ανταποκριθεί στις ανωτέρω υποχρεώσεις του, θα αφήσουν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 31-3-2012 να εξοφλήσει όλα τα υπόλοιπα χρέη του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ όπως προκύπτει από το ίδιο πολυνομοσχέδιο. Σε αντίθετη περίπτωση από 1/4/2012 θα προχωρήσουν σε άρση της πίστωσης και προς τον ΕΟΠΥΥ.

5. Το συνεχές φαινόμενο, να δημιουργούνται Ασφαλιστικά Ταμεία με πολλά χρέη προηγούμενων μηνών προς τους φαρμακοποιούς και να εντάσσονται αυτά στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να γνωρίζουμε πότε και εάν θα μας δοθούν τα χρέη αυτά, όπως έχει γίνει με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ, οδήγησε τη Γενική Συνέλευση στην απόφαση: "Από τούδε και στο εξής σε περίπτωση που ένα ασφαλιστικό ταμείο ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να έχει προηγουμένως εξοφλήσει τα χρέη τους προς τους φαρμακοποιούς, αυτό θα αποτελέσει επίσης αιτία άρσης της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ".

Η απάντηση προς τους φαρμακοποιούς ήρθε από τον Γ. Κουτρουμάνη ο οποίος και υποστήριξε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι : "Θα πάρουμε κάθε μέτρο για την προστασία των ασφαλισμένων. Δεν μπορεί οι όποιες επιλογές σε σχέση με τις κινητοποιήσεις τους να στρέφονται κατά του πολίτη ... είναι απαράδεκτο να μη δίνουν φάρμακα στους ασφαλισμένους. Είναι άλλο πράγμα να επιλέξεις τη σύγκρουση με τα υπουργεία και άλλο να μη δίνεις το φάρμακο στον ασφαλισμένο".

Ο κ. Κουτρουμάνης, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι "το ΙΚΑ δεν καθυστέρησε ποτέ να πληρώσει και σε εποχές παχιών αγελάδων πλήρωνε 240 – 250 εκατ ευρώ το μήνα. Αν ενοχλεί ότι τώρα πάμε να βάλουμε μία τάξη, να μας το πουν".

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δηλώνει αγανακτισμένος.

Τα φαρμακεία σε Αθήνα και Πειραιά εμφανίζονται "ανυπάκουα" καθώς θα παραμείνουν ανοιχτά παρά τη 48ωρη προειδοποιητική απεργία που κήρυξε ο ΠΦΣ σε όλη την χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή 8 και 9 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση, δια στόματος Γ. Κουτρουμάνη, δείχνει αποφασισμένη.

Η τσόχα στρώθηκε. Γκρουπιέρης, ως είθισται, το κράτος. Παίχτες, ο ΠΦΣ, οι φαρμακοποιοί, τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Μάρκες; Για μια ακόμη φορά οι πολίτες. Σε ένα παιχνίδι που ακόμα και να μην είναι στημένο, σε καμία περίπτωση δεν κερδίζει η υγεία τους.

Comments  

 
0 #1 giorgio 2012-03-11 11:01
το ταμειο της πιστεως που ανηκει στο ΤΑΥΤΕΚΩ εχει σταματησει να καλυπτει καθε ιατροφαρμακευτι κη δαπανη και πριν την καταστροφη του απο επεισοδια φεβρουαριου.Οι ασφαλισμενοι σε αυτο το ταμειο βρισκονται σε απογνωση
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh