NEWSTRAP.GR

Τα «Στρατόπεδα βασανιστηρίων» της CIA στην Ευρώπη, στο στόχαστρο της ΕΕ

E-mail Εκτύπωση PDF

detentioncampΑλλού ξηλώνουν και εδώ εμείς στήνουμε

Γράφει : ο Απολιτικός

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) έχει επικεντρώσει το βλέμμα του στα δήθεν κέντρα κράτησης της CIA και τα στρατόπεδα βασανιστηρίων που βρίσκονται στην Ευρώπη. Η είδηση αναφέρεται σήμερα στην ιστοσελίδα του καναλιού NTV της ρωσικής τηλεόρασης.



Οι χώρες της ΕΕ, πρέπει να υποχρεωθούν να διερευνήσουν όλες τις εγκαταστάσεις της CIA εντός των συνόρων τους, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να συντάξει μια έκθεση σχετικά με τις μυστηριώδεις βάσεις που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την γηραιά ήπειρο.

Το 2007 αποκαλύφθηκε ότι η CIA είχε χρησιμοποιήσει ορισμένες αεροπορικές βάσεις στην Ευρώπη για να μεταφέρει σε αυτές, άτομα που έχουν κατηγορηθεί για τρομοκρατία. Ο ισχυρισμός που προβλήθηκε όμως είναι ότι η CIA χρησιμοποίησε στην πραγματικότητα αυτές τις αεροπορικές βάσεις για την απαγωγή, το βασανισμό και τη κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία εκτός των συνόρων των ΗΠΑ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει οργανώσει συναντήσεις με τις ΜΚΟ και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με σκοπό να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ και για την υποτιθέμενη συνενοχή τους με τις κρατήσεις της CIA.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτε από τα κράτη μέλη, προκειμένου να διερευνήσουν και να φτάσουν πραγματικά στη βάση του προβλήματος,»δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμια Οργάνωση κατά των Βασανιστηρίων, Gerald Staberock, σε μια στην έκθεσή του, όπως αναφέρεται στο Euronews.com.

«Υφίσταται διεθνώς η υποχρέωση όχι μόνο να μην γίνονται βασανιστήρια ή να μην είναι κανείς συνεργός σε αυτά, αλλά υπάρχει και επιπλέον υποχρέωση για να διασφαλίζεται ή έρευνα και να εξασφαλίζεται η υποχρεωτική λογοδοσία,»δήλωσε ο Staberock.

Όπως αποκαλύφθηκε, η CIA διατηρεί κέντρα κράτησης στη Λιθουανία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Βρετανία*.
Ειδικότερα στη Πολωνία, φαίνεται ότι υπάρχει κοντά στο αεροδρόμιο του Szymany, στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας, ένα τέτοιο κέντρο. Η CIA χρησιμοποιούσε και τα δύο για τη μεταφορά και τη κράτηση μελών της al Qaeda, αντίστοιχα

Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν ενωρίτερα στις 2/4/12, στην RT, ένα άλλο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι, ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Πολωνίας, Zbigniew Siemiatkowski, κατηγορείται για εμπλοκή στη δημιουργία, στρατοπέδου κράτησης, σε μια απομακρυσμένη περιοχή της χώρας.


Πολλές από τις έρευνες που διενεργήθηκαν κατά τα τελευταία έτη από τα κράτη μέλη έχουν χαρακτηρισθεί ως απόρρητες και τα ευρήματά τους δεν ήταν στη διάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αναγνωρίζοντας τις αποτυχίες ή τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα κράτη μέλη για τη διερεύνηση του προβλήματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πάρει αυτό το ζήτημα στα χέρια της, έτσι ώστε τελικά, να μπορεί να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στις πληροφορίες, δήλωσε η εισηγήτρια της “Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών” του ΕΚ και ευρωβουλευτής, Hélène Flautre,.

(*) ελπίζω μετά από τις αποκαλύψεις αυτές και την επικείμενη έρευνα, να μην μεταστεγαστούν στην Ελλάδα, στα στρατόπεδα «συγκέντρωσης» των μεταναστών !!

Add comment


Security code
Refresh