NEWSTRAP.GR

200 δις ευρώ "κινητοποιούνται" για την ελληνική οικονομία

E-mail Εκτύπωση PDF

euroΤο ποσό των 200 δισ. ευρώ μπορεί να κινητοποιηθεί τ
ους αμέσως επόμενους μήνες με στόχο την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη δημιουργία απασχόλησης μέσω της προώθησης έργων στους τομείς των υποδομών (μεταφορές), της ενέργειας και των νέων τεχνολογιών (ευρυζωνικά δίκτυα). Το σχέδιο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας, ενώ οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην προσεχή τακτική Σύνοδο Κορυφής (28-29 Ιουνίου).

Αναφορά στο παραπάνω ποσό γίνεται σε χθεσινό δημοσίευμα της έγκυρης ισπανικής εφημερίδας «El Pais», η οποία κάνει λόγο για ένα πρόγραμμα τύπου σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο θα προικοδοτηθεί με πόρους από διάφορες πηγές, καθώς και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Στην έδρα της Κομισιόν υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να αναφερθούν σε ποσό, αλλά επιβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης θα βασίζεται σε μια σειρά προτάσεων που έχει κάνει τους τελευταίους μήνες η Επιτροπή, αλλά και σε νέες δράσεις, οι οποίες βρίσκονται στην τελική φάση επεξεργασίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρωτοβουλία για την ανάπτυξη θα περιλαμβάνει τα ευρωομόλογα έργων, τη δραστική αύξηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΤΕπ , το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και κοινοτικά κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν απολύτως εφικτή την κινητοποίηση των 200 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα και φέρουν το παράδειγμα πρότασης της Κομισιόν για ένα πιλοτικό πρόγραμμα ευρωομολόγου έργου, το οποίο θα εφαρμοστεί φέτος και του χρόνου. Οπως προκύπτει από τη μελέτη των κοινοτικών υπηρεσιών, μια μόχλευση 240 εκατ. θα μπορούσε να φέρει συνολικές επενδύσεις της τάξης των 4,6 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Ηδη στην περίπτωση της πρωτοβουλίας Μπαρόζο για την Ελλάδα γίνεται κάτι ανάλογο. Από τον κοινοτικό προϋπολογισμό διατίθενται 500 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕπ, η οποία με το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα βρει άλλα 500 εκατ. ευρώ από την αγορά, ώστε το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τη στήριξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων να φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Το ίδιο θα γίνει και με τη χρηματοδοτική διευκόλυνση επιμερισμού κινδύνου, όπου η Κοινότητα θα δώσει 1,5 δισ. ευρώ στην ΕΤΕπ και η τελευταία θα αναλάβει να βρει πρόσθετους πόρους στην αγορά για τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής στις μεταφορές στην Ελλάδα, κυρίως την επανεκκίνηση των εργασιών στους τέσσερις αυτοκινητόδρομους που έχουν σταματήσει.

Κάτι ανάλογο σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα θα γίνει και για το σύνολο της Ε.Ε., όπου θα διατεθούν πόροι από πολλές πηγές στην ΕΤΕπ, η οποία σε κάθε περίπτωση θα αναλάβει ρόλο-«κλειδί» για την ανάπτυξη.

Η πρόταση του... ψυγείου

Βασική πηγή θα είναι η πρόταση της Κομισιόν για τα ευρωομόλογα έργων, που παρουσίασε ο πρόεδρος Μπαρόζο στις 28 Φεβρουαρίου 2011, αλλά έκτοτε βρίσκεται στο... ψυγείο εξαιτίας των γερμανικών αντιρρήσεων.

Πρόκειται για δάνεια μέγιστης πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ, άρα και χαμηλού επιτοκίου, που θα συνάπτει η Ε.Ε. με την εγγύηση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής, η Ε.Ε. χρειάζεται τα επόμενα 10 χρόνια επενδύσεις 1,1 τρισ. ευρώ στην ενέργεια (δίκτυα, ανανεώσιμες πηγές) και 900 δισ. ευρώ στις μεταφορές και στις τηλεπικοινωνίες (ευρυζωνικά δίκτυα).

Η Ε.Ε. μέσω του προϋπολογισμού της μπορεί να εγγυηθεί την έκδοση των ευρωομολόγων, ενώ από την πλευρά η ΕΤΕπ θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα αποπληρωθούν ιδιωτικά δάνεια που θα χρησιμοποιηθούν για μεγάλα έργα υποδομής.

Η βιωσιμότητα των έργων θα αξιολογείται από την ΕΤΕπ, ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο το ρίσκο, κυρίως στα μεγάλα έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Oι πολιτικές εξελίξεις

Από πολιτικής πλευράς, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και την επικράτηση του σοσιαλιστή υποψήφιου και μεγάλο φαβορί για το δεύτερο γύρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητά του την αλλαγή πλεύσης στην Ευρωζώνη μέσω της συμπλήρωσης της διακυβερνητικής συνθήκης για τη δημοσιονομική πειθαρχία με μέτρα για την ανάπτυξη.

Ο κ. Ολάντ διαμήνυσε χθες ότι τα σχόλια της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, για μέτρα ανάπτυξης αποτελούν σαφή ένδειξη ότι οι ιδέες του κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη και ότι οι προειδοποιήσεις του για τους κινδύνους που ενέχουν τα μέτρα λιτότητας γίνονται αποδεκτές. Προέβη δε στην εκτίμηση ότι η κα Μέρκελ θα μετακινηθεί ακόμη περισσότερο στο θέμα της ανάπτυξης, μετά το δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών στις 6 Μαΐου, τη στιγμή που μόλις πριν από λίγες εβδομάδες δεν ήθελε ούτε καν να ακούσει για ανάπτυξη.

«Δεν γνωρίζω εάν θα είμαι σε λίγες ημέρες ο νικητής των προεδρικών εκλογών. Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες θεώρησαν τη νίκη μου στον πρώτο γύρο των εκλογών ως μια επαρκώς σοβαρή υπόθεση, ώστε ήδη να τροποποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο της ημερήσιας διάταξης στην Ε.Ε.», ανέφερε σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Γάλλος σοσιαλιστής δήλωσε επίσης χθες ότι αναμένει «κύμα» απολύσεων μετά τις εκλογές, αλλά δεσμεύθηκε ότι μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον ίδιο δεν θα σταθεί αμέτοχη απέναντι στις εταιρείες που θα προχωρήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Parisien», o κ. Ολάντ διαμήνυσε σε αυτές τις εταιρείες ότι «δεν θα δεχθούμε αυτές τις κινήσεις χωρίς να αντιδράσουμε».

«Οχι» στην επαναδιαπραγμάτευση

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία μέχρι τώρα έλεγε «nein» στην ανάληψη κοινοτικής δράσης για την ανάπτυξη, τώρα κάνει δεύτερες σκέψεις. Εμφανίζεται θετική στην αξιοποίηση της ΕΤΕπ, στο να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια της Ε.Ε. που έχει συμφωνηθεί να δαπανηθούν για τις υποδομές με πιο ευέλικτο τρόπο, ενώ συζητάει την έκδοση ευρωομολόγου έργων. Αυτό που θέλει να περισώσει είναι η διακυβερνητική συνθήκη για τη δημοσιονομική πειθαρχία και προκειμένου να το πετύχει θα κάνει υποχωρήσεις στο θέμα της ανάπτυξης.

«Μπορώ να φανταστώ ότι θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις δυνατότητας της ΕΤΕπ», είπε χαρακτηριστικά η κα Μέρκελ, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει να τεθεί υπό επαναδιαπραγμάτευση το δημοσιονομικό σύμφωνο.

Ωστόσο, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας, έκανε χθες νύξεις ότι η επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου από το γερμανικό κοινοβούλιο μπορεί να καθυστερήσει έως το φθινόπωρο, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες πιέζουν να υπάρξουν παραχωρήσεις, ειδικά για μέτρα που αφορούν στην τόνωση της ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα προσπαθήσει να πείσει το σοσιαλιστή υποψήφιο στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Φρανσουά Ολάντ να μη ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου εάν εκλεγεί.

Σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», ο κ. Γιούνκερ τόνισε εάν ο Γάλλος σοσιαλιστής υποψήφιος κερδίσει το δεύτερο γύρο των εκλογών, «θα του μιλήσει σε μια προσπάθεια να τον πείσει», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσιονομικού συμφώνου και της αφαίρεσης σημαντικών στοιχείων του αποτελεί όνειρο».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε και πάλι «πεπεισμένος» για την επικύρωση του συμφώνου, το οποίο, κατά την άποψή του, «δημιουργεί εμπιστοσύνη στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του συστήματος».

Στο πλευρό της «ανάπτυξης»

Από την άλλη, ο κ. Ολάντ έχει στοιχίσει πίσω του κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες βγήκαν δημόσια και ζήτησαν την ανάληψη δράσης για ανάπτυξη. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός «συμφώνου ανάπτυξης» παράλληλα με την εφαρμογή της διακυβερνητικής συνθήκης για τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ξέφυγε επίσης από την παραδοσιακή ουδετερότητα που τον διακρίνει, προφανώς γιατί βλέπει την τάση που διαμορφώνεται, δηλώνοντας στη διάρκεια της εβδομάδας ότι η ανάπτυξη αποτελεί καίρια προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σήμερα.

Μάλιστα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σύγκλησης εντός τους Μαΐου ή στις αρχές του Ιουνίου έκτακτης συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών υπό μορφή δείπνου προκειμένου να συζητήσει το σχέδιο ανάπτυξης, που αναμένεται να αποφασιστεί στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιουνίου. Και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, δήλωσε στη διάρκεια της εβδομάδας ότι για την έξοδο από την κρίση απαιτείται ανάπτυξη.

Οι πρόεδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, συναντήθηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας για να συζητήσουν το συντονισμό των ενεργειών των δύο οργάνων στο θέμα της ανάπτυξης.

Πεπεισμένος για το σύμφωνο

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε και πάλι «πεπεισμένος» για την επικύρωση του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας, το οποίο, κατά την άποψή του, «δημιουργεί εμπιστοσύνη στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του συστήματος».

Λιγότερη λιτότητα

Χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας συστήνει ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, με τις θέσεις του να αποκτούν ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές, τη στιγμή που η δημοτικότητα της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι υποχωρεί κάτω από το 50%. «Για ποιο λόγο να ζητούμε άμεσες και βίαιες δημοσιονομικές προσαρμογές, από τη στιγμή που τα θετικά αποτελέσματα πρόκειται να φανούν μόνο μακροπρόθεσμα», διερωτάται συνεχώς ο κ. Πρόντι.

Νίκος Μπέλλος & Εφη Τριήρη από τη naftemporiki.gr

Add comment


Security code
Refresh