Στην Αθήνα θα βρεθεί την Πέμπτη ο επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστών που εκπροσωπεί το IIF, Τσαρλς Νταλάρα, με στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή» στο θέμα του επιτοκίου ώστε μέσα στις επόμενες ημέρες να κλείσει η συμφωνία για το PSI.
Ο κ. Νταλάρα θα συναντηθεί στις 8 το βράδυ με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, στις 3 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.
«Ο στόχος είναι να συμφωνήσουμε το συντομότερο δυνατόν σε όλα τα εκκρεμή νομικά και τεχνικά ζητήματα. Μετά τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, οι επικεφαλής θα επιστρέψουν στην Αθήνα αύριο για ανεπίσημες συζητήσεις», ανέφερε την Τετάρτη η ανακοίνωση του IIF.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νταλάρα κομίζει πρόταση στην Αθήνα για ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο χαμηλότερο του 4% και συγκεκριμένα κοντά στο 3,80%.
Η πρόταση που είναι τώρα στο τραπέζι είναι η καλύτερη δυνατή στο πλαίσιο της εθελοντικής συμφωνίας, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της BNP Paribas Μπαντουάν Προτ.
Υπενθυμίζεται ότι ο έτερος πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών Ζαν Λεμιέρ, είναι υψηλόβαθμος σύμβουλος του κ. Προτ.
Οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν το περασμένο Σάββατο, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απέρριψαν την Δευτέρα την πρόταση των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι το επιτόκιο είναι υψηλό και δεν θα επιτρέψει στη χώρα να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της.
Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε αργά την Τετάρτη ότι τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να στηρίξουν το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ώστε το χρέος της να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
«Το Ταμείο δεν έχει άποψη για την σχετική συνεισφορά της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και της στήριξης του επίσημου τομέα στην επίτευξη του στόχου αυτού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ.
Το ΔΝΤ διέψευσε επίσης τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχει ζητήσει από την ΕΚΤ να παίξει «συγκεκριμένο ρόλο» στο πρόγραμμα μείωσης του ελληνικού χρέους. δηλαδή να συμμετέχει στο PSI.
Πάντως, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ήταν σαφής χθες, Τετάρτη, στις δηλώσεις της με τις οποίες έκανε αναφορά στον επίσημο τομέα.
«Η ισορροπία μεταξύ της συμμετοχής του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα είναι ένα ανησυχητικό ζήτημα», δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.
«Αν δεν υπάρξει επαρκής επαναδιαπραγμάτευση για το επίπεδο του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας, τότε ο δημόσιος τομέας που κατέχει ελληνικό χρέος θα πρέπει να συμμετάσχει και αυτός στην προσπάθεια», προσέθεσε.
Ερωτηθείσα αν το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις για τη συμμετοχή της ΕΚΤ, ουσιαστικά δεν το διέψευσε.
«Το ΔΝΤ δεν είναι παρά ένας παρατηρητής στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και τους Έλληνες», σημείωσε.
Για το θέμα της ενδεχόμενης συμμετοχής της ΕΚΤ στο PSI ερωτήθηκε σήμερα, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής.
«Το θέμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας είναι τελείως ξεχωριστό. Δεν μπαίνει αυτή τη στιγμή στη συζήτηση. Δεν είναι το αντικείμενο αυτής της συμφωνίας», είπε.
«Όλα αυτά τα ζητήματα είναι πάρα πολύ ευαίσθητα. Ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν πρέπει, δεν επιτρέπεται να τα σχολιάσω. Είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία. Ελπίζουμε να τελειώσει γρήγορα και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της συμφωνίας, γιατί, όπως ξέρετε, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας, θα πρέπει και το "κούρεμα" να γίνει και να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση», προσέθεσε.