Γράφει η Έρρικα Ρούσσου
"Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά", Οδυσσέας Ελύτης.
Το ελληνικό κράτος, μάλλον παραδιάβασε-εάν διάβασε-:
"Κάνε άλμα πιο γρήγορο από την ηθική".
Δε θα ασχοληθώ με τα ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης. Ίσως τελικά, να έχουν δίκιο. Ίσως η είδηση ότι:
Έκοψαν το ρεύμα σε έναν ΑΝΕΡΓΟ στη Νέα Ιωνία. Σε μια ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥ στη Νέα Ιωνία που δεν μπορούσε να πληρώσει το χαράτσι. Ένα χαράτσι που μαζί με τη ΔΕΗ έφτανε τα 400 ευρώ και ο ίδιος είχε επιχειρήσει ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 90 ευρώ το μήνα ώστε να μπορέσει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος.
Ίσως αυτή η έιδηση να είναι οφθαλμαπάτη. Μπορεί και όνειρο μέσα σε παραλήρημα. Έχει όμως αληθοφανή στοιχεία. Είναι γεγονός ότι το κράτος τιμωρεί μόνο εκείνους που θέλουν να είναι εντάξει απέναντι του. Λογικό. Η σύγχρονη ψυχολογία εξηγεί ότι οι άνθρωποι που διέπονται από στοιχεία κατωτερότητας και κομπλεξισμού δεν αντέχουν δίπλα σε υπεύθυνα άτομα. Το κράτος μας έχει πληθώρα τέτοιων ανθρώπων στις καρέκλες του. Μάλιστα, έχουν εκείνες τις καρέκλες με το μοχλό ώστε να ανεβαίνουν όσο πιο ψηλά μπορούν.
Ειλικρινά δεν μπορώ να ασχοληθώ με την κυβέρνηση. Με τη Βουλή. Τους λυπάμαι. Νομίζουν ότι μας κοροϊδεύουν. Εμείς όμως δεν είμαστε παρά ο καθρέφτης τους. Σε εκείνους επιστρέφουν όλα.
Ειλικρινά βάζοντάς τα με το μικρό, τον αδύναμο, τον τίμιο, πιστεύετε ότι μπορείτε να ανακτήσετε δύναμη; Έχετε συνηθίσει στο νόμο-"που είναι νόμος"- να παρεμβαίνετε. Στην ηθική όμως δεν μπορείτε. Όσα σκάνδαλα κι αν στήσετε. Όσα "παράθυρα" κι αν κάνετε.
Δε με αφορά, πλέον, πώς μας αντιμετωπίζετε γιατί θα είμαι εκεί όχι μόνο όταν θα γυρίσει ο τροχός. Αλλά κι όταν θα σας πατήσει.
Για να μιλήσω στη γλώσσα σας, μιας και μόνο από νούμερα καταλαβαίνετε-έμαθα σήμερα στη Βουλή για τα χαμόγελα που έφεραν τα υψηλα ποσοστά του PSI- θα δανειστώ μια παραλλαγμένη, κρητική μαντινάδα:
"Ένα μηδέν σε ψήφισα, και πίστευα θα αλλάξεις. Μα το μηδέν είναι μηδέν όπως κι αν το κοιτάξεις".