Επιμέλεια: Έρρικα Ρούσσσου
«Με διάβασες; Χάρισέ με! Δώστε ένα βιβλίο, σώστε μια βιβλιοθήκη». Μιλώντας με τα βιβλία δε γινόμαστε μόνο καλύτεροι αναγνώστες. Γινόμαστε καλύτεροι ακροατές.
Η 35η Γιορτή Βιβλίου ξεκινά αύριο και προσκαλεί τόσο τους φίλους όσο και τους εχθρούς της ανάγνωσης να την επισκεφθούν. Οι 24 εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα έως τις 20 Μαΐου ευελπιστούν να βοηθήσουν το βιβλίο να ανακτήσει την πραγματική του θέση στην καρδιά εκείνων που αντέχων να το εξυψώσουν.
Το σύνθημα, «Με διάβασες; Χάρισέ με! Δώστε ένα βιβλίο, σώστε μια βιβλιοθήκη» χρησιμοποιείται από 122 εκδότες. Προσπάθειά τους, σε μια χρονιά που ο τζίρος των βιβλίων έχει μειωθεί κατά 30%, είναι, το Πεδίον του Άρεος να γεμίσει από το κοινό που ξέρει τι σημαίνει απώλεια ενός βιβλίου.
Τα δυσοίωνα στοιχεία του Συλλόγου Επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου προβλέπουν φέτος η πτώση να αγγίζει το 50%. «Ο πολιτισμός, το ίδιο το βιβλίο, μπορεί να είναι το ανάχωμα στην κρίση», λέει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), Θάνος Ψυχογιός (εκδ. Καρδαμίτσα). Η φετινή έκθεση βιβλίου επιστρέφει στον χώρο με τον οποίο είχε παλαιότερα συνδεθεί, το Πεδίον του Αρεως. Επειτα από εννέα χρόνια περιπλάνησης στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τον Κεραμεικό και το Ζάππειο, η ενοικίαση του οποίου είχε κοστίσει πέρυσι στον ΣΕΒΑ 27.000 ευρώ, η έκθεση, με 122 εκδότες (πέρυσι 108), καλείται να συμβάλει «στην αναβάθμιση των χρήσεων» του Πάρκου, μετά την κατά το μεγαλύτερο μέρος ανάπλασή του.
Την προσπάθεια ενίσχυσης των βιβλιοθηκών στις ακριτικές περιοχές θα συνεχίσει και φέτος ο ΣΕΒΑ. Πέρυσι, το κοινό ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του δίνοντας συνολικά 2.800 βιβλία για τις βιβλιοθήκες Λέρου και Λειψών. Φέτος, καλείται να κάνει το ίδιο, κατά της διάρκεια της έκθεσης, με αποδέκτες τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης και τις βιβλιοθήκες των Νοσοκομείων Παίδων, Αγίας Σοφίας και Αγλαΐας Κυριακού, καθώς και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και του Γυμνασίου-Λυκείου Βερδικούσας της Ελασσόνας. «Στην εποχή της κρίσης οι πολίτες βρίσκουν ''στέγη'' στις βιβλιοθήκες», λέει η πρόεδρος της Ενωσης Βιβλιοθηκονόμων, Χριστίνα Κυριακοπούλου. Σύμφωνα με την ίδια, ο αριθμός των πολιτών που πηγαίνουν στις βιβλιοθήκες αυτό τον καιρό έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί. Αυτό λέει η εμπειρία της από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, όπου εργάζεται, αλλά και από άλλες βιβλιοθήκες. Η εμπειρία όμως λέει και κάτι άλλο, σε μερικές βιβλιοθήκες, όπως της Β΄ Πειραιά, τα παιδιά πήγαιναν για να ζεσταθούν. Την Κεντρική Βιβλιοθήκη (οδός Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης), που χρονολογείται από το 1835, με μεγάλους θησαυρούς στις συλλογές της (60.000 τίτλους βιβλίων, αρχείο εφημερίδων από το 1863, αρχείο 900 τίτλων περιοδικών από το 1834, αρχείο ΦΕΚ από το 1833, κ.ά.), προσπαθεί να ζωντανέψει με διάφορες εκδηλώσεις ο Δήμος Αθηναίων.