NEWSTRAP.GR

Τι ετοιμάζει αυτή τη φορά ο Bill Gates

E-mail Εκτύπωση PDF

 Γράφει : ο  Απολιτικός

 


Η είδηση ήρθε ξαφνικά και ακούστηκε λίγο περίεργα από τον αμερικανό μεγιστάνα, που μονοπωλεί το λογισμικό στον τομέα της πληροφορικής. Μετά λοιπόν τα πασίγνωστα
windows (παράθυρα), που χωρίς αυτά δεν δουλεύει το δεύτερο στη σειρά, καθημερινό “εργαλείο” , μετά από το αυτοκίνητό μας, έρχονται τώρα τα WC (τουαλέτες).

 

Ναι όπως ακούγεται, όπως το καταλάβατε, αλλά δεν το είχατε φανταστεί !

 

Έτσι λοιπόν, το ίδρυμα “Bill & Melinda Gates Foundation” , αφού κέρδισε τη παγκόσμια εκτίμηση στη μάχη κατά των ασθενειών και του υποσιτισμού στον αναπτυσσόμενο κόσμο, έρχεται να επεκτείνει τη δραστηριότητά του και σε άλλους τομείς.

 

Η πρόσφατη επιχείρηση τους, δεν είναι άλλη από τη φτηνή ανακύκλωση λυμάτων και τη μετατροπή τους σε πόσιμο νερό και καύσιμα.
Το φιλανθρωπικό ίδρυμα - το οποίο διαθέτει ένα θησαυροφυλάκιο με πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια, διέθεσε μόλις 100.000 $ σε Βρετανούς ερευνητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι η νανοτεχνολογία μπορεί να εξάγει καθαρό νερό από τα ανθρώπινα απόβλητα. Ανέπτυξαν λοιπόν μια τεχνολογία, με σκοπό να “αξιοποιήσουν” τα ίδια τα απόβλητα για την παραγωγή εύκολης στη χρήση ενέργειας.

 

Προς το παρόν τα σχόλια που εισέπραξε η Dr. Sarah Haigh, που είναι επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών από τρία κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια, δεν είναι κολακευτικά.
“Άκουσα πολλά σχόλια σχετικά με την έρευνα που κάνω. Δεν με ενοχλούν οι άνθρωποι που κάνουν αστεία, αρκεί να είναι οι ίδιοι καθαροί”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το ίδιο το σχέδιο δεν είναι καθόλου αστείο, αλλά περίπλοκη επιστήμη. Τα απόβλητα πηγαίνουν σε ένα ειδικό δοχείο, το οποίο θα περιέχει βακτήρια και νανο-σωματίδια - μικροσκοπικά τμήματα μετάλλου, τα οποία θα αντιδρούν με το νερό και θα παράγουν ενέργεια. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, το υπόλοιπο νερό θα μπορεί να συλλέγεται ως πόσιμο.
Το ζήτημα - κλειδί είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί κάτι, τόσο τεχνολογικά προηγμένο, φθηνό και αρκετά εύχρηστο, για να προσφερθεί στο πληθυσμό των φτωχότερων χωρών του κόσμου.
"Αυτή η τεχνολογία θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για απομακρυσμένες περιοχές ή για τις αναπτυσσόμενες χώρες και θα προσφέρει πρόσθετα οφέλη, από τη μείωση της ρύπανσης και χαμηλότερο κόστος για τη διάθεση των αποβλήτων»,

 


Τουαλέτα δύο χρήσεων (με καζανάκι και βρύση)

 

Ενώ οι άνθρωποι κατανοούν την ανάγκη για καθαρό νερό σε περιοχές χωρίς κεντρική παροχή νερού, πολλοί είναι αυτοί στον “ανεπτυγμένο” κόσμο, που θα ξινίσουν τη μούρη τους, με αποστροφή σε μια τέτοια εφεύρεση.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τι είναι ότι αυτό που οι κριτικοί αποκαλούν αστειευόμενοι, "τουαλέτα με βρύση", που χρησιμοποιείται ήδη ευρέως σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.
Οι κάτοικοι της Βιρτζίνιας των ΗΠΑ πίνουν ήδη "ανακυκλωμένο" νερό από τη δεκαετία του '70. Κατά την τελευταία δεκαετία η Σιγκαπούρη, η οποία παραδοσιακά έπρεπε να εισάγει τεράστιες ποσότητες νερού από τη γειτονική Μαλαισία, έχει ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για εγκαταστάσεις καθαρισμού. Το προϊόν κυκλοφορεί ήδη στο εμπόριο, λέγεται NEWater, και διανέμεται δωρεάν σε μπουκάλια στις δημόσιες εκδηλώσεις.
Με ένα στα οκτώ άτομα να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, και σύμφωνα με τις πρόσφατες εκθέσεις που προβλέπουν πολεμικές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο , λόγω έλλειψης καθαρού νερού μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, η ανάγκη για καθαρό πόσιμο νερό θα αυξηθεί, από όπου κι αν προέρχεται.

 

 

Υ.Γ. Οι παρακάτω πίνακες δίνουν μια εικόνα “από το μέλλον”

 

2120907

 Το 2030, το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ενδεχόμενο να ζει σε περιοχές που θα αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού, δηλαδή με διαθεσιμότητα νερού κάτω από 1.700 m3 ανά άτομο. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων θα αποτελέσει ένα σημαντικό ζήτημα, ακόμη και οικονομικό, πολιτικό και στρατηγικό όπλο.

Η αυξημένη ζήτηση του νερού θα πολλαπλασιάσει τη μείωση της καλλιεργήσιμης γης, ενώ ο αγώνας για την αρδεύσιμη γη θα ενταθεί.

 

 

 

 

 

 

 2081203 Στο χάρτη μπορούμε να δούμε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό της επιφάνειας του πλανήτη είναι διαθέσιμο για τη γεωργία, επειδή οι περιοχές με βουνά, δάση, ερήμους, σε θερμό ή ψυχρό κλίμα, καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους. Επιπλέον πρέπει να προστεθούν η καταστροφή και η διάβρωση του εδάφους λόγω της συσσώρευσης βιομηχανικών αποβλήτων, της ρύπανση ή της εντατικοποίησης της κτηνοτροφίας, όπως και την αύξηση των περιοχών που αστικοποιούνται. Ο εξαιρετικά επικίνδυνος συνδυασμός αυτών των γεγονότων δημιουργεί σοβαρά ζωτικά σχετικά με τις διαθέσιμες γεωργικές εκτάσεις, αλλά και την πρόσβαση στο νερό.

 

 

 

Επεξηγήσεις στον δεύτερο πίνακα (κατά σειρά) :

 περιοχές λειψυδρίας

 περιοχές υποβαθμισμένες

 

 Γεωργικές καλλιέργειες

 (κόκκινο) εντατικές καλλιέργειες

 (πράσινο) εκτεταμένες καλλιέργειες

 (κίτρινο) διαβίωσης (ζωτικές)

 

Add comment


Security code
Refresh