Της Έρρικας Ρούσσου
"Πράσινοι" αντάρτες, PSI, πολυνομοσχέδιο, κι ένας Χρυσοχοϊδης μένει στην επικαιρότητα τόσες μέρες ως ο αδιάβαστος-διαβασμένος υπουργός.
Οι ειδήσεις κατακλύζουν κάθε σπίτι υπερτονίζοντας το αδιέξοδο. Η ανικανότητα εκείνου που έχει την "καρέκλα" ταυτίζεται σε κάθε περίπτωση με την ανικανότητα εκείνου που του την "πριονίζει" αργά και...με μεγάλη αστάθεια.
Θέλουν λύση, επιδιώκοντας τον ευνουχισμό της κοινωνίας, ωστόσο αγνοούν ότι: "Η Ελλάδα έχει ξαναπεράσει κατοχή. Γι αυτό, "κύριοι", θα ξανασηκωθεί".
Ανατρέχοντας στις ειδήσεις της ημέρας, παρατηρεί κανείς ότι η κοινωνία αλλάζει. Μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα ο κόσμος στρέφει την προσοχή του στον κόσμο κι όχι στον "υπόκοσμο" όσες κι αν είναι οι παραπομπές των μέσων.
Κάποτε έβλεπες κάποιο μέρος γεμάτο κι αναρρωτιόσουν ειρωνικά "τι έγινε μοιράζουν τίποτα;" Χρόνια μετά, η ειρωνική απορία γίνεται πράξη. Μία τεράστια ουρά δημιουργήθηκε χθες στην πλατεία Συντάγματος. Και ναι, μοίραζαν κάτι! Οι αγρότες της Θήβας διέθεσαν μέσα σε τέσσερις ώρες περίπου 20 τόνους τροφίμων, κυρίως πατάτες, κρεμμύδια και καρότα. Τους 3 τόνους μάλιστα, τους προσέφεραν στο Ιδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, στην Αρχιεπισκοπή και σε νοσοκομεία.
Με τη συμβολική αυτή κίνηση θέλησαν να αντιταχθούν στις ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί για ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής τους. Συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, υποστήριξαν τα προϊόντα τους, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο και την στήριξή τους προς τους συνανθρώπους που τους έχουν ανάγκη.
Το θέμα δεν είναι πώς θα συνδράμεις αλλά εάν είσαι σε θέση να σκεφτείς τρόπους και να προσφέρεις.
Ένα άλλο ευπρόσδεκτο κρούσμα κοινωνικής αλληλεγγύης παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα από τοπικούς φορείς. Ο δήμος, ζήτησε με έγγραφό του προς τους διευθυντές, την καταγραφή φαινομένων υποσιτισμού μαθητών στα σχολεία της αρμοδιότητάς του.
Τα περιστατικά που ανέφεραν δάσκαλοι και καθηγητές, κυρίως σε σχολεία δημοτικού φαίνεται να ευαισθητοποίησαν τον τοπικό φορέα ο οποίος και αποφάσισε να επέμβει. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων μαθητών του νομού Θεσσαλονίκης, ανέφερε μάλιστα, κρούσματα υποσιτισμού σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ακόμη και σε περιοχές που η πλειονότητα των οικογενειών ανήκει στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Θεσσαλονίκης από τις αναφορές των σχολείων, προκύπτει ότι περίπου 500 μαθητές (στο σύνολο των 33.000) χρήζουν βοήθειας, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους για την πρωινή σίτιση.
Η κινητοποίηση στους δρόμους της χώρας είναι πλέον πραγματικότητα. Μπορεί η κατάσταση να είναι δύσκολη, όμως είναι καλύτερα να τη βιώνουμε όλοι μαζί.
Η ευαισθητοποίηση αυτή μπορεί να μην κατατάσσεται στην ελίτ των ειδήσεων, ωστόσο, εκείνοι που μειώνουν το βαθμό σημαντικότητάς της, αρκεί να θυμούνται το Γιώργο Σεφέρη: "Είτε βραδιάζει είτε φέγγει μένει λευκό το γιασεμί".
Όσο κι αν αποπροσανατολίζεται, η κοινωνία γνωρίζει ποιος την έχει ανάγκη και πώς να του σταθεί.